Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρανοί χάκερ «εισέβαλαν στους υπολογιστές φράγματος στη Νέα Υόρκη»

Ιρανοί χάκερ «εισέβαλαν στους υπολογιστές φράγματος στη Νέα Υόρκη»

Σε  μια υπόθεση που θορύβησε τον Λευκό Οίκο το 2013, χάκερ που φαίνεται ότι προέρχονται από το Ιράν κατάφεραν να εισβάλουν στα συστήματα που ελέγχουν ένα μικρό φράγμα κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Σε μια υπόθεση που θορύβησε τον Λευκό Οίκο το 2013, χάκερ που φαίνεται ότι προέρχονται από το Ιράν κατάφεραν να εισβάλουν στα συστήματα που ελέγχουν ένα μικρό φράγμα κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

To άρθρο της εφημερίδας έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε ξεχωριστή έρευνα του πρακτορείου Associated Press, σύμφωνα με την οποία χάκερ που δρουν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ελέγχου βιομηχανιών και κρίσιμων δημόσιων υποδομών, τα οποία όλο και περισσότερο λειτουργούν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο.

Σε περίπτωση κυβερνοπολέμου, προειδοποιούν ειδικοί, οι αρχές θα μπορούσα να έρθουν αντιμέτωπες με διακοπές ηλεκτροδότησης, πλημμύρες από το απότομο άνοιγμα φραγμάτων και σαμποτάζ σε μεγάλα εργοστάσια.

Το Ιράν είναι εξάλλου γνωστό ότι έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση με τον διαβόητο ιό Stuxnet, ο οποίος σύμφωνα με αμερικανικά μέσα αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να προκαλέσει σαμποτάζ σε ιρανική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal, οι χάκερ που εισέβαλαν στο φράγμα Μπόουμαν Άβενιου της Νέας Υόρκης βρίσκονταν πίσω από προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις στους δικτυακούς τόπους τριών αμερικανικών τραπεζών.

Οι επιτιθέμενοι δεν παρενέβησαν στη λειτουργία του φράγματος, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από μερικές δεκαετίες για την αποτροπή πλημμυρών, υπέκλεψαν όμως πληροφορίες για τα συστήματα ελέγχου οι οποίες δυνητικά θα τους επέτρεπαν να ελέγχουν τους υδατοφράκτες και να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές.

Σε ξεχωριστή, εκτεταμένη έρευνά του, το Associated Press αποκαλύπτει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 12 περιστατικά στα οποία χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε εταιρείες ενέργειας και δίκτυα ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Σε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις, χάκερ που φέρονται να προέρχονται από το Ιράν απέκτησαν πρόσβαση σε 82 εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Καναδά, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στη διάρκεια του 12μηνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δέχτηκε 295 αναφορές για επιθέσεις σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου.

Ο κίνδυνος για υλικές ζημιές είναι υπαρκτός, τονίζει η εφημερίδα: τον περασμένο χειμώνα, η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε με έκθεσή της κυβερνοεπίθεση σε γερμανικη χαλυβουργία που προκάλεσε «τεράστιες ζημιές» σε ένα χυτήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024