Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν πέρασε… στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, τουλάχιστον στη φαντασία κατοίκων της ουκρανικής Οδησσού: Γλύπτης έκανε μερικές μετατροπές σε άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη και χωρίς πολλή προσπάθεια τον έκανε Darth Vader από τον Πόλεμο των Άστρων.

Για να ολοκληρωθεί ο σουρεαλισμός, το άγαλμα επίσης θα λειτουργεί και ως hot spot για δίκτυο wifi…

Συγκεκριμένα, το άγαλμα του Λένιν ενέπιπτε στον αμφιλεγόμενο νόμο που πρόσφατα επικύρωσε το Κίεβο και έθετε εκτός νόμου σύμβολα ολοκληρωτικών καθεστών -τόσο του ναζιστικού όσο και του σοβιετικού παρελθόντος.

Για να γλιτώσει λοιπόν το άγαλμα τη βαριοπούλα, παρενέβη ο γλύπτης Αλεξάντερ Μίλοβ. Με μερικές μικρές μετατροπές και προσθήκες -λίγο στις μπότες, το ηλεκτρονικό εξάρτημα στον κορμό και μία μάσκα- ο Λένιν έγινε σχετικά εύκολα ο Darth Vader.

Μέσα στο άγαλμα επίσης τοποθετήθηκε router ώστε το άγαλμα να είναι «κεραία» δικτύου wifi. To άγαλμα θα εγκαινιστεί και επίσημα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dumskaya.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί βλέπουν τον Άρχοντα των Σιθ να μπλέκεται στην πολιτική τους σκηνή: Ένας «Darth Vader» ήθελε να κατέβει στις προεδρικές εκλογές, ενώ άλλοι 16 στις κοινοβουλευτικές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