Το καλοκαίρι του 2016 θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο smartphone με την «αίσθηση» της σχετικής του θέσης στον τρισδιάστατο χώρο όπου κινείται ο χρήστης του, σχεδιάζοντας με ακρίβεια έναν χάρτη του εσωτερικού χώρου. Σήμερα, τα smartphone δίνουν το στίγμα τους στους χάρτες χάρη στο GPS, όμως δεν έχουν χάρτες εσωτερικών χώρων. Με το Project Tango, οι χάρτες αυτοί δημιουργούνται καθώς ο χρήστης τους επισκέπτεται.

Η Lenovo ανέλαβε να κατασκευάσει ένα τηλέφωνο που θα αξιοποιεί την τεχνολογία Project Tango, η οποία αναπτύσσεται από το κορυφαίο τμήμα έρευνας της Google τα τελευταία τρία χρόνια.


Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Lenovo με την Google για το Project Tango θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2016 και το smartphone θα κυκλοφορήσει διεθνώς, σε τιμή μικρότερη από τα 500 δολάρια, γεγονός που φανερώνει ότι η Lenovo αναγνωρίζει ότι «αυτή η τεχνολογία πρέπει να βρεθεί στα χέρια όλων μας».

Το smartphone με Project Tango έχει επαρκείς αισθητήρες και κάμερες για να μετρά πόσο ψηλό είναι το ταβάνι, τις διαστάσεις του χαλιού ή των επίπλων. Η σχετική θέση του τηλεφώνου, επομένως και του χρήστη του, μπορεί να αξιοποιηθεί για να καθοδηγήσει το χρήστη σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ή εκθέσεις μεγάλης έκτασης όπως η CES. Αυτή η πληροφορία αξιοποιείται με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο και από τους σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών.

Η Lenovo έκανε μια εντυπωσιακή επίδειξη στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο πλαίσιο της CES 2016. Μια εικονική γάτα (και ένα σκυλάκι) εμφανίζονται στην οθόνη να πηδούν από το τραπεζάκι στον καναπέ και κυκλοφορούν στον χώρο,
ακολουθώντας τον χρήστη του τηλεφώνου. Έτσι, μοιάζει να αποτελεί μέρος του παιχνιδιού ο φυσικός χώρος και τα αντικείμενα εκεί όπου βρίσκεται ο παίκτης -αν και κατά την παρουσίαση κάτι δεν πήγε καλά και η συμπαθητική γατούλα φάνηκε να κάθεται για λίγο στο… κενό πριν ο παρουσιαστής την παροτρύνει να πηδήξει κάτω.

Σε μια ακόμα επίδειξη των δυνατοτήτων του Project Tango, o παρουσιαστής έπαιξε επίσης με μια συμπαίκτρια επί σκηνής Jenga, τοποθετώντας τα εικονικά τουβλάκια πάνω στο φυσικό τραπεζάκι της σκηνής. (Μπορείτε να δείτε το βίντεο της Lenovo στην CES 2016 στο κανάλι του Notebook Italia, μετά το 13′:58΄΄).

Όλα αυτά γίνονται εφικτά συνδυάζοντας την πληροφορία από τρεις κάμερες: για τα χρώματα, το βάθος και μια κάμερα fish eye, εξήγησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το hardware και το software του τηλεφώνου Project Tango.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία