Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εισερχόμενο διαστημικό σκουπίδι, «μην πάτε για ψάρεμα στη Σρι Λάνκα»

Εισερχόμενο διαστημικό σκουπίδι, «μην πάτε για ψάρεμα στη Σρι Λάνκα»

Στις 13 Νοεμβρίου, θυμηθείτε να απομακρυνθείτε από αυτήν την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, 65 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της Σρι Λάνκα: οι αστρονόμοι βρίσκονται υπ' ατμόν για την πτώση ενός σκουπιδιού από το Διάστημα.

Στις 13 Νοεμβρίου, θυμηθείτε να απομακρυνθείτε από αυτήν την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, 65 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της Σρι Λάνκα: οι αστρονόμοι βρίσκονται υπ’ ατμόν για την πτώση ενός σκουπιδιού από το Διάστημα.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το εισερχόμενο αντικείμενο, στο οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία WT1190F, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature. Το μόνο που γνωρίζουν οι αστρονόμοι είναι ότι έχει διάμετρο ένα έως δύο μέτρα και κινούνταν μέχρι σήμερα σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω από τη Γη, πιο μακριά από ό,τι η Σελήνη.

Το WT1190F, ένα από τα ελάχιστα διαστημικά αντικείμενα του οποίου η πρόσκρουση μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, παρακολουθείται τώρα από τη NASA και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA. Το συμβάν θα προσφέρει εξάλλου μια ευκαιρία για πρόβα της συνεργασίας των υπηρεσιών στην περίπτωση που η Γη απειληθεί από αστεροειδείς.

Το πιθανότερο είναι ότι το αντικείμενο θα διαλυθεί εντελώς λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 08.20 ώρα Ελλάδας, δείχνουν οι υπολογισμοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο κομμάτια του αντικειμένου να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού. «Μάλλον δεν θα πήγαινα για ψάρεμα ακριβώς από κάτω του» λέει ο Μπιλ Γκρέι του JPL.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα προγράμματα παρακολούθησης των διαστημικών σκουπιδιών μπορούν σήμερα να εντοπίζουν μόνο αντικείμενα που κινούνται σε χαμηλή γήινη τροχιά, και όχι αντικείμενα που κινούνται πέρα από την τροχιά της Σελήνης όπως το WT1190F.

Το σχετικά μεγάλο αυτό σκουπίδι δεν αποκλείεται να προέρχεται από πρόσφατη αποστολή στη Σελήνη, μπορεί όμως να χρονολογείται ακόμα και στην εποχή των αποστολών Apollo.

Περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ίσως προσφέρουν οι φασματογραφικές παρατηρήσεις τις επόμενες μέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024