Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μηχανή κρυπτογράφησης των ναζί πωλήθηκε για 330.000 ευρώ

Η μηχανή κρυπτογράφησης των ναζί πωλήθηκε για 330.000 ευρώ

Μια σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης των ναζί, η γνωστή Enigma, πωλήθηκε σε μία δημοπρασία για το ποσό των 330.000 ευρώ, που αποτελεί ποσό-ρεκόρ για αυτές τις μηχανές. Πρόκειται για την έκδοση Μ4, η οποία ήταν η πιο εξελιγμένη που κατασκεύασαν ποτέ οι Γερμανοί, προκειμένου να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Είναι μια από τις μηχανές των ναζί που ο βρετανός μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ απεικονίζεται να πασχίζει απεγνωσμένα να αποκρυπτογραφήσει στην ταινία Το Παιχνίδι της Μίμησης: η σπάνια συσκευή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί πωλήθηκε πριν λίγα 24ωρα σε μία δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για το ποσό των 330.000 ευρώ, που αποτελεί ποσό-ρεκόρ για αυτές τις μηχανές.

Το μοντέλο που πωλήθηκε στην δημοπρασία του οίκου Μπόναμς είναι η τελευταία γενιά της συσκευής και μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις του, η Μ4, η οποία πήρε το όνομά της από τους τέσσερις ρότορες που χρησιμοποιεί για την κρυπτογράφηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μηχανή αυτή, με την οποία οι γερμανοί αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μέχρι και σήμερα πλήρως λειτουργική.

Το συγκεκριμένο μοντέλο κατασκευάστηκε μεταξύ 1943-1945 και μόνο 150 υπάρχουν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, από τα περίπου 1.500 τύπου Μ4 που κατασκευάστηκαν.

Το μοντέλο Μ4 είναι μετεξέλιξη του μοντέλου Μ3 με τους τρεις ρότορες και χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα γερμανικά υποβρύχια.

Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον γερμανό πλοίαρχο Καρλ Ντόνιτς, όταν η Μ3 έπεσε στα χέρια των Συμμάχων τον Αύγουστο του 1941.

Η σπανιότητα των συσκευών Enigma τύπου Μ4 οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 70% των γερμανικών υποβρυχίων βυθίστηκαν στον Ατλαντικό στα τελευταία στάδια του πολέμου.

Κάπως έτσι, σήμερα από τις περίπου πενήντα Enigma μηχανές που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, μόλις επτά είναι τύπου Μ4.

Η μηχανή πουλήθηκε σε έναν συλλέκτη που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024