Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Nest Cam, η έξυπνη κάμερα της Google είναι off, δεν είναι όμως κλειστή

H Nest Cam, η έξυπνη κάμερα της Google είναι off, δεν είναι όμως κλειστή

Το απροσδόκητο συμπέρασμα ότι η έξυπνη κάμερα της Nest -που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Google- συνεχίζει να τροφοδοτείται με ρεύμα παρά την εντολή του χρήστη να κλείσει, έβγαλαν ερευνητές της ABI Research. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κατασκευαστή ότι δεν συνεχίζεται η μετάδοση βίντεο, τα μιλιαμπέρ δημιουργούν (νέους) φόβους για το απόρρητο στο έξυπνο σπίτι.

Το απροσδόκητο συμπέρασμα ότι η «έξυπνη» κάμερα ασφαλείας της Nest συνεχίζει να τροφοδοτείται με ρεύμα παρά την εντολή του χρήστη να κλείσει, έβγαλαν ερευνητές της ABI Research. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κατασκευαστή ότι δεν συνεχίζεται η μετάδοση βίντεο, τα μιλιαμπέρ δημιουργούν (νέους) φόβους για το απόρρητο στο έξυπνο σπίτι. Η Nest Labs έχει περάσει στα χέρια της Google, μετά την εξαγορά ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Για να τεκμηριώσει το λόγο της, η ABI Research δίνει στη δημοσιότητα έναν πίνακα με τις μετρήσεις που έκανε, ανοιγοκλείνοντας την κάμερα της Nest Labs, όταν υπήρχε ή όχι κίνηση στο χώρο που επέβλεπε:

Ακόμα και σε κατάσταση Off, η ένταση του ρεύματος που φτάνει στην κάμερα είναι αρκετή για να συνεχίσει να λειτουργεί (343mA), αν και για την καταγραφή βίντεο στα 720p χρειάστηκε περισσότερα μιλιαμπέρ (418mA).

Όταν μια συσκευή κλείνει, είναι αναμενόμενο να μειωθεί σημαντικά το ρεύμα, εξηγεί ο Τζιμ Μίλκε, πρόεδρος του τμήματος που αναλαμβάνει να αποσυναρμολογήσει και να εξετάσει πλήθος νέων συσκευών τεχνολογίας. Στην περίπτωση της Nest Cam, η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την εντολή απενεργοποίησης της συσκευής, μειώθηκε από 370mA στα 340mA. Τυπικά, όταν μια συσκευή απενεργοποιείται ή τίθεται σε κατάσταση αναμονής, η ένταση του ρεύματος μειώνεται πολύ περισσότερο: κατά 10 ή και 100 φορές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο καταναλωτής θεωρεί ότι έκλεισε την κάμερα επιτυχώς, εκείνη παραμένει ενεργή, γεγονός το οποίο μπορεί να σηκώσει θύελλα από ανησυχίες για το απόρρητο», σημειώνει η ABI Research στην ανακοίνωσή της.

Σε μια σειρά δοκιμών, η ομάδα Teardown της αμερικανικής ABI Research διαπιστώθηκε πως έσβησε η ένδειξη παροχής ρεύματος στο LED όταν ο χρήστης έδωσε την εντολή απενεργοποίησης από το user interface, προκαλώντας όμως μόνο την μικρή μείωση στην ένταση του ρεύματος που έφτανε στην Nest Cam. H συσκευή παρέμενε ενεργή.

Η Nest Labs μέσω του βρετανικού BBC παραδέχεται το εύρημα και επιχειρηματολογεί λέγοντας πως «όταν η Nest Cam απενεργοποιείται από το περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη, δεν παύει να λειτουργεί γιατί περιμένουμε ότι θα ενεργοποιηθεί ξανά οποιαδήποτε στιγμή. Εντούτοις, όταν είναι στο off, σταματά πλήρως να μεταδίδει βίντεο στο cloud, δηλαδή παύει να παρακολουθεί το περιβάλλον της», συμπληρώνοντας πως η Nest Cam υποστηρίζει την δικτυακή μετάδοση βίντεο, με ισχυρή κρυπτογράφηση 128bit μέσω του πρωτοκόλλου SSL, με κλειδί RSA 2048 bit, μοναδικό για κάθε κάμερα.

Πάντως, η Nest Labs πάντοτε επεσήμαινε ότι η δική της κάμερα διαφέρει από όλες τις άλλες κάμερες ασφαλείας, ακριβώς επειδή βρίσκεται διαρκώς στην πρίζα και άρα, παραμένει ικανή να μεταδίδει με τεχνολογία ροής και μέσω Διαδικτύου την εικόνα από το περιβάλλον που παρακολουθεί υπό ευρεία γωνία 130 μοιρών. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει την συνδρομητική υπηρεσία Nest Aware with Video History, με την οποία καταγράφει τα πάντα, διαρκώς «24/7″, σε αντίθεση με άλλες κάμερες ασφαλείας που προχωρούν στην καταγραφή βίντεο όταν οι αισθητήρες τους «αισθανθούν» κίνηση.

Από την άλλη, αφού ο χρήστης έχει την δυνατότητα να απενεργοποιήσει την κάμερα δεν θα πρέπει να μένει με την ψευδή εντύπωση ότι το πέτυχε. Σε κάθε περίπτωση, οι φόβοι για τους κινδύνους που ενέχει η υιοθέτηση «έξυπνων» συσκευών στο περίφημο Smart Home εντείνονται μετά την αποκάλυψη. Δείτε τι άλλο ανησυχεί τους ειδικούς ασφαλείας στο Smart Home:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024