Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου

Τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου

Η ιστοσελίδα ταξιδιωτικού περιεχομένου The Guide to Sleeping in Airports ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 26.000 ταξιδιώτες και κάπως έτσι συγκροτήθηκαν οι σχετικές λίστες...

Μια μεγάλη ιστοσελίδα ταξιδιωτικού περιεχομένου ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου.

Στο κάλεσμα του site «The Guide to Sleeping in Airports» ανταποκρίθηκαν 26.297 αναγνώστες-ταξιδιώτες οι οποίοι βαθμολόγησαν πάνω από 500 διεθνή αεροδρόμια με βάση τέσσερα ξεχωριστά κριτήρια-κατηγορίες: την άνεση σε υπηρεσίες που προσφέρει ο αερολιμένας, το πόσο πρακτικό και βολικό είναι στις λειτουργίες του, την καθαριότητα του χώρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες (από γκισέ μέχρι καφετέριες και duty free).

Για το 2015 λοιπόν, ως το χειρότερο αεροδρόμιο σε όλη την υφήλιο ψηφίστηκε από τους χρήστες της ιστοσελίδας το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρκουρτ της Νιγηρίας.

Οι άνθρωποι που το ψηφίσαν αρνητικά έχουν να λένε για τις κακές υπηρεσίες, την ανάγωγη συμπεριφορά των εργαζομένων σε αυτό, την έλλειψη καρεκλών για τις (πολλές) ώρες αναμονής των πτήσεων και το χαλασμένο κλιματιστικό που κάνει την παραμονή μέσα στο χώρο του αερολιμένα ένα… μαρτύριο.

Δεύτερο χειρότερο αναδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Ένα βρώμικο, χαοτικό και συνωστισμένο αεροδρόμιο, με τουαλέτες που μυρίζουν άσχημα και τεράστιες ουρές μπροστά στα γκισέ που κάνουν την αναμονή να διαρκεί πολλές ώρες», είναι η κριτική του site για τον εν λόγω αερολιμένα που, ευτυχώς για όλους, προβλέπεται να κλείσει εντός του έτους και αν αντικατασταθεί από ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο.

Ιδού η αναλυτική λίστα με τα δέκα χειρότερα αεροδρόμια στην υφήλιο:

  • 1. Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρκουρτ (Νιγηρία)
  • 2. Διεθνής Αερολιμένας Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ (Τζέντα, Σαουδική Αραβία)
  • 3. Διεθνής Αερολιμένας Τριμπχουβάν (Κατμαντού, Νεπάλ)
  • 4. Διεθνής Αερολιμένας Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν)
  • 5. Διεθνής Αερολιμένας Σιμόν Μπολίβαρ (Καράκας, Βενεζουέλα)
  • 6. Τουσέν Λουβερτούρ (Πορτ Ο Πρενς, Αϊτή)
  • 7. Διεθνής Αερολιμένας Χαμίντ Καρζάι (Καμπούλ, Αφγανιστάν)
  • 8. Διεθνής Αερολιμένας Ταν Σον Νχατ (Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ)
  • 9. Διεθνής Αερολιμένας Μπεναζίρ Μπούτο (Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν)
  • 10. Διεθνής Αερολιμένας Μποβέ-Τιλ (Παρίσι, Γαλλία)

Το Τσανγκί της Σινγκαπούρης ξανά στην κορυφή των προτιμήσεων

Στο άλλο άκρο, αυτό της απόλυτης άνεσης, πρακτικότητας και υπηρεσιών, στην κορυφή αναδείχθηκε για ακόμη μια χρονιά το Αεροδρόμιο Τσανγκί της Σινγκαπούρης.

