Ενεργός ιός Zίκα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα από ανθρώπινο σάλιο και ούρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το κρατικό ινστιτούτο Fiocruz της Βραζιλίας, το οποίο τώρα ερευνά αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με τα σωματικά υγρά και όχι μόνο μέσω των κουνουπιών.

Όπως ανακοίνωσε ο Πάουλο Γκαντέλια, πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι το επίσημο όνομα του Fiocruz, η ανακάλυψη ήρθε μετά την ανάλυση δειγμάτων από δύο ασθενείς και τον προσδιορισμό ενός μέρους της γενετικής αλληλουχίας του ιού.

Ο ιός Ζίκα, ο οποίος παίρνει το όνομα ενός δάσους της Ουγκάντα όπου ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, έχει καταγραφεί σε 30 χώρες έπειτα από την πρώτη εμφάνισή του στην αμερικανική ήπειρο το 2015.

Ο ιός προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και εξάνθημα. Στη Βραζιλία, όμως, η επιδημία έχει συνδεθεί με τη γέννηση χιλιάδων παιδιών με μικροκεφαλία.

Την Πέμπτη, η Ισπανία ανέφερε το πρώτο κρούσμα σε έγκυο στην Ευρώπη. Η ασθενής, η οποία είχε ταξιδέψει στην Κολομβία, διανύει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και η περίπτωσή της δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον ιό Ζίκα να υποστηρίξουν το δικαίωμα διακοπής της κύησης, ώστε να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία.

«Νόμοι και πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σε εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλισθεί στην πράξη το δικαίωμα στην υγεία για όλους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Επίσης την Παρασκευή, αξιωματούχοι της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περισσότερα δείγματα του ιού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, έπειτα από επικρίσεις για απροθυμία ανταλλαγής δεδομένων και δειγμάτων από ασθενείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο