Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι Παγκόσμιοι Αγώνων Αυτοχθόνων

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι Παγκόσμιοι Αγώνων Αυτοχθόνων

Ιθαγενείς αθλητές απ’ όλη την υφήλιο συγκεντρώθηκαν στη Βραζιλία προκειμένου να συμμετάσχουν στους πρώτους Παγκόσμιους Αγώνες Αυτοχθόνων. Στους αγώνες έλαβαν μέρος πάνω από 2.000 ιθαγενείς από 24 φυλές της Βραζιλίας καθώς και αυτόχθονες αθλητές από 23 άλλες χώρες και διαγωνίστηκαν τόσο σε παραδοσιακά αθλήματα όπως διελκυστίνδα, ρίψη δόρατος, φλεγόμενο χόκεϊ επί χόρτου και κανό, όσο και πιο σύγχρονα αθλήματα, όπως τοξοβολία, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Αυτόχθονες αθλητές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Βραζιλία προκειμένου να συμμετάσχουν στους πρώτους Παγκόσμιους Αγώνες Αυτοχθόνων (Jogos Mundiais dos Povos Indígenas) που διοργανώθηκαν με επιτυχία στη πόλη Πάλμας, στα κεντρικά της χώρας.

Στους αγώνες έλαβαν μέρος πάνω από 2.000 ιθαγενείς από 24 φυλές της Βραζιλίας καθώς και αυτόχθονες αθλητές από 23 άλλες χώρες, όπως Ινδιάνοι από τις ΗΠΑ, Σάμι από την Φινλανδία, Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία κτλ.

Οι αθλητές διαγωνίστηκαν τόσο σε παραδοσιακά αθλήματα όπως διελκυστίνδα, ρίψη δόρατος, φλεγόμενο χόκεϊ επί χόρτου και κανό, όσο και πιο σύγχρονα αθλήματα, όπως τοξοβολία, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Την παράσταση έκλεψαν οι γυναίκες Μαορί που, αφού πρώτα χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό χάκα, κατόπιν επιβλήθηκαν της αντιπάλου ομάδας αποτελούμενης από γυναίκες της βραζιλιάνικης φυλής Γκαβιάο στο άθλημα της διελκυστίνδας, το άθλημα που παίζεται μεταξύ δύο ομάδων, οι οποίες τραβούν ένα σχοινί προσπαθώντας η μία να τραβήξει και να ρίξει την άλλη

Ένα άλλο άθλημα που έκανε εντύπωση ήταν το μεξικάνικο φλεγόμενο χόκεϊ επί χόρτου (γνωστό στη Κεντρική Αμερική ως pelota purepecha), στο οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν μια φλεγόμενη μπάλα.

Μετά από εννέα ημέρες διαρκών αγωνισμάτων, η διοργάνωση έριξε τίτλους τέλους με μια φαντασμαγορική τελετή λήξης που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής.

«Ήταν μια εκπληκτική διοργάνωση, που μας άνοιξε τα μάτια σχετικά με το πόσο κοντά μπορούν να έρθουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί από τόσα πολλά διαφορετικά κράτη της υφηλίου», τόνισε η Φελίσια Τσίσκιλι, μια αθλήτρια από την ινδιάνικη φυλή των Ναβάχο που διαγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της διοργάνωσης σκιάστηκε από αποδοκιμασίες προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας, τόσο στην τελετή έναρξης, όσο και στην τελετή λήξης των αγώνων.

Οι διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν με την «υποκριτική στάση», όπως λένε, «της βραζιλιάνικης κυβέρνησης απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των αυτοχθόνων πληθυσμών του Αμαζόνιου και την απροθυμία τους να πάρουν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους».

«Οι αγώνες αυτοί δεν αποτέλεσαν τίποτα περισσότερο από στάχτη στα μάτια της υφηλίου», επισημαίνει ο Αντόνιο Απινάγε, ηγέτης της φυλής των Απινάγε, προσθέτοντας πως μεγάλες εταιρείες καταλαμβάνουν (με την ανοχή της κυβέρνησης) εδάφη που ανήκουν σε αυτόχθονες προκειμένου να τα αποψιλώσουν και κατόπιν να τα μετατρέψουν σε εμπορικά κέντρα ή καζίνο.

Οι επόμενοι Παγκόσμιοι Αγώνες Αυτοχθόνων θα διεξαχθούν στον Καναδά το 2017.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024