Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγες ανακαλύπτουν το παιχνίδι και την τέχνη μέσα από ένα εργαστήρι

Πρόσφυγες ανακαλύπτουν το παιχνίδι και την τέχνη μέσα από ένα εργαστήρι

Ανακαλύπτουν το παιχνίδι που τόσο έχουν στερηθεί. Μαθαίνουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον με «όρους» επιμονής, υπομονής και όχι παραίτησης. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό εργαστήρι. To Station Athens, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τη δράση του, λειτουργεί ως καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για μετανάστες και πρόσφυγες.

Ανακαλύπτουν το παιχνίδι που τόσο έχουν στερηθεί. Μαθαίνουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον με «όρους» επιμονής, υπομονής και όχι παραίτησης. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό εργαστήρι.

To Station Athens, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τη δράση του, λειτουργεί ως καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «σταθμό» στο θεατρικό χώρο του «Συνεργείου» σχηματίζοντας τάξεις που στόχο έχουν την παρουσίαση μιας παράστασης αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στη δημιουργία της.

Οι παραστάσεις αποτελούν ντοκουμέντα αφού «κλέβουν» κομμάτια από την ιστορία του ξεριζωμού των προσφύγων. Μέσα από τις παραστάσεις, το Station Athens επιδιώκει να συστήσει στο ελληνικό κοινό τον άνθρωπο πίσω από τον πρόσφυγα. Χωρίς φόβο, αλλά με ελευθερία και αμεσότητα ο καθένας μπορεί να ανέβει στο σανίδι και να μιλήσει. Να μιλήσει για το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον.

Δεν είναι μόνο το θέατρο που λειτουργεί ως «μάσκα οξυγόνου», αλλά η συνολική δράση του Station Athens που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης μέσα από ποικίλες μορφές τέχνης, όπως είναι τα εικαστικά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που συμμετέχουν όμως στο εργαστήρι δείχνουν προτίμηση προς το θέατρο, και ορισμένοι από αυτούς ακολουθούν μια πιο επαγγελματική οδό.

Η ομάδα Station Athens, στην οποία η συμμετοχή είναι εθελοντική, διαγράφει αξιόλογη πορεία φτάνοντας το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση«Είμαστε οι Πέρσες!», μια καταγραφή συγκλονιστικών ιστοριών των προσφύγων.

Μιλώντας για το εγχείρημα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, η Γιολάντα Μαρκοπούλου, αναφέρει στο in.gr πως το προσφυγικό θέμα τους απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια γι΄αυτό και θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ιστορία κάθε ανθρώπου που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Μέσα από ΜΚΟ προσεγγίζουν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, που κατάφεραν να ξεφύγουν από το θάνατο και να διεκδικήσουν μια θέση στη ζωή. Η γνωριμία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συντελείται μέσα από το παιχνίδι, με το σώμα να λειτουργεί συχνά ως δίαυλος επικοινωνίας.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και με άλλες ΜΚΟ ώστε να έρθουν νέα άτομα. Πολλοί έρχονται και φεύγουν, υπάρχει μια ανακύκλωση», σημειώνει η κ. Μαρκοπούλου η οποία μιλώντας με πρόσφυγες αντιλαμβάνεται πως κανείς από αυτούς δεν ήθελε να αφήσει την πατρίδα του, αναγκάστηκε όμως λόγω αναταραχών. Συνειδητοποιεί, δε, πως η στέρηση της οικογένειας είναι ένα από τα πιο βαριά φορτία που κουβαλούν οι πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα, όπως και η δύσκολη παιδική ηλικία.

«Ξεκινάμε με θέατρο παιχνιδιού, όπου γίνεται διάλογος, συνυπάρχουν ο ένας με τον άλλον και μετά έρχεται η παράσταση. Οι περισσότεροι έχουν μεγαλώσει αρκετά σκληρά, έχουν χάσει το παιδικό κομμάτι της ζωής τους», αναφέρει η κ. Μαρκοπούλου εξηγώντας τη δράση του Station Athens. Μια από τις φράσεις που ήχησε λυπηρά μέσα της, μιλώντας με έναν από τους πρόσφυγες, ήταν η εξής: «Εγώ δεν έχω παίξει μικρός».

Μπορεί το Station Athens να μη συνιστά δουλειά, αφού πρόκειται για κάτι εθελοντικό, η θέληση όμως για συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας υπάρχει, και αυτή είναι η ρομαντική αλήθεια που συνοδεύει το εργαστήριο.

«Τα άτομα που έρχονται στο εργαστήριο αποτελούν εξαίρεση. Για να το ακολουθούν αυτό έχουν κάτι ξεχωριστό», επισημαίνει η κ. Μαρκοπούλου η οποία πίσω από πολλούς πρόσφυγες που συναντά διαβάζει τις λέξεις πάθος, επιμονή, υπομονή και ανάγκη.

Το όνομα της ομάδας Station Athens έχει συμβολική σημασία αφού σχετίζεται με την Αθήνα ως πόλη – σταθμό για να ανακτήσει κανείς δυνάμεις ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του. Στην ατζέντα των ονείρων των διοργανωτών του εγχειρήματος βρίσκεται η εξάπλωσή του σε διάφορα μέλη της Ελλάδας ώστε να καταστεί σαφής η έννοια της αλληλεγγύης και της ομαλής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών σε μια κοινωνία .

Σχολιάζοντας η κ. Μαρκοπούλου τις συνθήκες που πλαισιώνουν το προσφυγικό ζήτημα αναφέρει: «Πόλεμος μπροστά στα μάτια μας είναι αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Σπαράζει η καρδιά μου, πρόκειται για μια σύγχρονη τραγωδία.»

Προσθέτει, ακόμη, ότι το παράδειγμα πρέπει να το δίνουμε εμείς. «Πιο πολύ θα σεβαστεί τον τόπο σου κανείς όταν δει ότι είσαι οργανωμένος».

*Το Station Athens δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ / Oμάδα Station Athens: Δάφνη Καλαφάτη και Μαργαρίτα Παπαδοπούλου (ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ) Γιολάντα Μαρκοπούλου (ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ)
Ramzan Mohammad, Hossain Amiri, Reza Mohammadi, Reza Muosevi, Aidim Joyimal, Khalil Alezada (συμμετέχοντες)


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024