Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίτρινα Ποδήλατα: Σε αυτή την περίοδο χρηματικής πενίας βλέπουμε μια αναγέννηση ψυχής

Κίτρινα Ποδήλατα: Σε αυτή την περίοδο χρηματικής πενίας βλέπουμε μια αναγέννηση ψυχής

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Μετά τις sold out εμφανίσεις τους με τον Πάνο Κατσιμίχα στο Σταυρό του Νότου, τα Κίτρινα Ποδήλατα επιστρέφουν αυτήν τη φορά στο Club του Σταυρού «με δυο κιθάρες, στα πλαίσια της επικοινωνίας του νέου άλμπουμ τους The acoustic project». Τα Κίτρινα Ποδήλατα δίνουν το στίγμα του νέου project αναφέροντας: «Πρόκειται για […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Μετά τις sold out εμφανίσεις τους με τον Πάνο Κατσιμίχα στο Σταυρό του Νότου, τα Κίτρινα Ποδήλατα επιστρέφουν αυτήν τη φορά στο Club του Σταυρού «με δυο κιθάρες, στα πλαίσια της επικοινωνίας του νέου άλμπουμ τους The acoustic project».

Τα Κίτρινα Ποδήλατα δίνουν το στίγμα του νέου project αναφέροντας: «Πρόκειται για μια τριλογία που θα αποτελείται από διαδοχικά δισκογραφικά βήματα που ενορχηστρωτικά, θα απέχουν πολύ από αυτό που το κοινό έχει συνηθίσει να του προτείνουν τα Κίτρινα Ποδήλατα. Εκτός από διασκευές-επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών μας, θα υπάρχουν κάθε φορά και νέες συνθέσεις που θα γεννιούνται από διαφορετική ηχητική κάθε φορά προσέγγιση…».

Επιστρέφετε στο Σταυρό του Νότου, μετά τις sold out εμφανίσεις σας με τον Πάνο Κατσιμίχα. Τι αποκομίσατε από εκείνο τον «Α’ γύρο» με τον Πάνο;
«Οι εμφανίσεις με τον Πάνο γενικότερα γίνονται σε άριστο κλίμα συνεργασίας, ομαδικής δουλειάς και αλληλοσεβασμού. Ειδικότερα, στον Σταυρό του Νότου, οι παραστάσεις ενέπνεαν μια σιγουριά και μια ηρεμία κι από τις δύο πλευρές. Τόσο εμείς, όσο και ο Πάνος, νιώθουμε δύο χρόνια τώρα, αυτήν την παρέα να έχει δέσει για τα καλά. Νιώσαμε σίγουροι από την πρώτη στιγμή, πως υπάρχει λόγος να συνυπάρξουν τα τραγούδια μας και πως η συνεύρεση αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα. Το γεγονός ότι ο κόσμος αγκάλιασε για ακόμη μια φορά την παρέα μας και συνεχίζει να επικυρώνει αυτή τη συνεργασία σε βάθος χρόνου, είναι κάτι πολύ σημαντικό που αποκομίσαμε από αυτόν τον «Α’ γύρο».

»Είναι μεγάλη μας τιμή και παράσημο η συνεργασία με τον Πάνο. Αυτά που «κερδίζουμε» σε κάθε συνάντηση, πρόβα, ζωντανή εμφάνιση είναι πολλά και αποδεικνύουν πως όλη αυτή η καλλιτεχνική αρτιότητα του Πάνου πηγάζει από την αγάπη για τη μουσική, τη συνέπεια απέναντι στην προσφορά και μια δομημένη σκέψη με χαρακτηριστικά αναλλοίωτα στα «σημεία των καιρών». Σε δύσκολες λοιπόν εποχές για τη μουσική μας και τα μηνύματά της, νιώσαμε έντονα το χέρι του Πάνου να μας σκουντάει στον ώμο, να μας λέει ότι συμφωνεί με τον τρόπο που υπηρετούμε το τραγούδι και να μας παροτρύνει να συνεχίσουμε ακριβώς όπως κάναμε ως τώρα, με ανανεωμένο πάθος, δίψα και ενέργεια. Αυτή είναι και η έντονη επίγευση των εμφανίσεων αυτών. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον κακοτράχαλο δρόμο».

Τι μας παρουσιάζετε τα Σάββατα έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Club του Σταυρού;
«Συναυλιακές εμφανίσεις, αμιγώς ηλεκτρικές, γεμάτες ενέργεια, βασισμένες κυρίως στη δισκογραφία μας. Αυτή την περίοδο, το συγκρότημά μας, έχει αφιερωθεί παράλληλα σε δυο διαφορετικά και απαιτητικά εγχειρήματα.

»Το ένα είναι αυτό της κοινής ηλεκτρικής περιοδείας με τον Πάνο Κατσιμίχα (η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι), ενώ το δεύτερο είναι οι ακουστικές μας εμφανίσεις ανά την Ελλάδα, με δυο κιθάρες, στα πλαίσια της επικοινωνίας του νέου άλμπουμ The acoustic project. «Χρωστούσε» μπορούμε να πούμε η μπάντα μας λοιπόν, κάποιες solo ηλεκτρικές βραδιές και κάποια τραγούδια που είχε καιρό να ερμηνεύσει, με τον γνώριμο δυναμικό live «τρόπο» της! Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον πιστεύουμε πως θα έχει η παρουσίαση των νέων τραγουδιών του τελευταίου άλμπουμ που ενώ η πρώτη τους εκτέλεση είναι με δυο κιθάρες, στο club του Σταυρού Νότου θα ακουστούν ενορχηστρωμένα με ηλεκτρικό ήχο».

Κίτρινα Ποδήλατα-the acoustic project , μιλήστε μας για την καινούρια σας δισκογραφική δουλειά, για την οποία σε παλαιότερη συνέντευξή μας, είχατε αναφέρει πως είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.
«Μετά από 15 χρόνια δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων αισθανθήκαμε πως έχουμε εδραιώσει τον ήχο που χαρακτηρίζει τα Κίτρινα Ποδήλατα και νιώσαμε έτοιμοι να πειραματιστούμε εκ νέου με αυτόν. Όχι για να αλλάξουμε δρόμο ή ταυτότητα, αλλά κυρίως για να δούμε το έργο μας από διαφορετικές μουσικές οπτικές γωνίες. Η τριλογία λοιπόν θα αποτελείται από διαδοχικά δισκογραφικά βήματα που ενορχηστρωτικά, θα απέχουν πολύ από αυτό που το κοινό έχει συνηθίσει να του προτείνουν τα Κίτρινα Ποδήλατα. Εκτός από διασκευές-επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών μας, θα υπάρχουν κάθε φορά και νέες συνθέσεις που θα γεννιούνται από διαφορετική ηχητική κάθε φορά προσέγγιση.

»Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε και το πρώτο βήμα της τριλογίας με τίτλο Κίτρινα Ποδήλατα-the acoustic project. Είναι η αποτύπωση τραγουδιών μας με αυτό που λέμε «ακουστικό ήχο». Με δυο κιθάρες, μια κλασική και μία ακουστική, που αποτελούν τη βάση και με μικρές ενορχηστρωτικές πινελιές από έγχορδα, πνευστά και κρουστά, τα τραγούδια μας πήραν άλλο χρώμα ενώ παράλληλα «έλαμψαν» κι άλλες, πιο εσωτερικές πτυχές τους. Μέσα από αυτή την ηχητική προσέγγιση γεννήθηκαν και 4 νέα τραγούδια, το «σήμα» των οποίων έχουν δυναμώσει 4 πολύ σημαντικές συμμετοχές (Ρίτα Αντωνοπούλου, Πάνος Κατσιμίχας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χορωδία Μουσικού γυμνασίου-λυκείου Παλλήνης). Ιδιαίτερη στιγμή του άλμπουμ αποτελεί και η επανεκτέλεση της γνωστής σε όλους μας Θεσσαλονίκης (Νίκος Καββαδιας- Θάνος Μικρούτσικος)».

Σας έχει περάσει από το μυαλό ή έχετε νιώσει την ανάγκη να ακολουθήσει ο καθένας έναν παράλληλο, προσωπικό δρόμο για κάποιο διαφορετικό Project;
«Η μουσική μας οντότητα από τη γέννηση της, περιλαμβάνει σαν συστατικά και τους δύο. Σε κάθε μας κίνηση ο ένας αναζητάει την γνώμη, τη βοήθεια και την αναγνώριση του άλλου. Έτσι το κάθε μας βήμα, πάντοτε επικυρώνεται και από τους δυο κι αφού πραγματοποιείται, φέρνει το επόμενο και αυτό είναι τα Κίτρινα Ποδήλατα. Αυτή λοιπόν η σχέση, μας συνοδεύει παντού. Κατά καιρούς, ο καθένας ξεχωριστά, αναλαμβάνει κάποια πρότζεκτ τα οποία είναι εκτός εμβέλειας των δραστηριοτήτων της μπάντας. Κάτι που είναι απόλυτα υγιές και που εν γένει διευρύνει την «παλέτα» παραστάσεων και δυνατοτήτων μας, έχοντας τελικά πολύ θετικό αντίκτυπο στο ίδιο το συγκρότημα. Ακόμα και αυτές οι «εξωτερικές» κινήσεις όμως, δουλεύονται με τέτοιο τρόπο και είναι τόσο μεγάλη η συμμετοχή και η αγωνία του ενός για το έργο του άλλου, που είναι σίγουρο πως το τελικό αποτέλεσμα έχει μέσα και τους δυο μας!»

