Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρούσματα Ζίκα σε περισσότερες από 3.170 εγκύους στην Κολομβία

Κρούσματα Ζίκα σε περισσότερες από 3.170 εγκύους στην Κολομβία

Σε περισσότερες από 3.170 εγκύους έχουν καταγραφεί κρούσματα Ζίκα στην Κολομβία σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη νότια Αμερική. Στην Βραζιλία, ο ιός έχει συνδεθεί με τη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία που εμποδίζει τους εγκεφάλους των εμβρύων να αναπτύσσονται κανονικά. Στην Κολομβία δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά μικροκεφαλίας που να συνδέεται με τον Ζίκα.

Σε περισσότερες από 3.170 εγκύους έχουν καταγραφεί κρούσματα Ζίκα στην Κολομβία σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη νότια Αμερική.

Στην Βραζιλία, ο ιός έχει συνδεθεί με τη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία που εμποδίζει τους εγκεφάλους των εμβρύων να αναπτύσσονται κανονικά. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί στην Κολομβία περιστατικά μικροκεφαλίας παιδιών που να συνδέονται με τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε ο Σάντος.

Στην χώρα έχουν καταγραφεί 25.645 κρούσματα Ζίκα με 3.177 να είναι κρούσματα σε εγκύους.

Την Παρασκευή το κρατικό ινστιτούτο Fiocruz της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ενεργός ιός Ζίκα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα από ανθρώπινο σάλιο και ούρα. Το Ινστιτούτο ερευνά αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με τα σωματικά υγρά και όχι μόνο μέσω των κουνουπιών.

Ο ιός Ζίκα, ο οποίος παίρνει το όνομα ενός δάσους της Ουγκάντα όπου ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, έχει καταγραφεί σε 30 χώρες έπειτα από την πρώτη εμφάνισή του στην αμερικανική ήπειρο το 2015.

«Η πρόγνωση είναι ότι είναι πιθανόν να φθάσουμε στα 600.000 κρούσματα», πρόσθεσε ο Σάντος, λέγοντας ότι είναι επίσης πιθανή η εμφάνιση 1.000 περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre, μίας σπάνιας και σοβαρής νευρολογικής νόσου που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν συνδέσει με τον ιό Ζίκα.

Οι κρατικές και οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα λαμβάνουν μέτρα κατά των κουνουπιών πραγματοποιώντας ψεκασμούς και βοηθώντας τους κατοίκους να απαλλαγούν από τα στάσιμα νερά, είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ενώ ο υπουργός Υγείας Αλεχάντρο Γκαβίρια δήλωσε ότι θεωρεί πως 3 θάνατοι στη χώρα συνδέονται με τον ιό, ενώ εκτιμά ότι τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα και οι ελαφρές ή οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις πρέπει να ανέρχονται σε 80.000 έως 100.000 στην Κολομβία.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη που πλήττονται από τον ιό να θέσουν στη διάθεση των πολιτών συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς των σεξουλικών σχέσεων και της αναπαραγωγής και να υποστηρίξουν το δικαίωμα διακοπής της κύησης.

«Νόμοι και πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σε εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλισθεί στην πράξη το δικαίωμα στην υγεία για όλους» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή Σεσίλ Πουγί, όταν ερωτήθηκε σχετικά με χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ που ποινικοποιούν την άμβλωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων: «Για τον λόγο αυτόν ζητούμε από τις κυβερνήσεις αυτές να γυρίσουν πίσω και να τροποποιήσουν αυτούς τους νόμους, διότι πώς μπορεί να ζητήσει κανείς από τις γυναίκες αυτές να παραμείνουν έγκυοι; Επίσης όμως πώς μπορεί κανείς να μην προσφέρει σε αυτές άμεση ενημέρωση που είναι διαθέσιμη, αλλά επίσης και τη δυνατότητα διακοπής της κύησής τους, εάν το επιθυμούν;».

Στο Ελ Σαλβαδόρ η άμβλωση απαγορεύεται και τιμωρείται με ποινές που φθάνουν μέχρι και την 40ετή κάθειρξη.

Στην Κολομβία και τον Ισημερινό, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024