Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η παράφωνη σοπράνο που έγραψε ιστορία

Η παράφωνη σοπράνο που έγραψε ιστορία

Σοπράνο άφησε εποχή λόγω της... παραφωνίας της. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, μιας αμερικανίδας τραγουδίστριας της όπερας που όσο ζούσε δέχτηκε αιχμηρές κριτικές για το πώς αντιλαμβανόταν τους τόνους της μουσικής και τον ρυθμό.

Σοπράνο άφησε εποχή λόγω της… παραφωνίας της. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, μιας αμερικανίδας τραγουδίστριας της όπερας που όσο ζούσε δέχτηκε αιχμηρές κριτικές για το πώς αντιλαμβανόταν τους τόνους της μουσικής και τον ρυθμό.

Η «υπόθεση» Φλόρενς δεν πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Κόρη εύπορης οικογένειας, έκανε μαθήματα πιάνο ως παιδί, και οι επιδόσεις της άγγιζαν ασυνήθιστα ικανοποιητικά επίπεδα. Έδινε την εντύπωση, δε, του παιδιού – θαύματος αφού κατάφερε να περάσει την πύλη του Λευκού Οίκου και να παίξει εκεί επί κυβερνήσεως του Προέδρου Ράδερφορντ Χέηζ.

Η αποφοίτησή της από το σχολείο, έφερε μαζί με το απολυτήριο και την επιθυμία για σπουδές στη μουσική σε σχολές του εξωτερικού. Ο πατέρας της όμως πάτησε το πρώτο «φρένο» αφού παρά την οικονομική του άνεση αρνήθηκε να πληρώσει για τις σπουδές της κόρης του κι εκείνη ως αντάλλαγμα παντρεύτηκε στα κρυφά.

Περί το 1885 παντρεύτηκε η Φλόρενς τον Δρ. Φρανκ Θορντον Τζέκινς , ο οποίος λίγο μετά το γάμο τους της μετέδωσε Σύφιλη. Έκτοτε οι δρόμοι τους χώρισαν, δεν υπάρχουν όμως περισσότερες πληροφορίες για το τι απέγινε ο σύζυγος της Φλόρενς. Εκείνη , ωστόσο, διατήρησε το επίθετό του, και συνέχισε να ζει στην Φιλαδέλφεια όπου κατάφερνε να τα βγάζει πέρα ως καθηγήτρια του πιάνο, μέχρι που ένας σοβαρός τραυματισμός στο χέρι τής στέρησε αυτή τη δυνατότητα και περιήλθε σε οικονομική περιδίνηση.

Παρόλο που ο πατέρας της δεν στάθηκε στο πλευρό της, η μητέρας της βρέθηκε κοντά της. Μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη το 1900 οπότε και αποφάσισε η Φλόρενς να γίνει τραγουδίστρια. Μια δεκαετία, περίπου, αργότερα γνώρισε τον άνθρωπο που πήρε τη θέση του ατζέντη και του συντρόφου για μια ολόκληρη ζωή. Ο λόγος για τον βρετανό ηθοποιό Κλερ Μπέιφιλντ.

Ο θάνατος του πατέρα της Φλόρενς φαίνεται να της άνοιξε το δρόμο για το τραγούδι, αφού κληρονόμησε τα κεφάλαια που απαιτούνταν για να χτίσει την καριέρα της. Έκανε μαθήματα φωνητικής και εντάχθηκε γρήγορα στους κύκλους της μουσικής, καθώς έγινε μέλος σε πολλές μουσικές ομάδες. Ίδρυσε και τη δική της μουσική οργάνωση με τίτλο Verdi Club.

Οι ηχογραφήσεις της όμως έδειχναν πως δεν είχε καλή αίσθηση του ρυθμού και της διαχείρισης του πενταγράμμου. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσε να προφέρει τις ξένες λέξεις ήταν ένα ακόμη μελανό σημείο που έδωσε τροφή για σχολιασμό. Τα φωνητικά και μουσικά της λάθη δεν περνούσαν απαρατήρητα, εκείνο όμως που της έδωσε μεγάλη δημοσιότητα ήταν το ψυχαγωγικό κλίμα που δημιουργούσε στις εμφανίσεις της.

Οι συναυλίες της προκαλούσαν περισσότερο γέλιο παρά θαυμασμό. Γι’αυτό άλλωστε έγινε και διάσημη. Για την εύθυμη ατμόσφαιρα, που χωρίς επιτηδευμένο ύφος καλλιεργούσε.

Το κοινό που έδινε το «παρών» στις εκδηλώσεις της αποτελούνταν κυρίως από φίλους ή ανθρώπους του στενού της κύκλου, που είχαν λάβει προσκλήσεις.

Υπόδειγμα επιμονής και θάρρους, η Φλόρενς δεν κινήθηκε μόνο αντίθετα στο ρεύμα των επικριτών της, αλλά αντιμετώπιζε με δύναμη το γέλιο που ακουγόταν στις συναυλίες της. Συνέκρινε, δε, τον εαυτό της με επιφανείς σοπράνο, και συνήθιζε να ισχυρίζεται το εξής: «Λένε πως δεν μπορώ να μπορώ να τραγουδήσω. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει πως δεν τραγουδάω».

*Η ταινία «Florence: Φάλτσο Σοπράνο», σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς και με πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ και Χιού Γκραντ, βγαίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις αίθουσες

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024