Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Φεστιβάλ Επιστήμης, η απάντηση στο ερώτημα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;»

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης, η απάντηση στο ερώτημα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;»

Το Athens Science Festival 2016 ανοίγει με μία μοναδική ομιλία ‘Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;’ από έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον πρώτο επιστήμονα που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ, τον Σβάντε Πεέμπο.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη» (“Evolving with science”).

Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία νοήμονων μηχανών από τον άνθρωπο, η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις. H καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών, συνέπειες και αυτές της προόδου, μεταμορφώνουν τη Γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας.

  • Ωστόσο, το ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες;

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μας πηγαίνει μόνο μπροστά, αλλά μας επιτρέπει να κοιτάξουμε και πίσω. Μορφές ζωής που έζησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, αποκαλύπτουν τα προϊστορικά τους μυστικά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και να απαντήσουμε στο πώς φτάσαμε έως εδώ.

  • Γιατί ο άνθρωπος, και όχι κάποια άλλη μορφή ζωής, κυρίευσε τον κόσμο;
  • Τι μπορούμε να μάθουμε από το DNA του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου;

Το Athens Science Festival 2016 ανοίγει με μία μοναδική ομιλία ‘Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;’ από έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον πρώτο επιστήμονα που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ, τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τις ανακαλύψεις του, που εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνουν φως στο μονοπάτι της εξέλιξης που οδήγησε στους σημερινούς ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετέχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει οι ακόλουθοι φορείς: Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, Βρετανικό Συμβούλιο, Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024