Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δείτε πόσα ΜΒ κίνηση 3G προκαλέσατε επειδή το Wi-Fi χρειάστηκε Βοήθεια

Δείτε πόσα ΜΒ κίνηση 3G προκαλέσατε επειδή το Wi-Fi χρειάστηκε Βοήθεια

Με την ενημέρωση του iOS στην έκδοση 9.3 οι χρήστες iPhone και iPad θα μπορούν να βλέπουν πόση χρεώσιμη κίνηση προκάλεσαν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας επειδή το λειτουργικό έκρινε ότι το Wi-Fi δεν επέτρεπε την αδιάλειπτη μετάδοση περιεχομένου στη συσκευή.

Με την ενημέρωση του iOS στην έκδοση 9.3 οι χρήστες iPhone και iPad Cellular θα μπορούν να βλέπουν πόση χρεώσιμη κίνηση προκάλεσαν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας επειδή το λειτουργικό έκρινε ότι το Wi-Fi δεν επέτρεπε την αδιάλειπτη μετάδοση περιεχομένου στη συσκευή.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης επισκεπτόμενος την ενότητα των ρυθμίσεων που αφορούν στη χρήση του ενεργοποιημένου Wi-Fi Assist, θα μπορεί να βλέπει πόσα MB ξόδεψε από την εκκίνηση της καταγραφής όταν το σήμα του Wi-Fi ήταν ασθενές και η συσκευή συνδεόταν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Μετά την ενημέρωση στo iOS 9.0.1 ενεργοποιείται το Wi-Fi Assist, μια λειτουργία που επιτρέπει την σύνδεση στο εκάστοτε ταχύτερο δίκτυο, της κινητής τηλεφωνίας ή του τοπικού ασύρματου δικτύου Wi-Fi: Όταν το ασύρματο δίκτυο καθίσταται αργό, η σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνει αυτομάτως την μεταφορά δεδομένων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το διαβόητο «σοκ του λογαριασμού» σε όσους δεν έχουν διαθέσιμα αρκετά MB διαδικτυακής κίνησης στο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα η αυτόματη ενεργοποίησή του, οδήγησε σε μπελάδες την Apple, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επιχείρησε να αποσαφηνίσει πότε ενεργοποιείται η λειτουργία και τι δεν αφορά: το streaming ταινιών και μουσικής κ.ά. Αφορά όμως τη χρήση χαρτών, περιεχόμενο που επίσης προκαλεί μεγάλη κίνηση.

  • Δεν θα πάθετε το «σοκ του λογαριασμού» με το Wi-Fi Assist, επιμένει η Apple, γιατί:
  • Η Βοήθεια Wi-Fi δεν θα μεταβαίνει αυτόματα σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κατά την περιαγωγή δεδομένων.
  • Η Βοήθεια Wi-Fi λειτουργεί μόνο όταν εκτελούνται εφαρμογές στο προσκήνιο και δεν ενεργοποιείται με τη λήψη περιεχομένου στο υπόβαθρο.
  • Η Βοήθεια Wi-Fi δεν ενεργοποιείται με ορισμένες εφαρμογές τρίτων που αναπαράγουν ροή ήχου ή βίντεο ή πραγματοποιούν λήψη συνημμένων, όπως μια εφαρμογή email, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιούν μεγάλους όγκους δεδομένων.

Πηγή: Apple Support, Πληροφορίες για τη Βοήθεια Wi-Fi

Στα τέλη Οκτωβρίου 2015, έγινε μαζική προσφυγή εναντίον της Apple για το Wi-Fi Assist: ένα ζευγάρι από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ κινήθηκε εναντίον της Apple με τις κατηγορίες του αθέμιτου ανταγωνισμού, της ψευδούς διαφήμισης και της ψευδούς δήλωσης από αμέλεια για την εκ προοιμίου ενεργοποίηση της λειτουργίας Wi-Fi Assist που έφερε το iOS 9. Η καταγγελία αφορά στην, εν αγνοία των συνδρομητών, υπέρογκη χρέωση του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας για την πρόκληση κίνησης δεδομένων στο δίκτυο 3G, από την αυτόματη μετάβαση σε αυτό όταν το σήμα Wi-Fi είναι αδύναμο, όπως ορίζει το Wi-Fi Assist.

Με την ενημέρωση στο iOS 9.3, ο χρήστης μπορεί να δει πόσα ΜΒ ξόδεψε το Wi-Fi Assist. Υπάρχει όμως περιθώριο για λάθη: Ο χρήστης πρέπει να μηδενίσει τη μέτρηση την ημέρα που τελειώνει ο υπολογισμός του μηνιαίου λογαριασμού του και αυτό δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων, καθώς ο λογαριασμός δεν αναφέρεται υποχρεωτικά στη χρήση του Mobile Internet από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, αλλά την πρώτη έως την τελευταία ημέρα διάρκειας ενός μήνα (π.χ. από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου). Έτσι, η καταμέτρηση που κάνει το Wi-Fi Assist, ή οποιαδήποτε σχετική εφαρμογή, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τη μέτρηση του χρήστη και ως εκ τούτου και η τιμολόγηση. Εάν υπολογίζει ο χρήστης ότι ξεκίνησε η μηνιαία μέτρηση από το 0 και θεωρεί ότι έχει διαθέσιμο το μηνιαίο προπληρωμένο όριο ΜΒ και κάνει λάθος, τότε μπορεί άθελά του να προκαλέσει κίνηση που υπερβαίνει το μηνιαίο αυτό όριο και να χρεωθεί γι’αυτό.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024