Δεσμευμένη να βοηθά τους χρήστες των υπηρεσιών της να διαφυλάξουν το απόρρητό τους εμφανίστηκε η Microsoft Corp., η οποία ανακοίνωσε λίγο πριν εκπνεύσει ο γέρος χρόνος ότι θα ειδοποιεί τους χρήστες του Outlook.com και του OneDrive και άλλων υπηρεσιών όταν έχει λόγους να πιστεύει ότι χάκερ που εργάζονται για κυβερνήσεις απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λογαριασμό τους.

Η δημιουργός των Windows προσθέτει έτσι στις ειδοποιήσεις της και τις κυβερνοεπιθέσεις «με χορηγό το κράτος», οι οποίες φανερώνονται από το επίπεδο της επιδεξιότητας ή την επιμονή που επιδεικνύουν οι μισθωμένοι εισβολείς. Η εταιρεία σημειώνει με έμφαση ότι το χάκινγκ σε λογαριασμούς χρηστών της δεν σημαίνει ότι τα συστήματά της έχουν υποστεί πλήγμα, ούτε ότι μπορεί να υποδείξει ποιο κράτος βρίσκεται από πίσω.

Η εταιρεία δίνει τις καθιερωμένες πλέον συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος: έλεγχο για ιούς και malware, ενημερωμένο λειτουργικό και λογισμικό γενικότερα. Επίσης, συνιστά τον έλεγχο δύο σταδίων, την επιλογή ενός ισχυρού κωδικού, την επιθεώρηση της πρόσφατης δραστηριότητας στον λογαριασμό και το επιλεκτικό άνοιγμα e-mail.

Την ίδια τακτική, δηλαδή την ειδοποίηση των χρηστών των υπηρεσιών τους όταν υπάρχουν υποψίες για παρακολούθηση από το κράτος, χωρίς ωστόσο περισσότερα στοιχεία, υιοθέτησαν από τον Οκτώβριο του 2015 η Facebook Inc., η Twitter Inc. και η Yahoo Inc.. Η Google ειδοποιεί από το 2012 «δεκάδες χιλιάδες χρήστες» κάθε λίγους μήνες, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε περισσότερα για το απόρρητο και τα ψηφιακά δικαιώματα στο tech.in.gr

Reuters,In.gr Τεχνολογία