Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία πίσω από την παράτολμη «βόλτα» ανάμεσα τους Δίδυμους Πύργους

Η ιστορία πίσω από την παράτολμη «βόλτα» ανάμεσα τους Δίδυμους Πύργους

Στις 7 Αυγούστου 1974, ένας γάλλος ακροβάτης, ο Φιλίπ Πετί, κάνει πραγματικότητα ένα παράτολμο όνειρό του: περπατά πάνω σε ένα σκοινί που συνδέει τις κορυφές των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Η απίθανη ιστορία του Πετί έγινε ντοκιμαντέρ (Man on Wire), ενώ τώρα φτάνει στη μεγάλη οθόνη ως εντυπωσιακή περιπέτεια, γυρισμένη από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις με πρωταγωνιστή τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ. Τι συνέβη, όμως, εκείνο το καλοκαίρι του 1974;

«Συνδυάζοντας την πανουργία ενός διαρρήκτη και το θάρρος του Ίβελ Κνίβελ, ένας γάλλος ακροβάτης πέρασε κρυφά από τους φρουρούς στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, έστησε ένα σύρμα ανάμεσα στις κορυφές των Δίδυμων Πύργων του και περπάτησε πάνω τους χθες το πρωί».

Κάπως έτσι υποδέχονται οι New York Times το κατόρθωμα του Φιλίπ Πετί στις 8 Αυγούστου 1974. Μία ημέρα νωρίτερα, ο γάλλος ισορροπιστής είχε καταφέρει να διασχίσει αρκετές φορές το σύρμα ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους, υπό το βλέμμα εκατοντάδων Νεοϋορκέζων.

Η απίθανη ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ (το Man on Wire, το οποίο απέσπασε και Όσκαρ ντοκιμαντέρ), ενώ τώρα φτάνει στη μεγάλη οθόνη ως εντυπωσιακή περιπέτεια, γυρισμένη από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις (Forrest Gump, Η Επαφή, Ο Ναυαγός) με πρωταγωνιστή τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ.

Το 1974 και ενώ η κατασκευή των Δίδυμων Πύργων δεν είχε καλά-καλά ολοκληρωθεί, ο Πετί πραγματοποίησε μια «βόλτα» πάνω στο σύρμα μήκους 40 μέτρων.

Όταν ακούμπησε το πόδι του στο σύρμα δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει. «Ήταν τόσο όμορφα» δήλωσε ο ίδιος στους New York Times το 1974.

Επί 45 λεπτά περπατούσε, λύγιζε τα γόνατά του και έκανε κι «άλλα ακροβατικά» -όπως σημείωναν τότε οι New York Times-, πάνω στο σκοινί που υψωνόταν 411 μέτρα πάνω από το έδαφος.

«Εάν δω τρία πορτοκάλια, πρέπει να κάνω τον ζογκλέρ. Και εάν δω δύο πύργους πρέπει να περπατήσω» ανάμεσά τους, είπε ο 24χρονος επαγγελματίας «κασκαντέρ» μετά το κατόρθωμά του.

Ο Φιλίπ έμαθε μόνος του να ισορροπεί πάνω στο σύρμα σε ηλικία 16 ετών. Λίγο αργότερα, έμαθε για τους Δίδυμους Πύργους διαβάζοντας ένα άρθρο για αυτούς σε περιοδικό, στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου.

Για τα επόμενα έξι χρόνια σχεδίαζε το παράτολμο κατόρθωμα. Είχε, μάλιστα, κατασκευάσει ένα μοντέλο σε κλίμακα, το οποίο καταλάμβανε τον μεγαλύτερο χώρο του διαμερίσματός του στο Παρίσι.

Στην πρώτη του επίσκεψη στους Δίδυμους Πύργους, κατάφερε να αποφύγει τους φρουρούς και να ανέβει στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου. Χρειάστηκε μία ώρα. Την επόμενη ημέρα επέστρεψε με έναν φίλο του, τον Τζιμ, και ακολούθησε την ίδια διαδρομή για τον 110ο όροφο. Του είπε τι σχεδίαζε να κάνει. «Είσαι τρελός» του απάντησε εκείνος.

Επέστρεψε στο Παρίσι και ξεκίνησε τις προετοιμασίες για το τρίτο του «πραξικόπημα». Στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε πάλι τον Απρίλιο. Κέρδισε χρήματα κάνοντας τον ζογκλέρ στους δρόμους του Μανχάταν, ενώ παράλληλα έμπαινε καθημερινά στους Δίδυμους Πύργους, έβγαζε φωτογραφίες, έκανε σκίτσα, συγκέντρωνε πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας. Εκτιμάται ότι μπήκε κρυφά στους Δίδυμους Πύργους περισσότερες από 200 φορές πριν πραγματοποιήσει την παράτολμη «βόλτα» του.

Επέλεγε τη μία ημερομηνία μετά την άλλη και εγκατέλειψε ένα εγχείρημα την τελευταία στιγμή, πριν καταλήξει στην 7η Αυγούστου 1974.

