Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενώπιον του Πάπα: Μόνο επτά γυναίκες επιτρέπεται να φορέσουν λευκό πέπλο

Ενώπιον του Πάπα: Μόνο επτά γυναίκες επιτρέπεται να φορέσουν λευκό πέπλο

Εντυπωσιακή χωρίς καμία αμφιβολία ήταν η εικόνα που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία με την Σαρλίν, σύζυγο του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, να φορά ένα λευκό πέπλο κατά την ακρόασή της από τον Πάπα. Το συγκεκριμένο προνόμιο έχουν μόλις επτά γυναίκες στον πλανήτη.

Εντυπωσιακή χωρίς καμία αμφιβολία ήταν η εικόνα που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία με την πριγκίπισσα Σαρλίν, σύζυγο του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, να φορά ένα λευκό πέπλο κατά την ακρόασή της από τον Πάπα.

Το «προνόμιο στο λευκό», «le privilége du blanc» (στα γαλλικά) ή «il privilegio del bianco» (στα ιταλικά) είναι μια ιδιαίτερη παράδοση που αφορά βασίλισσες ή πριγκίπισσες που ασπάζονται τον Καθολικισμό.

Εμφανίζονται έτσι ενώπιον του ποντίφικα σε ακροάσεις, ειδικές τελετές ή λειτουργίες. Οι υπόλοιπες εστεμμένες του πλανήτη που ασπάζονται διαφορετικά χριστιανικά δόγματα (πχ η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας) φορούν μαύρο πέπλο.

Εκτός από την πριγκίπισσα Σαρλίν, οι άλλες έξι γυναίκες που έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο σήμερα είναι: η Σοφία τέως βασίλισσα της Ισπανίας, η Πάολα τέως βασίλισσα του Βελγίου, η βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, η Μαρία-Τερέζα σύζυγος του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου και η πριγκίπισσα Μαρίνα της Νάπολης.

Ασφαλώς η παράδοση δεν αφορά «κοινές θνητές» γυναίκες αρχηγούς κρατών, ακόμα και αν ασπάζονται τον Καθολικισμό, όπως για παράδειγμα την τέως πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον συμπατριώτη της Πάπα Φραγκίσκο.

Ούτε αφορά Καθολικές εστεμμένες συζύγους βασιλέων που οι ίδιοι ασπάζονται άλλο χριστιανικό δόγμα, όπως για παράδειγμα η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, δεδομένου ότι ο σύζυγός της βασιλιάς Βίλχεμ-Αλεξάντερ δεν είναι Καθολικός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024