Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κινεζικό γιουάν υιοθετεί ως νόμισμα η Ζιμπάμπουε

Το κινεζικό γιουάν υιοθετεί ως νόμισμα η Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το κινεζικό γιουάν για τις εμπορικές συναλλαγές εντός της χώρας. Ως αντάλλαγμα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει απ’ τη νοτιοαφρικανική χώρα το δυσβάσταχτο οικονομικό χρέος της τάξεως των 36.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση του δικτάτορα Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το κινεζικό γιουάν για τις εμπορικές συναλλαγές εντός της χώρας.

Ως αντάλλαγμα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει απ’ τη νοτιοαφρικανική χώρα το δυσβάσταχτο οικονομικό χρέος της τάξεως των 36.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια πρωτοφανή κίνηση οικονομικού επεκτατισμού και «δημοσιονομικής» αποικιοκρατίας εκ μέρους της Κίνας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ζιμπάμπουε, Τζον Μανγκούντια, βρισκόταν εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Η συμφωνία για την υιοθέτηση του γιουάν υπεγράφη μετά την προ ημερών επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζίνπινγκ στη Ζιμπάμπουε και την συνάντησή του με τον Μουγκάμπε.

«Μας είπαν πως θα μας διαγράψουν το χρέος και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία τελειοποίησης της συμφωνίας αυτής», τόνισε ο υπουργός οικονομικών της αφρικάνικης χώρας, Πάτρικ Τσιναμάσα, σε επίσημη ανακοίνωση του.

Η Ζιμπάμπουε εγκατέλειψε το επίσημο νόμισμα της, το δολάριο Ζιμπάμπουε, το 2009, όταν ο πληθωρισμός της ανήλθε σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας το 500.000.000.000 %, καθιστώντας το δολάριο άχρηστο ως νόμισμα.

Έκτοτε, ξεκίνησε να υιοθετεί μια σειρά ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αμερικάνικου δολαρίου και του νοτιοαφρικανικού ραντ.

Αργότερα, το γιουάν προστέθηκε κι αυτό στη λίστα των ξένων νομισμάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας, αλλά η χρήση του σε συναλλαγές εντός της χώρας δεν είχε λάβει κυβερνητική έγκριση.

Η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα πολυετών επαφών του Μουγκάμπε με την Κίνα, που αποτελεί ίσως τον μοναδικό σύμμαχο της χώρας του, καθώς η κυβέρνηση του έχει τεθεί σε διεθνή απομονωτισμό λόγω της σωρείας παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υποπίπτει.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024