Την ώρα που πρόσφυγες στοιβάζονται σε βάρκες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, η Μεσόγειος  μοιάζει με θάλασσα πνιγμένων ονείρων, ομάδες ανθρώπων από τρεις διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν να κοινοποιήσουν ιστορίες ξεριζωμού και προσφυγιάς. Με όχημα το θέατρο, πολίτες από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα εκθέσουν εμπειρίες προσφύγων όπως ακριβώς εκείνοι τις διηγήθηκαν.

Μέσω του προγράμματος Phone Home η ιδέα αυτή βρίσκει εφαρμογή με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων στα τέλη Οκτωβρίου του 2016. Οι παραστάσεις θα βασίζονται σε μαρτυρίες προσφύγων, και θα προβάλλονται ζωντανά μέσω Skype σε Ελλάδα, Βρετανία και Γερμανία από τη σκηνή μιας από τις τρεις χώρες.

Η επιλογή των χωρών (Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία), που θα προσφέρουν σκηνές για τις  παραστάσεις με θέμα τους πρόσφυγες, δεν συντελέστηκε τυχαία, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη προσέλευση προσφύγων στην Ελλάδα και στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Για να συγγραφεί σενάριο και να δημιουργηθεί παράσταση, μετανάστες με διαφορετικές καταβολές, ο καθένας με τη δική του ιστορία, με το δικό του «βαρύ» παρελθόν θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια ώστε να μιλήσουν για τη ζωή τους. Αφού ξεκλειδώσουν τις άγνωστες πτυχές του εαυτού τους, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συγγραφής σε καθεμιά από τις τρεις χώρες.

Ηθοποιοί θα ζωντανέψουν τις ιστορίες των προσφύγων, όπως αυτές πρόκειται να καταγραφούν μέσα από τα εργαστήρια, και θα δοθεί έμφαση στο στοιχείο της νοσταλγίας.

Η επικοινωνία εξ αποστάσεως και η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε οικογένειες που ζουν χωριστά με κάποιο από τα μέλη να αναγκάζεται να ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγιάς, θα αποτελέσει τη βασική γραμμή βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι παραστάσεις.

Η επαφή των προσφύγων με τις ομάδες που εκπονούν το σχέδιο Phone Home γίνεται μέσω αρμόδιων οργανώσεων, ενώ παρέχονται συμβουλές από ψυχολόγους πάνω στον τρόπο διαχείρισης του θέματος. Ένα από τα βασικά ζητούμενα που θα τεθούν επί τάπητος είναι οι δυσκολίες αφομοίωσης των μεταναστών από την Ευρώπη και ο φόβος αποδοχής τους.

*Το Phone Home σχεδιάστηκε από κοινού από τους θεατρικούς οργανισμούς Highway Productions – Λυκόφως (Ελλάδα), Pathos München (Γερμανία) και Upstart Theatre (Αγγλία), στο πλαίσιο πρόσκλησης για υποβολή Ευρωπαϊκών Σχεδίων Συνεργασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος Creative Europe του Education, Audiovisual and Culture Executive Agency.
    

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr