Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Λαφαγέτ», η ομάδα Γάλλων στρατιωτών που μάχονται εναντίον της ISIS

«Λαφαγέτ», η ομάδα Γάλλων στρατιωτών που μάχονται εναντίον της ISIS

Είναι μια ομάδα δεκαπέντε Γάλλων, όλοι τους βετεράνοι στρατιώτες με συμμετοχή στα μέτωπα του Αφγανιστάν και του Μάλι, που αποφάσισαν να αφήσουν την πατρίδα τους για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι άντρες αυτοί ίδρυσαν την ομάδα με την επωνυμία «Δύναμη Λαφαγέτ».

Δεκαπέντε Γάλλοι στρατιώτες αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να ταξιδέψουν μέχρι τη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η στρατιωτική αυτή ομάδα, με την επωνυμία «Δύναμη Λαφαγέτ» αποτελείται από δεκαπέντε άντρες ηλικίας 25-50 ετών, όλοι τους βετεράνοι στρατιώτες, με συμμετοχή στα μέτωπα του Αφγανιστάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι.

«Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν εγώ μαζί με μερικούς φίλους μου βλέπαμε τις θηριωδίες που έκαναν οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους, τους βιασμούς και τους αποκεφαλισμούς αθώων ανθρώπων. Σκεφτήκαμε πως δεν γίνεται να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», τονίζει στο FRANCE24 εις εκ των ηγετών της ομάδας, ο «Γκέκο», ένας 25χρονος βετεράνος του πόλεμου του Αφγανιστάν που αρνείται να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα.

«Αφού μαζευτήκαμε, έπρεπε να αποφασίσουμε με ποιους θα συνασπιστούμε εναντίον της ISIS. Οι χειρισμοί μας θα έπρεπε να είναι λεπτοί, καθώς αν αποφασίζαμε να κατεβούμε στον πόλεμο στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, κάποιοι θα μας κατηγορούσαν πως είμαστε εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ και ίσως η κίνηση μας να μπορούσε να εκληφθεί ως ανάμειξη στα πολιτικά ζητήματα της Συρίας», επισημαίνει ο Γκέκο.

«Εν τέλει, καταλήξαμε στους Κούρδους Πεσμέργκα, ως την πλέον ενδεδειγμένη –και λιγότερο επικίνδυνη- επιλογή» λέει ο 25χρονος στρατιώτης.

Ο στόχος τους είναι μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου να έχουν ενταχθεί στη στρατιωτική δύναμη των Πεσμέργκα στη Συρία και στο Ιράκ, κοντά στα συριακά σύνορα.

Δυο μέλη της Λαφαγέτ είναι ήδη εκεί και προλειαίνουν το έδαφος για την άφιξη, σε λίγες εβδομάδες, και των υπόλοιπων συντρόφων τους.

«Την σίτιση και την διαμονή μας την έχουν αναλάβει οι Κούρδοι στην περιοχή του Κιρκούκ. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες, για ευνόητους λόγους», προσθέτει ο Γκέκο.

Όπως λέει, όλα τα όπλα με τα οποία θα πολεμήσουν θα τους τα παρέχουν οι Πεσμέργκα, ενώ οι ίδιοι θα φροντίσουν για το υπόλοιπο τεχνικό υλικό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, γυαλιά με νυχτερινή όραση ή ακόμη και φάρμακα.

Μάλιστα, η ομάδα Λαφαγέτ έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 35.000 ευρώ από δωρεές φίλων αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, την ταυτότητα των οποίων αρνείται να αποκαλύψει ο Γκέκο.

«Θα υποστηρίξουμε κάθε επιχείρηση των Πεσμέργκα εναντίον της ISIS ακολουθώντας τους κανόνες πολεμικής εμπλοκής. Δεν θα ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι, αν δεν ανοίξουν πρώτα εναντίον μας οι εχθροί», λέει.

Με τέτοια στελέχωση, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι αντίστοιχοι «Αναλώσιμοι» της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας.

Όμως, όπως λέει ο Γκέκο, δεν είναι μισθοφόροι, ούτε πληρώνονται από την χώρα τους για να κάνουν αυτή τη δουλειά, κι αυτό είναι το στοιχείο που τους διαφοροποιεί από μια τέτοια σύγκριση.

«Ιδρύσαμε αυτή την ομάδα, χωρίς να έχουμε καμία απολύτως σχέση με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν μας πληρώνει κανείς, πόσο μάλλον η γαλλική κυβέρνηση. Δεν είμαστε μισθοφόροι, ούτε θα βγάλουμε χρήματα απ’ όλο αυτό. Πάμε επειδή έτσι νιώθουμε», καταλήγει με νόημα ο Γκέκο, θέλοντας ίσως να προλάβει τα κακόβουλα σχόλια.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη της «Δύναμης Λαφαγέτ», με τον 25χρονο στρατιώτη να δηλώνει επ’ αυτού πως ο ίδιος έχει ενημερώσει κάποια ανώτερα στελέχη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών για τις προθέσεις της ομάδας του.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024