Θεωρείτε την επικοινωνία του καλλιτέχνη με τον κόσμο, δεδομένη σήμερα; Πόσο εύκολο είναι να επικοινωνήσετε με ένα κοινό που περνάει δύσκολα, όταν βρίσκεστε στη σκηνή;
«Ο τρόπος επικοινωνίας του καλλιτέχνη με το κοινό δεν διαφέρει σε τίποτα από τον τρόπο που επικοινωνούν δυο άνθρωποι, δυο φίλοι ή ένας δάσκαλος με τον μαθητή του, μια οικογένεια. Πρέπει να έχεις πράγματα να πεις και να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τον συνομιλητή σου. Να προσπαθείς να είσαι θετικός και ουσιώδης, κάνοντας αυτή τη σχέση παραγωγική και για τους δυο. Τότε η επικοινωνία είναι γόνιμη και την αναζητούν και οι δυο πλευρές. Αν έχεις να μοιραστείς λοιπόν την αλήθεια σου και αν έχεις πράγματα να πεις, τότε το κοινό αναζητάει την επικοινωνία κι αυτό βέβαια είναι αμοιβαίο και σίγουρα αμφίδρομο. Έχουν και οι δυο πλευρές την ανάγκη να συνευρεθούν να «συνομιλήσουν» και να βγουν τελικά πιο δυνατοί μέσα από αυτό».

Ποια ήταν η πιο μεγάλη αλήθεια που ακούσατε ή συνειδητοποιήσατε πρόσφατα;
«Η περίεργη αυτή μακρά περίοδος, έχει φανερώσει κάποιες από τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε όλοι μας, μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ίσως να αποκαλύπτει κι έναν απ τους βασικούς λόγους που ο άνθρωπος πάτησε σε αυτόν τον κόσμο και που στην πορεία του, κάπου ανάμεσα στη ματαιοδοξία και τη δίψα του για υπερ-πρόοδο τον έχασε.

»Οι προηγούμενες εποχές της ευμάρειας που κάποιοι προλάβαμε να ζήσουμε, τονώσανε κυρίως την ανταγωνιστικότητα και τους εγωισμούς μας, ενώ αυτές οι νέες δύσκολες εποχές, πέρα απ τα σκληρά «αγκάθια» τους, παράλληλα έβγαλαν στην επιφάνεια και στον μικρόκοσμο του καθενός, την πραγματική ανάγκη για επικοινωνία, την ανάγκη να σταθεί ο ένας πλάι στον άλλο βοηθώντας τον με όλες του τις δυνάμεις.

»Μέσα στην αναζήτηση αυτή, της πραγματικής επαφής των ανθρώπων, έρχεται ως εξίσου σημαντική και η αναζήτηση της ψυχαγωγίας. Πιστεύουμε ότι το κοινό που γεμίζει τις μουσικές σκηνές, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένο και όσα αναζητεί σε αυτή τη συνεύρεσή του με άλλους ανθρώπους, έχουν εμπλουτιστεί έντονα και με την ανάγκη του για ψυχική ανάταση, και την ανταλλαγή απόψεων. Μέσα από τα δικά μας μάτια, μέσα σ’ αυτή την περίοδο χρηματικής πενίας βλέπουμε μια αναγέννηση ψυχής».

Η χώρα για την ώρα εξακολουθεί να «κάνει» πετάλι σε έναν κακοτράχαλο, ανηφορικό δρόμο. Βλέπετε να ομαλοποιείται σύντομα η διαδρομή αυτή;
«Η ιστορία κάνει κύκλους. Ολοφάνερα βρισκόμαστε στο σημείο της ρόδας που ακουμπάει το έδαφος και βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ταχύτητα της ρόδας ή αν αυτή έχει σταματήσει για λίγο ή για πολύ! Πρέπει να είμαστε σίγουροι όμως για τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε σε τέτοιες εποχές. Με συνέπεια και διάθεση για προσφορά, με αγάπη στον συνάνθρωπο, με αυτοσεβασμό, με θάρρος και με ένταση. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό όλοι μαζί, τότε όλα θα αρχίζουν να αλλάζουν από αύριο το πρωί κιόλας».

Μετά τις συναυλίες στον Σταυρό, τι ακολουθεί για τα Κίτρινα Ποδήλατα;
«Μετά τις εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας «με δύο κιθάρες» εντός και εκτός Αθήνας στα πλαίσια της προώθησης του «acoustic project». Αυτές θα μας πάνε μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού όπου θα συναντήσουμε εκ νέου τον Πάνο Κατσιμίχα για την επόμενη ηλεκτρική κοινή μας περιοδεία. Δισκογραφικά ετοιμάζουμε το δεύτερο μέρος της τριλογίας αλλά και συνθέτουμε μουσική και τραγούδια για μία νέα εναλλακτική θεατρική παράσταση που ετοιμάζεται και που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο.

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024