Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Zola Jesus: «Δεν είμαι θρησκευόμενη, το όνομά μου έχει άλλη σημασία»

Zola Jesus: «Δεν είμαι θρησκευόμενη, το όνομά μου έχει άλλη σημασία»

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου Προφέροντας κανείς το όνομά της, αμέσως αντιλαμβάνεται ότι ασχολείται με μια ασυνήθιστη τραγουδοποιό. Τα περισσότερα σημεία του «βιογραφικού» της 26χρονης Zola Jesus δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Οι μουσικές επιδόσεις της φιγουράρουν δίπλα σε σπουδαία ονόματα. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τα περίχωρα της Οδησσού, εκείνη όμως μεγάλωσε κάπου […]

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου

Προφέροντας κανείς το όνομά της, αμέσως αντιλαμβάνεται ότι ασχολείται με μια ασυνήθιστη τραγουδοποιό. Τα περισσότερα σημεία του «βιογραφικού» της 26χρονης Zola Jesus δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Οι μουσικές επιδόσεις της φιγουράρουν δίπλα σε σπουδαία ονόματα. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τα περίχωρα της Οδησσού, εκείνη όμως μεγάλωσε κάπου στην εξοχή της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ασχολήθηκε με την όπερα από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που απαίτησε η ίδια από τους γονείς της. Σπούδασε φιλοσοφία και διοίκηση επιχειρήσεων, και γρήγορα βρέθηκε να πειραματίζεται με πιο σύγχρονες μουσικές φόρμες.

Αυτές τις σύγχρονες μουσικές φόρμες έρχεται να αναδείξει την Πέμπτη στο Fuzz Live Music Club, σε μια συναυλία που θα ανοίξει η Σοφία Σαρρή, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή ως front woman των Night On Earth.

Τόσο η φωνή της Zola όσο και η σκοτεινή καλλιτεχνική παρουσία της τραβούν την προσοχή του κοινού. Το σκοτεινό αυτό στοιχείο σχετίζεται με τις φιλοσοφικές ανησυχίες της Nika Roza Danilova, όπως είναι το πραγματικό όνομα της καλλιτέχνιδας.

«Για μένα η φιλοσοφία είναι κάτι σαν θεραπεία», αναφέρει στο in.gr, όπου μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τους υπερβολικούς φόβους που αναγκάστηκε να αποβάλλει, αλλά και για τη σχέση της με τη θρησκεία.

To καλλιτεχνικό σας όνομα είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο αφού έχετε επιλέξει να κινείστε στο χώρο της μουσικής ως Zola Jesus. Πώς προέκυψε αυτό;
Δεν το σκέφτηκα και πολύ. Ήμουν 15, περίπου, ετών, και εκείνο που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η αποφυγή της λέξης Ιησούς στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Πολλοί είναι, ακόμη, εκείνοι που αποστρέφονται τη θρησκεία, ενώ νιώθουν άβολα μιλώντας γι’αυτή. Εγώ, λοιπόν, ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το ζήτημα.

Το όνομά σας οδηγεί σε μια εύλογη απορία. Αισθάνεστε κοντά στη θρησκεία;
Αυτό το προσωνύμιο έχει συγκεκριμένη σημασία για μένα. Ορισμένοι μπορεί να το συσχετίζουν με τη δύναμη της πίστης, για μένα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί δεν είμαι θρησκευόμενη και κατ’ επέκταση δεν το συνδέω με κάποια θρησκεία.

Η καταγωγή της οικογένειάς σας είναι από τα περίχωρα της Οδησσού. Εσείς μεγαλώσατε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ σε ένα εξοχικό περιβάλλον. Ποιες οι αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια;
Θυμάμαι πολλά. Αισθανόμουν συχνά απογοήτευση γιατί μικρή ήθελα να κατακτήσω τον κόσμο και να αγγίξω την τελειότητα. Ένιωθα όμως και χαρά γιατί μεγάλωσα στην εξοχή και είχα μεγάλη ελευθερία να τρέχω και να παίζω στη φύση, να ανακαλύπτω και να είμαι δημιουργική.

Μεγαλώσατε σε συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον;
Όχι. Η οικογένειά μου είναι ανοιχτή και μου έδινε τη δυνατότητα να εξερευνήσω τη ζωή χωρίς να θέτει συντηρητικά εμπόδια.

Σε μικρή ηλικία είχατε επιδοθεί στην εκμάθηση κλασικών σπουδών. Πώς συντελέστηκε η μεταπήδηση στην ηλεκτρονική, γκοθ και πειραματική μουσική σκηνή;
Ήθελα να είμαι τέλεια στις σπουδές μου στο πιάνο, όπως και σε ό,τι κάνω, γιατί λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την κάθε δουλειά. Το κλασικό κομμάτι απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές οπότε η σχέση μου με τη μουσική άρχισε να κλονίζεται καθώς είχα συνδέσει την τέχνη αυτή αποκλειστικά με την εμμονή για τελειότητα. Έτσι λοιπόν στράφηκα προς κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που άφηνε περιθώρια για ελεύθερη έκφραση. Καλλιέργησα μια πιο δυνατή σχέση με τη μουσική που βασιζόταν στο συναίσθημα, στην ψυχή, χωρίς να αγωνιώ συνεχώς για την τελειότητα.

Ποιες λέξεις ή και φράσεις που θυμάστε από τους γονείς σας ακολουθούν την επαγγελματική σας πορεία;
Φράσεις όπως «μην ανησυχείς». Όταν ήμουν παιδί έτρεφα πολλές φοβίες, κάτι που με εμπόδιζε να πηγαίνω σχολείο μια φορά την εβδομάδα.

Θα δίνατε στον εαυτό σας τον τίτλο της σκοτεινής καλλιτέχνιδας;

Θα έλεγα ότι είμαι καλλιτέχνις που δίνει σημασία στο συναίσθημα. Αυτό όμως μπορεί να είναι και σκοτεινό γιατί περιλαμβάνει τη δημιουργία πολλών συναισθημάτων. Έτσι, θα μπορούσα να πω πως είμαι σκοτεινή μέσα από τη μουσική.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο κύριος προβληματισμός που σας ακολουθεί;
Το να είμαι σωστή γιατί είμαι τελειομανής.

Εκτός από μουσικές, έχετε και φιλοσοφικές αναζητήσεις
Για μένα η φιλοσοφία είναι κάτι σαν θεραπεία. Όταν ήμουν μικρή ένιωθα ότι είχα πολλά κοινά με τον Νίτσε, για παράδειγμα, και γενικά με τους προσκείμενους στην αμφισβήτηση φιλοσόφους.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας;

Θα έλεγα ότι εμπνέομαι από την εμπειρία του να είσαι ζωντανός. Οι φάσεις της ζωής είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα στη μουσική μου.

Τι θα λέγατε λίγο πριν εμφανιστείτε στο Fuzz;

Έχω πολύ άγχος πριν βγω στη σκηνή, ωστόσο πιστεύω πως θα επικοινωνήσω με έναν πολύ όμορφο τρόπο με το κοινό. Η Ελλάδα είναι ένα από πιο σημαντικά κομμάτια του κόσμου, και θα ήθελα να πω ότι αδυναμία μου είναι η Μαρία Κάλλας.

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024