Λίγες εβδομάδες αφότου κηρύχθηκε η λήξη της επιδημίας Έμπολα στη Λιβερία, ένα νέο κρούσμα απειλεί να ξαναφέρει το χάος σε αυτή τη φτωχή χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Όπως δήλωσε ανώνυμα στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ένα αγόρι δέκα ετών βρέθηκε θετικό στον φονικό ιό στο προάστιο του Πέινσβιλ, ανατολικά της πρωτεύουσας Μονρόβια.

Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη Λιβερία, στην οποία καταγράφηκαν 10.600 κρούσματα και 4.808 θάνατοι από την έναρξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική το Μάρτιο του 2014. Περίπου 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον αιμορραγικό πυρετό σε τρεις χώρες -Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Η Λιβερία κήρυξε λήξη της επιδημίας στις 3 Σεπτεμβρίου και η Σιέρα Λεόνε ακολούθησε στις 7 Νοεμβρίου. Στη Γουινέα, ο τελευταίος ασθενής του αιμορραγικού πυρετού έχει αναρρώσει, πρέπει όμως να περάσουν 42 ημέρες από το τελευταίο αρνητικό τεστ μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της κρίσης.

Η επιδημία είχε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και εμπόδισε τις προσπάθειες της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας να συνέλθουν από τους πρόσφατους εμφύλιους πολέμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