Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό αρχείο καταγραφής ασθενών με κληρονομική υψηλή χοληστερόλη

Ελληνικό αρχείο καταγραφής ασθενών με κληρονομική υψηλή χοληστερόλη

Μητρώο καταγραφής των Ελλήνων ασθενών που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή κληρονομική πολύ υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη, δημιουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης. Στόχος του αρχείου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των πασχόντων και η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Μητρώο καταγραφής των Ελλήνων ασθενών που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή κληρονομική πολύ υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη, δημιουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης. Στόχος του αρχείου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των πασχόντων και η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, σήμερα, το προεδρείο της επιστημονικής εταιρείας, στο περιθώριο του 6ου Συμποσίου των Ομάδων Εργασίας της, ο υπεύθυνος για την οργάνωση του μητρώου, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εξήγησε ότι«υπό τη μορφή κλινικής μελέτης η ΕΕΑ δομεί το Hellas FH Registry με στόχο να διαγνωστούν, εκπαιδευθούν και θεραπευτούν τα άτομα οικογενή υπερχοληστερολαιμία, καθώς και να διαδοθεί η γνώση σχετικά με το νόσημα στους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό».

Η κλινική μελέτη για την ανάπτυξη του αρχείο ξεκινά άμεσα με στοιχεία από τα Ιατρεία Λιπιδίων συγκεκριμένων δημοσίων νοσοκομείων στα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη κα την Αθήνα. Σκοπός είναι η σταδιακή ενσωμάτωση στο δείγμα των 3.000 περίπου ασθενών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, που παρακολουθούνται συστηματικά σε οργανωμένες δομές υγείας και στη συνέχεια η προσθήκη όσο το δυνατόν περισσότερων πασχόντων.

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης βρίσκεται, επίσης σε συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να αξιοποιήσει και στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την ταχύτερη ένταξη των ασθενών στο Μητρώο. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να γίνει παραμετροποίηση της καρτέλας, ώστε να αναγράφεται σε ξεχωριστό πεδίο τη τιμή της LDL χοληστερόλης κάθε ασθενή που λαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχό της.

«Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία υπολογίζονται περίπου σε 40.000 – 50.000. Πρόκειται για την πιο συχνή γενετική νόσο» σημείωσε ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ωστόσο, παγκοσμίως, χαρακτηρίζεται νόσος «φάντασμα» καθώς είναι υποδιαγνωσμένη, παρά το γεγονός ότι πολλές ιατρικές ειδικότητες εμπλέκονται στην διαχείρισή της (παθολόγοι, καρδιολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι κ.α.). Μόνο η Ολλανδία έχει καταφέρει να κωδικοποιήσει περίπου το 70% των ασθενών της. Επίσης, μόνο στη Ρουμανία και την Τσεχή πραγματοποιείται υποχρεωτικός έλεγχος της χοληστερόλης στην ηλικία των πέντε ετών.

«Οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία έχουν 20πλασιο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου, εξαιτίας των πολύ αυξημένων επιπέδων της LDL χοληστερόλης από τη στιγμή της γέννησής τους. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος νόσησης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο είναι άνω του 50% για τους άνδρες και 30% για τις γυναίκες» συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Βιοχημείας, Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

«Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της ειναι πολύ σημαντική. Και συνήθως ξεκινάμε τον έλεγχο της LDL χοληστερόλης σε όλους τους συγγενείς α’ και β’ βαθμού των ατόμων με γνωστή οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Μάλιστα, τα παιδιά των ασθενών, ελέγχονται από την ηλικία των 2-3 ετών», εξήγησε ο Χρήστος Πίτσαβος, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ η έγκαιρη μείωση της LDL χοληστερόλης συντελεί σε ελάττωση της σκλήρυνσης και στένωσης των αγγείων. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξης της υπολιπιδαιμικής αγωγής, παράλληλα με τη βελτίωση του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή, γυμναστική, περιορισμός του αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα).

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024