«Όταν πρέπει να περιγράψει κανείς το αεροδρόμιο Τσανγκί, δεν ξέρει από πού να πρωταρχίσει εκθειάζοντάς το: από το ότι είναι τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης και η μετάβαση γίνεται σύντομα;

Από τις ανέσεις που προσφέρει, συμπεριλαμβανόμενου ενός σπα, σάουνας, ενός τεράστιου κήπου με πεταλούδες, εμπορικά κέντρα, δωρεάν κινηματογράφο, χώρους παιχνιδιού για παιδιά, μέχρι και υποδομών για να κάνεις μπάνιο αν είσαι ιδρωμένος;» επισημαίνει η ιστοσελίδα επαινώντας τις εξαιρετικές υπηρεσίες και την ταχύτατη διαχείριση των 55 εκατομμυρίων επιβατών που εξυπηρετεί ετησίως.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το αεροδρόμιο Ιντσεόν που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Εντός του χώρου του αχανούς -και πεντακάθαρου- αερολιμένα, που εξυπηρετεί σχεδόν 46 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί μέχρι και μουσείο κορεατικού πολιτισμού.

Ιδού ο κατάλογος με τα δέκα καλύτερα αεροδρόμια στο κόσμο:

  • 1. Διεθνής Αερολιμένας Τσανγκί (Σιγκαπούρη)
  • 2. Διεθνής Αερολιμένας Ιντσεόν (Σεούλ, Νότια Κορέα)
  • 3. Διεθνής Αερολιμένας Χανέντα (Τόκιο, Ιαπωνία)
  • 4. Διεθνής Αερολιμένας Ταογιουάν (Ταϊπέι, Ταϊβάν)
  • 5. Διεθνής Αερολιμένας του Χονγκ Κονγκ
  • 6. Διεθνής Αερολιμένας Μονάχου (Γερμανία)
  • 7. Διεθνής Αερολιμένας Ελσίνκι (Φινλανδία)
  • 8. Διεθνής Αερολιμένας Βανκούβερ (Καναδάς)
  • 9. Διεθνής Αερολιμένας Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία)
  • 10. Διεθνής Αερολιμένας Κλότεν (Ζυρίχη, Ελβετία)

«Μετεξεταστέα» τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η ίδια ιστοσελίδα σχετικά με τα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως τα ψήφισαν οι επιβάτες, τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια κατάφεραν να μπουν στον σχετικό κατάλογο με τα δέκα χειρότερα.

Ιδού όλη τη λίστα με τα χειρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά και κάποια σχόλια των ταξιδιωτών για αυτά:

1. Μποβέ-Τιλ, Γαλλία
«Αν ο Έβδομος Κύκλος της Κολάσεως ήταν επίγειος, θα βρισκόταν εντός του αερολιμένα Μποβε-Τιλ», γράφει ένας ταξιδιώτης για το, κατά κοινή ομολογία, χειρότερο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Τα περισσότερα παράπονα έχουν να κάνουν με την έλλειψη καθαριότητας και θέσεων για καθήμενους.

2. Αεροδρόμιο Σαντορίνης
«Μας άφησαν στην αναμονή για άπειρο χρόνο, χωρίς κλιματισμό» γράφει ένας αναγνώστης για τον αερολιμένα της Θήρας. Άλλοι ταξιδιώτες μιλάνε για έλλειψη καρεκλών ή υποδομών εστίασης, με αποτέλεσμα να πρέπει να κουβαλάνε μαζί τους το δικό τους φαγητό, προκειμένου να μην… λυσσάξουνε από την πείνα.

3. Αεροδρόμιο Ρόδου
Οι χρήστες της ιστοσελίδας διαμαρτύρονται πως στο αεροδρόμιο «οι τουαλέτες δεν είχαν χαρτί ή σαπούνι για να πλύνουμε τα χέρια μας, ούτε πετσέτες. Οι δε λεκάνες δεν είχαν καν το πλαστικό κάλυμμα από πάνω τους». Άλλοι κάνουν λόγο για τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά όχι μόνο στα γκισέ, αλλά και στα λιγοστά εστιατόρια κάνοντας την αναμονή εφιαλτική.

