Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα πραγματικά σκάνδαλα του Χόλιγουντ πίσω από το «Χαίρε Καίσαρ!»

Τα πραγματικά σκάνδαλα του Χόλιγουντ πίσω από το «Χαίρε Καίσαρ!»

Το «Χαίρε, Καίσαρ!», η τρυφερή σάτιρα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950 των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν βρίθει αναφορών σε εμβληματικές ταινίες και προσωπικότητες της εποχής: από την Χέντα Χόπερ στον Κλαρκ Γκέιμπλ και από εκεί στον Τζιν Κέλι, οι αδελφοί Κοέν αστειεύονται και κρίνουν την «χρυσή εποχή του Χόλιγουντ».

Το «Χαίρε, Καίσαρ!», η τρυφερή σάτιρα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950 των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν βρίθει αναφορών σε εμβληματικές ταινίες και προσωπικότητες της εποχής: από την Χέντα Χόπερ στον Κλαρκ Γκέιμπλ και από εκεί στον Τζιν Κέλι, οι αδελφοί Κοέν αστειεύονται και κρίνουν την «χρυσή εποχή του Χόλιγουντ».

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις βασικές αναφορές που χρησιμοποιεί το τρομερό δίδυμο των κινηματογραφιστών στην ταινία.

(Ακολουθούν σπόιλερ)

Το «Χαίρε, Καίσαρ!» έχει ως ήρωα τον Έντι Μάνιξ, τον οποίο στην ταινία ερμηνεύει ο Τζος Μπρόλιν. Ο Έντι Μάνιξ υπήρξε πραγματικό πρόσωπο, εργαζόταν στην MGM και η δουλειά του ήταν να λύνει τα προβλήματα που μπορούσαν να δημιουργηθούν σε ένα μεγάλο στούντιο.

Η υπόθεση της ταινίας λαμβάνει χώρα στη διάρκεια των γυρισμάτων ενός φανταστικού έπους: «Hail, Caesar! A Tale of Christ». Η ταινία μέσα στην ταινία αφηγείται τη ζωή του Χριστού μέσα από τα μάτια ενός Ρωμαίου στρατηγού και σε πολλούς θα θυμίσει το Quo Vadis του 1951. Ωστόσο, η ταινία αναφέρεται ως remake, κάτι που θα παρέπεμπε περισσότερο στο Ben Hur, το οποίο είχε γυριστεί το 1925 και ξαναγυρίστηκε ως remake από την MGM το 1959. Μάλιστα, στη διάρκεια μιας συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων εκκλησιών γίνεται αναφορά και σε μία διάσημη σκηνή αρματοδρομίας.

Σταρ του Hail, Caesar! (της φανταστικής ταινίας) είναι ο Μπερντ Γουίτλοκ, τον οποίο ερμηνεύει ο Τζορτζ Κλούνι. Ο Γουίτλοκ πέφτει θύμα απαγωγής από κομμουνιστές που τον πείθουν για τους σκοπούς τους. Όπως αναφέρει ο Λου Λούμενικ στην New York Post, πρόκειται για ένα αστείο των αδελφών Κοέν εις βάρος των… συντηρητικών διάσημων σταρ των επικών ταινιών της εποχής. Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Τέιλορ, πρωταγωνιστής του Quo Vadis είχε καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντι-αμερικανικών Υποθέσεων που ερευνούσε την «παρείσφρηση» κομμουνιστών στο Χόλιγουντ.

Η Τίλντα Σουίντον ερμηνεύει τις δίδυμες αδελφές Θόρα και Θέσαλι Θάκερ που διαθέτουν κουτσομπολίστικες στήλες και αναζητούν τα καινούρια κουτσομπολιά του Χόλιγουντ. Οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι στην Χέντα Χόπερ, την οποία φέτος είδαμε να ερμηνεύει η Έλεν Μίρεν στην ταινία «Trumbo», βιογραφία του Ντάλτον Τράμπο.

Οι Θάκερ αναζητούν ένα φημολογούμενο σκάνδαλο που συνέβη στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Eagles on Wings. Το σκάνδαλο παραπέμπει σε φήμες που είχαν ακουστεί για μία σχέση μεταξύ του Κλαρκ Γκέιμπλ και του σκηνοθέτη Τζορτζ Κιούκορ, η οποία οδήγησε στην απόλυση του δεύτερου από το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Η ΝτιΆννα Μοράν, την οποία ερμηνεύει η Σκάρελτ Γιόχανσον, παραπέμπει στην ηθοποιό Έσθερ Γουίλιαμς, αστέρι της συγχρονισμένης κολύμβησης, η οποία είχε και αυτή -όπως και η ηρωίδα της ταινίας των αδελφών Κοέν- αρκετούς γάμους στο ενεργητικό της.

Το σκάνδαλο, όμως, με το παιδί δεν είναι δικό της. Η αναφορά ανήκει στην Λορέτα Γιάνγκ. Η υιοθετημένη κόρη της, Τζούντι Λούις, έγραψε σε βιογραφία ότι ήταν πραγματικό παιδί της Λορέτα Γιάνγκ και μάλιστα καρπός της σχέσης της με τον Κλαρκ Γκέιμπλ. Ωστόσο, συγγενείς της Γιάνγκ είχαν ισχυριστεί ότι η Λορέτα Γιάνγκ έπεσε θύμα βιασμού από τον Κλαρκ Γκέιμπλ στη διάρκεια ενός ραντεβού.

Ο Χόμπι Ντόιλ που τον ερμηνεύει ο Άλντεν Ερενράιχ είναι ο καουμπόι που τραγουδά, ο οποίος καλείται να παίξει τον βασικό ρόλο σε μία κωμωδία δωματίου (αλλά δεν μπορεί). Σύμφωνα με τον Λου Λούμενικ, ο χαρακτήρας παραπέμπει στον Χάουαρντ Κιλ της MGM, τον Ντικ Φόραν της Warner και τον Τζέιμς Έλισον και τον Τιμ Χολτ της RKO.

Ο Χόμπι Ντόιλ βγαίνει ραντεβού με την Καρλότα Βαλντέζ (Βερόνικα Οσόριο), όνομα που παραπέμπει φυσικά στην Κάρμεν Μιράντα. Μάλιστα σε μία σκηνή της ταινίας, ο Χόμπι Ντόιλ ρωτά την Καρλότα Βαλντέζ πώς μπορεί να «χορεύει με όλα αυτά τα φρούτα στο κεφάλι».

Ο Μπερτ Γκέρνι (Τσάνινγκ Τέιτουμ) παραπέμπει στον Τζιν Κέλι. Σε μία από τις σκηνές της ταινίας, ο Τέιτουμ ερμηνεύει ένα μουσικό νούμερο με ομοερωτικές αναφορές που μπορεί σε εμάς να θυμίζει «Αλίκη στο Ναυτικό», στην πραγματικότητα παραπέμπει στις ταινίας «On the Town» (1949) και «Anchors Aweigh» (1945).

Παράλληλα, υπάρχει και ένα κλείσιμο του ματιού στη δράση του Τζιν Κέλι, ο οποίος πήγε στην Ουάσινγκτον ως μέλος της Επιτροπής υπέρ της Πρώτης Τροπολογίας για να διαμαρτυρηθεί για τη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ.

Όσο για τον χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Ρέιφ Φάινς, τον Λόρενς Λορέντς, είναι κάτι ανάμεσα σε Βινσέντε Μινέλι και Τζορτζ Κιούκορ, ενώ η ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην κωμωδία που θέλει να γυρίσει ο Λορέντς μοιάζει πολύ με την Ντέμπορα Κερ.

Σε έναν πολύ μικρό ρόλο βλέπουμε και την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία ερμηνεύει μία μοντέρ, αναφορά στην μοντέρ της MGM, Μάργκαρετ Μπουθ.

* Η ταινία «Hail, Caesar!» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024