Έπειτα από το θάνατο 11.300 ανθρώπων στη χειρότερη επιδημία Έμπολα της ιστορίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Γουινέα είναι πλέον απαλλαγμένη από τον ιό, ενώ η Λιβερία μπορεί να ελπίζει σε λήξη της κρίσης τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση έρχεται 42 μέρες μετά τη δεύτερη αρνητική εξέταση του τελευταίου γνωστού ασθενή, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.  Η Γουινέα, στην οποία αναφέρθηκαν 2.500 θάνατοι, θα παραμείνει πάντως σε υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης για ακόμα 90 μέρες.

Η επιδημία στη Δυτική Αφρική ξέσπασε στην ανατολική Γουινέα τον Δεκέμβριο του 2013 και επεκτάθηκε στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και επτά ακόμα χώρες, όπου καταγράφηκαν συνολικά 28.600 κρούσματα.

«Πολλοί στην οικογένειά μου πέθαναν […] Όταν ανέρρωσα, το πιο δύσκολο για μένα ήταν να κάνω τους άλλους να με υποδεχτούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που με υποστήριζαν τελικά με εγκατέλειψαν. Ακόμα και το σχολείο όπου εργαζόμουν με απέλυσε» δήλωσε στο Reuters η Φάντα Ουλέν Καμάρα, η οποία εργαζόταν στη βελγική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβερία και προσβλήθηκε από Έμπολα τον Μάρτιο του 2014.

Περίπου 6.200 παιδιά στη Λιβερία έμειναν ορφανά λόγω της επιδημίας, ανέφερε η Ρενέ Μιλιάνι του εθνικού κέντρου συντονισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη Σιέρα Λεόνε, η λήξη της επιδημίας κηρύχθηκε το Νοέμβριο. Η Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί 4.800, κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τον ιό τον Μάιο και ξανά τον Σεπτέμβριο, και στις δύο περιπτώσεις όμως εμφανίστηκαν νέα περιστατικά.

Η ελπίδα τώρα είναι ότι επιδημία στη χώρα θα λήξει επίσημα τον Ιανουάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο