Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιγόνη Γύρα: «Ακούστε τα παιδιά σας και μιλήστε τους λιγότερο....»

Αντιγόνη Γύρα: «Ακούστε τα παιδιά σας και μιλήστε τους λιγότερο….»

Μαρία Παπουτσή «Η παράσταση προέκυψε από την ανάγκη μου να μιλήσω με «ησυχία» στα παιδιά για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή, όπως η απληστία και η απώλεια» εξηγεί στο in.gr η δημιουργός του Studio Κινητήρας Αντιγόνη Γύρα, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης «Το δικό […]

Μαρία Παπουτσή

«Η παράσταση προέκυψε από την ανάγκη μου να μιλήσω με «ησυχία» στα παιδιά για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή, όπως η απληστία και η απώλεια» εξηγεί στο in.gr η δημιουργός του Studio Κινητήρας Αντιγόνη Γύρα, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης «Το δικό μου ψάρι» μαζί με τους Ιωάννα Καμπυλαυκά και Johny O.

Τo έργο προέκυψε στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, την οποία ξεκίνησε η ομάδα Κινητήρας το 2012 με βασικό στοιχείο την επαφή των παιδιών με το χοροθεατρικό δρώμενο. Βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του».

Ένα έργο χωρίς καθόλου διαλόγους με τη «γλώσσα της κίνησης» να έχει τον πρώτο λόγο που «συνδυάζει το χορό με την αισθητική του βωβού κινηματογράφου» συμπληρώνει ο ηθοποιός Jοhnny O.

Επίσης αναφέρεται στη νέα της συνεργασία με το Rēs Ratio Network. ‘Ενα δίκτυο με μέλη νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως τους Άρη Σερβετάλη, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά και Νίκο Ηλία- «οι οποίοι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, επενδύουν στην τέχνη».

Πώς προέκυψε «Το δικό μου ψάρι»;
A.Γ: Προέκυψε από την ανάγκη μου να μιλήσω με «ησυχία» στα παιδιά για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή, όπως η απληστία και η απώλεια.

Πού εστιάζει το έργο;
A.Γ: Το έργο, μέσα από τη γλώσσα της κίνησης και χωρίς οι ερμηνευτές να μιλούν καθόλου, εστιάζει στο πώς η απληστία ξεφυτρώνει σαν ανθρώπινο χαρακτηριστικό και όχι ως συμπεριφορά. Επίσης διερευνά πώς η κάθε λογής απώλεια μας επανατοποθετεί απέναντι στο τι είναι σημαντικό και τι όχι, για να ζήσουμε μια καλή ζωή.

Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης;
J.O: Το σωματικό θέατρο είναι κύριο χαρακτηριστικό, καθώς «Το δικό μου ψάρι» συνδυάζει το χορό με την αισθητική του βωβού κινηματογράφου. Επίσης η ορχηστική μουσική με δύο τραγούδια μόνο, ορίζει την αισθητική της παράστασης.

Με ποιο τρόπο συμμετάσχουν τα παιδιά στην παράσταση;
JOHNNY O: Σ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης υπάρχει επικοινωνία των performer με τα παιδιά, καθώς συνταξιδεύουν στην ιστορία μας. Στο τέλος τα παιδιά παίρνουν το λόγο και αποφασίζουν την έκβαση του έργου, επιλέγοντας μεταξύ τριών εκδοχών.

Τι θα πάρουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση;

A.Γ: Ελπίζω μια σύνδεση με το σώμα τους. Τα παιδιά στο σχολείο θα πάρουν μαζί τους και την… έκπληξη ότι διακόπηκε το μάθημα και αποκαλύφθηκε ένας κόσμος αλλούτερος που υπάρχει παράλληλα με τη ρουτίνα της κάθε μας μέρας..
Ελπίδα, κέφι ,χαρά και ηρεμία….

Πού κρύβεται το πρωτότυπο της παράστασης;
J.O: Το πρωτότυπο βρίσκεται στην έλλειψη λόγου κι αφήγησης. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται συναισθήματα και καταστάσεις μέσα από γνώριμες γι’ αυτά σωματικές κι εκφραστικές φόρμες. Οδηγούνται σ’ ένα χορευτικό ταξίδι με βάρκα τη μουσική μέσα σε εικόνες ζωγραφικής και video art.

Ποιο είναι το ιδανικό θέατρο για εσάς;
J.O: Το ιδανικό θέατρο για μένα είναι εκείνο που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο περισσότερες από μία τέχνες. Μια σκηνή που μεταμορφώνεται σε παλέτα με χρώματα συναισθημάτων και μελωδίες κίνησης.

Αν δίνατε μια συμβουλή στους γονείς ποια θα ήταν;

A.Γ: Ακούστε τα παιδιά σας και μιλήστε τους λιγότερο….

Ο αγαπημένος σας ήρωας;
A.Γ: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Σρεκ….αντιήρωας με χιούμορ και ανθρωπιά καθώς και ο τούρκος πατέρας που χάθηκε τις προάλλες στη διαδήλωση …..

Τα παιδικά προγράμματα είναι άξια των απαιτήσεων των παιδιών;

A.Γ: Όταν τα πράγματα φτιάχνονται με όραμα , έρευνα και φροντίδα, τότε είναι….Οταν φτιάχνονται για βιοπορισμό και μόνο γι αυτό, τότε…..μάλλον δεν είναι.

Συστήστε μας το Rēs Ratio Network
A.Γ: Πρόκειται για ένα δίκτυο ταλαντούχων καλλιτεχνών και ανθρώπων που μέσα στους δύσκολους καιρούς επενδύουν στην τέχνη. Άρης Σερβεταλης, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Νίκος Ηλίας…ψυχή και σώμα μιας πολλά υποσχόμενης κίνησης.

Μελλοντικά σχέδια…
J.O: Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια προσανατολίζομαι στην προσπάθεια να γνωρίσουν τα παιδιά και να αγαπήσουν το σωματικό θέατρο και το χορό, τον πλούτο που κρύβει η έκφραση που πηγάζει από την κίνηση.

A.Γ: Να ταξιδέψει η φετινή ΕΚ ΠΛΗΞΗ όσο πιο πολύ μπορεί, να βρω κι άλλο χρόνο για να μοιράζομαι με τους αγαπημένους μου και να ανακαλύψω επιτέλους το μαγικό ραβδί που θα φέρει δικαιοσύνη κι ειρήνη στον κόσμο….

Info:
«Το δικό μου ψάρι» παρουσιάζεται από την ομάδα Κινητήρας της Αντιγόνης Γύρα σε σύμπραξη με το Rēs Ratio Network στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι) και στις σχολικές αίθουσες μέχρι τον Απρίλιο του 2016 σε μουσική Ορέστη Τάνη, κοστούμια Κωνσταντινιάς Βαφειάδου, ζωγραφική Ιάσονα Βενετσανόπουλου και στίχους της Χαράς Γιαννακοπούλου.
Ερμηνεύουν οι: Johny O., Κωστής Δασκαλάκης, Ανθή Θεοφιλίδου, Κάντυ Καρρά, Αρτεμις Λαμπίρη, Βασίλης Γιαννέλος, Βλάσης Πασιούδης και Λία Χαμηλοθώρη.

entertainment.in.gr

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024