Τι πιθανότητες επιτυχίας έδινε ο ίδιος στον εαυτό του; «Μηδενικές. Λιγότερο από μηδενικές. Ήταν αδύνατο. Και το ίδιο το περπάτημα δεν έπρεπε να το σκέφτεται κανείς. Προσπαθούσα να κρυφτώ μέσα στο μεγαλύτερο, καλύτερα φυλαγμένο και προστατευμένο κτίριο στον κόσμο» σημειώνει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν σκεφτόταν τόσο το ίδιο το κατόρθωμα -καθώς το να περπατά σε σύρμα ήταν η δουλειά του. «Μπορώ να περπατήσω οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Είμαι άφθαρτος. Επομένως, το ίδιο το περπάτημα δεν ήταν θέμα. Πραγματικά, το δύσκολο κομμάτι ήταν «η ληστεία της τράπεζας». Το να βγω έξω ζωντανός; Αυτό δεν με ενδιέφερε» λέει ο ίδιος ο Φιλίπ Πετί στον Observer.

Η μεγάλη μέρα

Το απόγευμα της 6ης Αυγούστου 1974, ο Φιλίπ και έξι συνεργοί του ξεκίνησαν για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Με ψεύτικες ταυτότητες, ντυμένοι ως διανομείς, είχαν αποφασίσει ότι μία ομάδα θα μετέφερε στην οροφή τα πακέτα με τον βαρύ εξοπλισμό που χρειαζόταν ο Φιλίπ για να πραγματοποιήσει το εγχείρημα: το σύρμα, το μηχάνημα για τη στήριξή του, το κοντάρι του Φιλίπ.

Οι… πραξικοπηματίες έφτασαν σε ημέρα μετακόμισης. Πολλές εταιρείες που θα στέγαζαν τα γραφεία τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχαν επιλέξει εκείνη την ημέρα για να μετακομίσουν.

Ο Φιλίπ και η ομάδα του κατάφεραν να φτάσουν στον 104 όροφο νωρίς το απόγευμα. Στόχος ήταν οι δύο ομάδες (μία στον Βόρειο και μία στον Νότιο Πύργο) να παραμείνουν κρυμμένες μέχρι το βράδυ, οπότε τα μέλη τους θα ξεκινούσαν να στήνουν το σύρμα.

Ένα πάρτι εργατών που κράτησε μέχρι αργά κόντεψε να τους χαλάσει τα σχέδια. Ο Φιλίπ και ο φίλος του Ζαν Φρανσουά χρειάστηκε να μείνουν επί πέντε ώρες κρυμμένοι πάνω σε ένα δοκάρι, κοιτώντας ένα κενό τριών ορόφων.

Τελικά οι εργάτες φεύγουν και η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει. Ο Ζαν-Λουί που βρίσκεται στον βόρειο Πύργο πετά το σχοινί που συγκρατεί το σύρμα, χρησιμοποιώντας τόξο και βέλος. Οι δύο ομάδες πιάνουν δουλειά.

Ο Φιλίπ έχει περιθώριο μέχρι τις 7 το πρωί, οπότε επρόκειτο να ξεκινήσουν να έρχονται οι εργάτες για να συνεχίσουν τις εργασίες στον Πύργο. Στις 6:45 ο Φιλίπ δεν έχει ακόμα καταφέρει να τεντώσει το σχοινί, ενώ ένας από τους συνεργούς του έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το σχοινί μπαίνει στη θέση του και ενώνει (για πρώτη φορά στην ιστορία τους) τους Δίδυμους Πύργους.

Κάτω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου πλήθος κόσμου τον κοιτάζει. Οι θεατές, οι εργάτες, ακόμα και αστυνομικοί τον επευφημούν. «Αφού διέσχισα για πρώτη φορά το σκοινί, κοίταξα τον κόσμο και αισθάνθηκα φανταστικά» είπε ο Φιλίπ Πετί το 1974.

Ωστόσο, αστυνομικοί φτάνουν στην οροφή και απειλώντας τον, περιμένουν να τελειώσει το κατόρθωμά του για να τον συλλάβουν.

Έχοντας διασχίσει αρκετές φορές το σχοινί, αισθάνεται ότι έχει καταπατήσει αρκετά «αυτές τις απαγορευμένες περιοχές».

«Οι θεοί μπορεί να χάσουν την υπομονή τους» αυτό είναι που σκέφτεται και αποχαιρετά τον ουρανό της Νέας Υόρκης, εγκαταλείποντας το σκοινί περίπου 45 λεπτά μετά το πρώτο βήμα.

Ο Φιλίπ συλλαμβάνεται και ο εισαγγελέας του Μανχάταν του επιβάλλει μια ιδιότυπη «τιμωρία». Να επαναλάβει το κατόρθωμά του, αυτή τη φορά στο πάρκο, λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος, «για τα παιδιά της πόλης».

«Η Νέα Υόρκη ξύπνησε και τι ανακάλυψε; Ότι ένας ακροβάτης περπατούσε ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους. Δεν φοβόμουν, ήταν μία πράξη ακρίβειας. Πέθαινα από ευτυχία». Με αυτές τις λέξεις περιέγραφε ο ίδιος το κατόρθωμα που έγραψε ιστορία.

* Η ταινία «Βόλτα στο Κενό» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σε διανομή Feelgood.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024