4. Αεροδρόμιο Κρήτης, Ηράκλειο
«Είναι το χειρότερο αεροδρόμιο που έχω πάει ποτέ. Το προσωπικό δεν ήταν πρόθυμο να μας βοηθήσει και είχαν ένα γελοίο σύστημα με μόνο ένα μηχάνημα με ακτίνες Χ να λειτουργεί», σχολιάζει ένας αναγνώστης για το κρητικό αεροδρόμιο, συμβουλεύοντας τους ταξιδιώτες «αν μπορούν, να αποφύγουν να πάνε στον συγκεκριμένο αερολιμένα». Στα αρνητικά συγκαταλέγεται επίσης η έλλειψη φωτισμού (πολλές λάμπες που δεν λειτουργούν, δεν αντικαθίστανται καν) και η έλλειψη αρκετών θέσεων για καθήμενους.

5. Αεροδρόμιο Σένεφελντ, Γερμανία
«Δεν υπήρχε αρκετός αριθμός καθισμάτων για όσους ήταν στο αεροδρόμιο. Εδώ έχουμε να κάνουμε για ένα απαρχαιωμένο αεροδρόμιο», καταθέτει ένας ταξιδιώτης για τον βερολινέζικο αερολιμένα που εξυπηρετεί κυρίως τις πτήσεις εταιρειών, όπως η Condor, η RyanAir και η ΕasyJet.

6. Αεροδρόμιο Κέρκυρας
«Όσοι είναι στην φυλακή έχουν καλύτερο φαγητό, ψυχαγωγία και άνεση σε σχέση με αυτό το αεροδρόμιο που δεν τηρεί καν τους κανόνες υγιεινής», γράφει ένας επιβάτης. Οι περισσότεροι μιλάνε για έναν απαράδεκτα (για τον μεγάλο αριθμό επιβατών που εξυπηρετεί ετησίως) μικρό, σκοτεινό και ελάχιστα επιπλωμένο αερολιμένα με ουρές πολλών μέτρων που κάνουν τον βίο… αβίωτο στους ταξιδιώτες.

7. Αεροδρόμιο Τσιαμπίνο, Ιταλία
«Δεν υπήρχαν ούτε καν αρκετές θέσεις για να εξυπηρετήσουν όσους ήταν στο αεροδρόμιο» επισημαίνει ένας επιβάτης για το δεύτερο τη τάξει αεροδρόμιο της Ρώμης, μετά το Φιουμιτσίνο.

8. Αεροδρόμιο Σαρλερουά, Βέλγιο
«Είχα την αίσθηση ότι αυτό το αεροδρόμιο κάνει τα πάντα για να το μισήσεις» τονίζει ένας ταξιδιώτης για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, που όπως και το Σένεφελντ, εξυπηρετεί κυρίως τις πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η RyanAir και η Pegasus Airlines. Το κλιματιστικό του αερολιμένα είναι μονίμως χαλασμένο, δεν λειτουργούν 24ωρα εστιατόρια, γενικά επικρατεί ένα χάλι.

9. Αεροδρόμιο Μπέργκαμο, Ιταλία
Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετεί κυρίως τις πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους που καταφτάνουν στο γειτονικό Μιλάνο με τους ταξιδιώτες να κάνουν λόγο για τεράστιες ουρές και πολύωρη αναμονή δίχως λόγο.

10. Αεροδρόμιο Λούτον, Αγγλία
Οι χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία το έχουν ζήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στα αρνητικά του συγκαταλέγεται το ότι αν μεταβαίνεις εκεί με ταξί ή αυτοκίνητο, πρέπει να πληρώσεις σχεδόν πέντε ευρώ για να εισέλθεις στο χώρο των τερματικών σταθμών. Πληρώνεις επίσης επιπλέον αν θες να χρησιμοποιήσεις το Wi-Fi, μέχρι και για να πάρεις πλαστική σακούλα για να τοποθετήσεις τα μπουκαλάκια με τα υγρά που μεταφέρεις!

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024