Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα προστατευτείτε από τα παραπλανητικά Download button

Πώς θα προστατευτείτε από τα παραπλανητικά Download button

H «Ασφαλής Περιήγηση» της Google που αποτελεί μέρος του Google Chrome και το Mozilla Firefox διευρύνεται ώστε να προειδοποιεί το χρήστη ότι ο δικτυακός τόπος που ζήτησε να επισκεφτεί περιέχει παραπλανητικά κουμπιά Download ή Update, που δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά διαφορετικά.

H «Ασφαλής Περιήγηση» της Google -που αποτελεί μέρος του Google Chrome και το Mozilla Firefox- διευρύνεται ώστε να προειδοποιεί έγκαιρα το χρήστη ότι ο δικτυακός τόπος που ζήτησε να επισκεφτεί περιέχει παραπλανητικά κουμπιά Download ή Update, που δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά διαφορετικά. Κι αυτό καθώς, συνήθως εμφανίζονται δίπλα σε έγκυρα «κουμπιά» για το κατέβασμα αρχείων και ο κώδικάς τους είναι ενσωματωμένος στον έγκυρο κώδικα της ιστοσελίδας.

Η Google αναφέρεται σε μηνύματα που εμφανίζονται σε προβεβλημένα πλαίσια ενσωματωμένα στο περιεχόμενο ενός έμπιστου δικτυακού τόπου, ωστόσο δεν έχουν πάρει τη θέση τους εν γνώσει του webmaster. Αποτελούν δε γνωστό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε δικτυακούς τόπους για τη διάθεση αρχείων, δίπλα στο έγκυρο «Download», με τέτοιο τρόπο ώστε εύκολα μπορεί κανείς να ξεγελαστεί.

Επίσης, άλλα μηνύματα που θα αναλάβει να διακρίνει η Ασφαλής Περιήγηση της Google σε Chrome και Firefox για να ειδοποιήσει το χρήστη, είναι αυτά που εμφανίζονται να γνωρίζουν την κατάσταση του συστήματος του χρήστης και να τον παραπέμπουν, συχνά επιτακτικά, στην επείγουσα ενημέρωση του λογισμικού, το οποίο χαρακτηρίζουν απαρχαιωμένο ή ανεπαρκές.

Στη σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog της Google δίνονται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παραπλανητικών κουμπιών Download ή Update που θα αναγνωρίσουν πολλοί χρήστες:


Επιλέγοντας αυτό το Download button, που συχνά βρίσκετε δίπλα ή τριγύρω στο έγκυρο, ο χρήστης ξεγελιέται και κατεβάζει άλλο, κακόβουλο, λογισμικό από αυτό που είχε την πρόθεση να κατεβάσει.

Τέτοιες προειδοποιήσεις συχνά ξαφνιάσουν και άλλοτε πανικοβάλλουν τους χρήστες, και δεν είναι εξόφθαλμα φανερό ότι πρόκειται για επιχείρηση «κοινωνικής μηχανικής». Το λογισμικό σας είναι απαρχαιωμένο, απαιτείται επείγουσα ενημέρωση και άλλα μηνύματα τέτοιου τύπου θα αναγνωρίζει ο Chrome και ο Firefox με τη λειτουργία Safe Browsing.

Ένα ακόμα παραπλανητικό μήνυμα που ζητάει από το χρήστη να κατεβάσει μια ενημέρωση για την αναπαραγωγή του αρχείου πολυμέσων που επιχειρεί να κατεβάσει. Συχνά, οι ιδιοκτήτες των δικτυακών τόπων δεν γνωρίζουν ότι έχει ενσωματωθεί στο site τους ο κώδικας που το εμφανίζει -θα ειδοποιούνται όμως από την Google όταν εντοπίζονται και εάν ο webmaster δεν ανταποκριθεί έγκαιρα, το Safe Browsing θα αποτρέπει τους χρήστες από την επίσκεψη του δικτυακού τους τόπου, με σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα.

  • Ξέρετε ότι… Μπορείτε να ελέγξετε πόσο ασφαλής είναι η επίσκεψη σε έναν δικτυακό τόπο για τον οποίο έχετε αμφιβολίες, κάνοντας αναζήτηση στη μαύρη λίστα που συντηρεί η Google στη διεύθυνση https://www.google.com/transparencyreport/safebrowsing/diagnostic/?hl=el
Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024