Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Smartphone στην υπηρεσία της έγκαιρης καταγραφής σεισμικών δονήσεων

Smartphone στην υπηρεσία της έγκαιρης καταγραφής σεισμικών δονήσεων

Το Σεισμολογικό Εργαστήριο Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επιχειρεί να αναπτύξει ένα δίκτυο καταγραφής σεισμών, που θα απαρτίζεται από κατόχους smartphone. Το MyShake καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις, αξιοποιώντας τον αισθητήρα επιτάχυνσης και το GPS του smartphone.

Το Σεισμολογικό Εργαστήριο Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επιχειρεί να αναπτύξει ένα δίκτυο καταγραφής σεισμών, που θα απαρτίζεται από… smartphone. Το MyShake καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις, αξιοποιώντας τον αισθητήρα επιτάχυνσης και μεταδίδει το στοιχείο αυτό μαζί με τις συντεταγμένες του από το GPS.

Οι δημιουργοί του δωρεάν app υποστηρίζουν ότι εάν χιλιάδες κάτοχοι τηλεφώνων με τέτοιους αισθητήρες κατεβάσουν το app -το οποίο, επισημαίνουν τρέχει στο παρασκήνιο χωρίς να καταχράζεται τους πολύτιμους πόρους- θα είναι σε θέση να μελετήσουν καταρχήν τα δεδομένα. Απώτερος στόχος τους, να προειδοποιούν έγκαιρα -και πριν διακοπούν οι τηλεπικοινωνιακές συδνέσεις- ότι επίκειται σεισμός, αφού πήραν διαδοχικά σήματα δονήσεων από τις περιοχές γύρω από το επίκεντρο.

Το app διατίθεται προς το παρόν μόνο για smartphone με Android και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση
https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.berkeley.bsl.myshake -από το PC σας, ζητήστε να εγκατασταθεί στο τηλέφωνό σας (αφού μπείτε στο Λογαριασμό Google που χρησιμοποιείτε στο τηλέφωνό σας).

Προς το παρόν πάντως, η εφαρμογή δεν έχει καμία ιδιαίτερη χρησιμότητα για το χρήστη. Μόνη ίσως εξαίρεση, να περάσει λίγη ώρα κοιτώντας την γραφική αναπαράσταση από την καταγραφή των δικών του κινήσεων την ίδια στιγμή. Πραγματική συνδρομή στο αμερικανικό πρότζεκτ, όταν οι χρήστες δεν κινούνται.

Το MyShake μας θύμισε το Cloud-Quake:

  • Το Cloud-Quake είναι μια εφαρμογή που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προσαρμογή σε υποδομές cloud μίας διαδικασίας υπολογισμού χαρτών της χωρικής κατανομής της σεισμικής κίνησης και των σχετικών βλαβών σε πολύ μικρό διάστημα αμέσως μετά τη γένεση ενός ισχυρού σεισμού. Η βασική εφαρμογή θα αξιοποιεί τις πληροφορίες κάθε σεισμού που παράγονται από το Σεισμολογικό Δίκτυο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είτε από σεισμολόγους είτε αυτόματα από τα υπολογιστικά συστήματα συλλογής και επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων. Παράλληλα θα εφαρμόζει σε διαδοχικά στάδια διάφορες διαδικασίες με βελτιωμένη ακρίβεια υπολογισμών των σεισμικών κινήσεων, αλλά και πιο χρονοβόρων υπολογιστικών απαιτήσεων, δίνοντας διαδοχικούς, βελτιωμένης ακρίβειας, χάρτες σεισμικής κίνησης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024