Πρόστιμο ύψους έως και 500.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε όποιον επιχειρήσει να καλλιεργήσει «μεταλλαγμένα» φυτά επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, το οποίο τέθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε διαβούλευση, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει την απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή εισάγει «μεταλλαγμένους» σπόρους στην Ελλάδα -ανεξάρτητα από ενδεχόμενη αστική ή ποινική ευθύνη-, θα επιβάλλεται κατ’ αποκοπή πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε στρέμμα καλλιέργειας έως του ύψους των 500.000 ευρώ. Εφόσον η παράβαση αφορά σε καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», θα επιβάλλεται η άμεση καταστροφή της καλλιέργειας από τον καλλιεργητή.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρόστιμα που θα εισπράττονται θα αποδίδονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η παράβαση.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα λαμβάνονται μέτρα για την πιστοποίηση και εμπορία των σπόρων σποράς των μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών ως προς την παρουσία προσμείξεων με «μεταλλαγμένους» σπόρους.

Μάχη Τράτσα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο