Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο παράλληλοι είναι οι βίοι των Ραχόι και Κοέλιου;

Πόσο παράλληλοι είναι οι βίοι των Ραχόι και Κοέλιου;

Η Ιβηρική Χερσόνησος βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν και θα κληθούν στις κάλπες για να «τεστάρουν» τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνιο ή απλά αυστηρότατες πολιτικές λιτότητας. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές;

Η Ιβηρική Χερσόνησος βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν και θα κληθούν στις κάλπες για να «τεστάρουν» τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνιο ή απλά αυστηρότατες πολιτικές λιτότητας.

Στην Πορτογαλία το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό και η σκυτάλη περνά στην Ισπανία, όπου σε 2,5 μήνες οι πολίτες θα αποφασίσουν για την τύχη του Μαριάνο Ραχόι.

Υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών: Και στις δύο χώρες στην εξουσία βρίσκονται δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες ανέλαβαν να εφαρμόσουν τη λιτότητα που τους «κληρονόμησαν» οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του Χοσέ Θαπατέρο (στην Ισπανία) και του Ζοζέ Σόκρατες (στην Πορτογαλία).

Τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Πορτογαλία, οι πρωθυπουργοί Μαριάνο Ραχόι και Πάσους Κοέλιου προσπάθησαν (ή προσπαθούν) να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι τα χειρότερα με την λιτότητα πέρασαν.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο Κοέλιου έπεισε το εκλογικό σώμα, αφού εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχανε τις εκλογές, τελικά επικράτησε με άνοιγμα «ψαλίδας» 5% από τους Σοσιαλιστές.

Έστω και αν ο δικομματισμός συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1985.

Στην Ισπανία, ο Ραχόι έχει δοκιμαστεί σκληρά σε τοπικές και περιφερειακές αναμετρήσεις, ωστόσο, σε καμία δημοσκόπηση δεν έχει χάσει την πρώτη θέση, έναντι των Σοσιαλιστών του PSOE.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Το κομματικό σύστημα στην Πορτογαλία παρέμεινε αναλλοίωτο στα χρόνια του μνημονίου: τα ίδια κόμματα εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή.

Στην Ισπανία (όπως, άλλωστε και στην Ελλάδα) οι συσχετισμοί άλλαξαν. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής –το Λαϊκό (PP) και οι Σοσιαλιστές (PSOE)- συγκεντρώνουν περίπου το 50% στην πρόθεση ψήφου, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν δύο νέα κόμματα: οι Podemos που πιέζουν PSOE και Αριστερά (iU) και οι Ciudadanos, που «έσπασαν» τα σύνορα της Καταλονίας και διεκδικούν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο δικομματισμός, ακόμα και αν τα ποσοστά του έπεσαν, άντεξε στη Πορτογαλία. Δεδομένου ότι η χώρα πέρασε από τις συμπληγάδες ενός μνημονίου, το πολιτικό σύστημα δεν «μολύνθηκε».

Η κεντροδεξιά του Κοέλιου έχασε ψήφους, αλλά κέρδισε τις εκλογές. Οι σοσιαλιστές που έφεραν, αλλά δεν εφάρμοσαν το μνημόνιο, κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους, έστω και αν έχασαν.

Ακόμα και τα σκάνδαλα περιορίστηκαν στο πρόσωπο του τέως αρχηγού τους και τέως πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος μάλιστα μπήκε φυλακή και πλέον είναι σπίτι του με «βραχιολάκι».

Σε όλα αυτά υπάρχει, πάντως, ένα νέο δεδομένο. Ακόμα και αν ο Κοέλιου στην Πορτογαλία σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην Ισπανία, που επιπλέον αντιμετωπίζει και το θέμα της Καταλονίας, θα ξέρουμε στις 20 Δεκεμβρίου τι είδους κυβέρνηση θα αποκτήσει και πόσο ισχυρή αυτή θα είναι.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024