Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Μυστακίδης: Η μουσική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «πόρνη» που φέρνει χρήματα

Δημήτρης Μυστακίδης: Η μουσική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «πόρνη» που φέρνει χρήματα

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Ο βιρτουόζος της κιθάρας, Δημήτρης Μυστακίδης, επιστρέφει στο Γυάλινο για τις τέσσερις Παρασκευές του Φεβρουαρίου (5, 12, 19, 26/2), έχοντας στις αποσκευές του τον πρόσφατο –και ενός εκ των κορυφαίων του ’15- δίσκο του με τίτλο Εσπεράντο. Για τις παραστάσεις του στο Γυάλινο Upstage ο ίδιος σημειώνει στο in.gr: «Θα κάνουμε […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο βιρτουόζος της κιθάρας, Δημήτρης Μυστακίδης, επιστρέφει στο Γυάλινο για τις τέσσερις Παρασκευές του Φεβρουαρίου (5, 12, 19, 26/2), έχοντας στις αποσκευές του τον πρόσφατο –και ενός εκ των κορυφαίων του ’15- δίσκο του με τίτλο Εσπεράντο. Για τις παραστάσεις του στο Γυάλινο Upstage ο ίδιος σημειώνει στο in.gr: «Θα κάνουμε μια διαδρομή μέσα σε όλες τις σημαντικές περιόδους του ρεμπέτικου. Όλα τα τραγούδια εξυπηρετούν την ροή του προγράμματος αλλά και την ανάδειξη των τεχνικών αλλά και αισθητικών ιδιαιτεροτήτων της λαϊκής κιθάρας…».

Ο νέος σας δίσκος έχει τον τίτλο Εσπεράντο και εκτός από τους σημαντικούς ερμηνευτές που συναντούμε σε αυτόν, έχει κερδίσει και σημαντική διάκριση. Δώστε μας μια γεύση λοιπόν για όλα αυτά.
«Αυτός ο δίσκος δημιουργήθηκε μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία και με την συνεργασία πολλών ανθρώπων. Ξεκίνησε με αφορμή την ανάγκη μου να καταπιαστώ με το μεταπολεμικό ρεπερτόριο, με κεντρικό άξονα αναφοράς πάντα την λαϊκή κιθάρα. Στην πορεία όμως, μετά από πολλές κουβέντες με αγαπημένους μου ανθρώπους άρχισε να καλύπτει και άλλες ανάγκες. Κάθε βήμα ήταν και αφορμή να αναπτυχθεί και άλλο η σημειολογία του.

»Μέσα σε αυτόν τον δίσκο, εκτός από τα αμιγώς τεχνικά χαρακτηριστικά του που έχουν να κάνουν με την λαϊκή κιθάρα και τις τεχνικές της, υπάρχει μια δήλωση. Πολιτική δήλωση. Τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίζει. Σ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, να δούμε τα πράγματα που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Προσπαθώ να επισημάνω με όλες αυτές τις συμμετοχές, ότι ο κοινός μας τόπος και η κοινή μας γλώσσα είναι το λαϊκό τραγούδι, άσχετα με το τι έχει κάνει ο καθένας μας μέχρι τώρα και το τι θα κάνει στην πορεία. Η μουσική αυτή είναι ένας πολύ ισχυρός συνδετικός κρίκος. Και όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με όλους τους λαούς του κόσμου. Η οικουμενικότητα που έχει η κιθάρα σαν όργανο μπορεί να γίνει όχημα ώστε με αυτή την «γλώσσα» να επικοινωνήσουμε και με άλλους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και καταγωγές.

»Αυτό φαίνεται πως λειτουργεί, αν λάβουμε υπ’ όψιν αυτή την σημαντική διάκριση που αναφέρατε. Το Εσπεράντο για τον μήνα Φεβρουάριο είναι στο Νο 2 στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αυτό δείχνει ότι εκτός από την δυνατότητα επικοινωνίας που μας δίνει το λαϊκό τραγούδι με διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπους, έχει και τεράστια αντικειμενική καλλιτεχνική αξία γιατί αυτοί οι 50 ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που το ψήφισαν δεν έχουν κανενός είδους συναισθηματικό δέσιμο με αυτήν τη μουσική».

