Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Xίλαρι Μπεν: Ο «σκιώδης» Εργατικός που αποθεώθηκε στη Βουλή

Xίλαρι Μπεν: Ο «σκιώδης» Εργατικός που αποθεώθηκε στη Βουλή

Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμμετοχή της Βρετανίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επί συριακού εδάφους με στόχο τους τζιχαντιστές ήταν μαραθώνια. Και εκεί λίγο προτού κλείσει για να αρχίσει η ψηφοφορία, πήρε το λόγο ο Χίλαρι Μπεν, ο «σκιώδης υπουργός» Eξωτερικών των Εργατικών του Κόρμπιν.

Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμμετοχή της Βρετανίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επί συριακού εδάφους με στόχο τους τζιχαντιστές ήταν μαραθώνια.

Και εκεί λίγο προτού κλείσει για να αρχίσει η ψηφοφορία, πήρε το λόγο ο Χίλαρι Μπεν, ο «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών και στέλεχος των Εργατικών του Κόρμπιν.

Σημειώνεται ότι ο νέος ηγέτης των Εργατικών είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής της χώρας στους βομβαρδισμούς, ωστόσο, αναγκάστηκε να δεχθεί την άποψη που επικράτησε στο κόμμα για ψήφο κατά συνείδηση.

Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε ότι ο Κάμερον βιάζεται να περάσει την απόφαση από τη Βουλή, προτού ο κόσμος καταλάβει το λάθος και στραφεί εναντίον του.

Ο σκιώδης υπουργός είχε μια τελείως διαφορετική άποψη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό, πρέπει να κάνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί σε αυτή την υπόθεση» είπε, καλώντας τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ.

Υπενθύμισε ότι οι Εργατικοί χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από διεθνισμό: «Δεν πρέπει τώρα να περάσουμε στην άλλη όχθη. Αντιμετωπίζουμε φασίστες. Δεν αντιμετωπίζουμε απλά την καλομετρημένη ωμότητά τους, αλλά την άποψη που έχουν ότι είναι ανώτεροι από κάθε έναν από εμάς εδώ μέσα απόψε και των πολιτών που εκπροσωπούμε.

» Περιφρονούν εμάς και τις αξίες μας, Την ανοχή και την αξιοπρέπειά μας. Και αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά σε σχέση με τους φασίστες είναι ότι πρέπει να τους νικήσουμε.»

Όταν τελείωσε την ομιλία του, το χειροκρότημα ήταν παρατεταμένο και πολύ δυνατό. Όχι μόνο από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, αλλά και από τα κυβερνητικά. Ο μόνος που έμεινε να τον κοιτά με αμηχανία -χωρίς να χειροκροτήσει- ήταν ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος συνεχάρη τον «σκιώδη» υπουργό, λέγοντας ότι η ομιλία του θα μείνει στην ιστορία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα κοινωνικά δίκτυα συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό των βουλευτών και αποθέωσαν τον ομιλητή. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έγραψαν στους λογαριασμούς τους στο Twitter ότι πολλοί Εργατικοί βουλευτές που δεν ήταν απόλυτα σίγουροι αν πρέπει να ψηφίσουν την πρόταση Κάμερον, μετά από μια τέτοια ομιλία, αποφάσισαν.

Τελικά, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκαν 397 βουλευτές, έναντι 223 που ψήφισαν κατά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν 330 έδρες στη Βουλή και οι Εργατικοί 232. Τουλάχιστον 67 βουλευτές των Εργατικών υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης.

Υπήρξαν βέβαια και αρκετοί που επέκριναν την ομιλία του Χίλαρι Μπεν. «Νομίζει ότι είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος; Διχάζει το κόμμα» είπε ένας βουλευτής.

«Εγώ κάνω απλά τη δουλειά μου ως ‘σκιώδης υπουργός’» είχε απαντήσει σε προηγούμενα σχόλια ο Μπεν.

Ο γεννημένος το 1953 Χίλαρι Μπεν είναι γιος ενός ιστορικού στελέχους του κόμματος, του Τόνι Μπεν και υπήρξε υπουργός στις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν, δηλαδή μέχρι το 2010, όταν ανέβηκαν και πάλι στην εξουσία οι Συντηρητικοί του Κάμερον.

Ο πατέρας του υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Εργατικών, βουλευτής και υπουργός επί πέντε δεκαετίες (1950-2001).

Ήταν στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και αρκετοί έλεγαν με βρετανικό χιούμορ ότι υπήρξε από τους ελάχιστους υπουργούς που έγιναν πιο αριστεροί μετά τη θητεία τους σε υπουργείο. Πέθανε το 2014.

Σημειώνεται ότι το θέμα της επέκτασης των βομβαρδισμών της RAF στη Συρία συζητήθηκε και στη Βουλή των Λόρδων, όπου και εκεί έπεσαν «ρουκέτες».

Ο πρώην υπουργός των Εργατικών Τζέφρι Ρούκερ τα έβαλε ανοικτά με τον Τζέρεμι Κόρμπιν:

«Πρέπει να τον ξεφορτωθούμε. Ποτέ δεν δεσμεύθηκε να προστατέψει τον βρετανικό τρόπο ζωής, το Βασίλειο, και τις δυτικές δημοκρατίες και ούτε θα το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε επίθεση και αν δεν επιτεθούμε, θα χάσουμε. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανοχή μας, για να μας υπονομεύσουν.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024