Πώς ήταν η συνεργασία σας με όλους αυτούς τους γνωστούς και μεγάλους ερμηνευτές που συμμετέχουν στο άλμπουμ; Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είχατε οραματιστεί;
«Αυτό που ήταν τρομερά δύσκολο ήταν η οργάνωση των ηχογραφήσεων. Επειδή όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πολύ φορτωμένα προγράμματα, έπρεπε να υπάρξει μια πολύπλοκη σύμπτωση ελεύθερου χρόνου από πολλούς εμπλεκόμενους. Όταν όμως έφτανε η ώρα να πάμε στο στούντιο όλα κυλούσαν ρολόι. Ήταν απίστευτος ο σεβασμός με τον οποίο όλοι αντιμετώπισαν αυτήν τη δουλειά. Τραγουδιστές, ηχολήπτες, μάνατζερ μέχρι και το εργοστάσιο κοπής! Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από τις αρχικές μου προσδοκίες».

Λαϊκή κιθάρα, ένα μεγάλο κεφάλαιο για εσάς. Γράφετε βιβλία για αυτήν, τη διδάσκετε, παίζετε λαϊκή κιθάρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι τρέφετε μεγάλη αγάπη για αυτή. Θεωρείτε πως έχει τη θέση που της αρμόζει;
«Ναι. Τώρα πια θεωρώ πως την έχει, τουλάχιστον στους άμεσα εμπλεκόμενους. Δηλαδή τους μουσικούς και τους ακροατές. Λείπει φυσικά η επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία η οποία είναι ζητούμενο για μένα. Και αυτό γιατί όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν το όργανο πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους».

Αντίστοιχα, θεωρείτε πως σήμερα υπάρχει λαϊκό τραγούδι; Ποιος είναι ο ορισμός που του δίνετε εσείς;
«Υπάρχουν συνθέτες που γράφουν λαϊκότροπα τραγούδια. Αυτά όμως για να γίνουν κτήμα του λαού και μέσα από αυτά να εκφράζει συναισθήματα, πρέπει να αντέξουν στον χρόνο. Νομίζω η αντοχή στον χρόνο και το «φινίρισμα» που αυτά τα τραγούδια υφίστανται στο πέρασμα από γενιά σε γενιά είναι που τα κάνει τόσο σημαντικά και εν τέλει Λαϊκά».

Είστε ικανοποιημένος -σε γενικές γραμμές- από τις διασκευές λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών που παρουσιάζονται κατά καιρούς, όπως εκείνες μέσα από μια πιο jazz ή swing ματιά;
«Κάποιες μου αρέσουν και κάποιες όχι, αλλά περί ορέξεως… Η μουσική έχει αυτήν τη φοβερή ικανότητα αυτοκάθαρσης που δεν αφήνει τίποτα στρεβλό να παραμείνει στον χρόνο. Οπότε δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας. Καμιά καλή μουσική δεν χρειάζεται σωτήρες και καμιά κακή μουσική δεν σώζεται. Ο χρόνος είναι αμείλικτος με τις μετριότητες».

Εκτός από τη γνώση, τι άλλο προσπαθείτε και επιθυμείτε να μεταδώσετε στους μαθητές σας;
«Να αντλούν χαρά μέσα από αυτό που κάνουν και να καταλάβουν την τρομερή κοινωνική δύναμη που κρύβει η μουσική. Να μην την αντιμετωπίζουν σαν «πόρνη» που μπορεί να τους φέρει χρήματα και αναγνώριση, αλλά σαν μια πολύ όμορφη κοπέλα που η σχέση τους μαζί της θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους. Και αυτούς και τους γύρω τους».

Από τις 5 Φεβρουαρίου επιστρέφετε στη σκηνή του Γυάλινου. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσετε;
«Θα κάνουμε μια διαδρομή μέσα σε όλες τις σημαντικές περιόδους του ρεμπέτικου. Όλα τα τραγούδια εξυπηρετούν την ροή του προγράμματος αλλά και την ανάδειξη των τεχνικών αλλά και αισθητικών ιδιαιτεροτήτων της λαϊκής κιθάρας. Σαφώς δίνω περισσότερο βάρος στα κομμάτια του ρεπερτορίου που έχω ηχογραφήσει στους δύο «κιθαριστικούς» δίσκους που έχω εκδώσει. Τα 16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και το Εσπεράντο.

Info
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage, Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
Tηλ. 210 9315600
Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμές:
10 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar
12 ευρώ με ποτό στο bar
15 ευρώ με ποτό στο τραπέζι
40 ευρώ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτού ανά 4 άτομα

Προπώληση εισιτηρίων:
Viva.gr, 11876, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ianos, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024