Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βραδιά του Ερευνητή 2015, η Παρασκευή 25/9 στον Ελληνικό Κόσμο και στο ΕΜΠ

Βραδιά του Ερευνητή 2015, η Παρασκευή 25/9 στον Ελληνικό Κόσμο και στο ΕΜΠ

Με το σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» πραγματοποιείται  η  μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, «η Βραδιά του Ερευνητή», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Με το σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» πραγματοποιείται η μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, «η Βραδιά του Ερευνητή», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής Βραδιάς στον Δημόκριτο, η φετινή εκδήλωση αλλάζει «στέκι» και μετακομίζει στους φιλόξενους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σε ρόλο συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo και υποδέχονται το κοινό σε μια πολυδιάστατη και άκρως ενδιαφέρουσα «Βραδιά του Ερευνητή», που φέτος γιορτάζει τη 10η επέτειό της και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τι θα δείτε

Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από καταξιωμένους επιστήμονες για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, με μουσικές παρεμβολές, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές/μουσικές τους δεξιότητες.

Ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano χαιρετίζει τη Βραδιά στην Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN.

Σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και στον προαύλιο χώρο, τα ερευνητικά κέντρα «εκτίθενται» μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα.

Το κοινό θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και θα … μετρήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με το κινητό τους.

Οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μέρος σε πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και σε επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές, θα δουν και θα μάθουν πως κινείται το τραινάκι του Harry Potter, ενώ στην αίθουσα ‘ΘΟΛΟΣ’ θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας.

Τέλος, η τέχνη και η επιστήμη θα συναντηθούν μέσα από εικαστικές συνθέσεις, αστροφωτογραφίες και φωτογραφίες εμπνευσμένες από το ‘έτος φωτός’, GRAFFITI, Stand up θέατρο και πολλή μουσική, όλα παρουσιασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές.

  • Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και θα υποδεχθεί το κοινό στο κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος του στην οδό Πατησίων 42, την ίδια ημέρα (18:00-24:00). Το κοινό, με έμφαση στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε αλληλεπίδραση με τους ερευνητές μέσω συμμετοχής σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Βραδιά θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Χορωδία και την Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ στο χώρο του αιθρίου του κτηρίου Αβέρωφ. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της βραδιάς στο ΕΜΠ στην διεύθυνση http://www.semfe.ntua.gr/el/announcements/vradia-tou-erevniti-2015-programma-ekdilosis
  • Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται πανελλαδικά στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.rengreece.gr/.

Δείτε επίσης τις εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές:

Στην Πύλο: Ένα διαφορετικό Τηλεσκόπιο

Όταν ακούμε τη λέξη «τηλεσκόπιο», ο νους μας συνήθως δεν πάει σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις ενός κυβικού χιλιομέτρου, ποντισμένες πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα. Κι όμως, στα ανοιχτά της Πύλου, το εντυπωσιακό υποβρύχιο τηλεσκόπιο «Νέστωρ», που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο βασιλιά της περιοχής, ψάχνει για κοσμικά σωματίδια.

Σας περιμένουμε στις 25 Σεπτεμβρίου να εξερευνήσετε ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα της Ευρώπης, στη Βραδιά του Ερευνητή!

Στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ, συμμετέχει στην Βραδιά του Ερευνητή και προσκαλεί το κοινό:

  • να θαυμάσει εικόνες από το υδάτινο περιβάλλον μέσα από την Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ,
  • να ενημερωθεί για GIS εφαρμογές & για τη πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών των ελληνικών θαλασσών από τους έλληνες επιστήμονες μέσω του συστήματος «Ποσειδών»
  • να δει με ποιο τρόπο γίνεται η μελέτη της θάλασσας μέσα από την Εκθεση οργάνων δειγματοληψιας θαλασσινού νερού, ιζημάτων και υδρόβιων οργανισμών
  • να παρατηρήσει μαζί με τους ερευνητές τη διαφορά των ζωντανών θαλασσινών οργανισμών από καθαρές και από επιβαρυμένες περιοχές, για να καταλάβει την έννοια της βιοποικιλότητας και της χρήσης των οργανισμών σαν δείκτες για την ποιότητα του υδάτινου περιβάλλοντος

Στον Αστρονομικό Σταθμό του Κρυονερίου: Νυχτερινή Παρατήρηση στο Κρυονέρι

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου σας περιμένει για να απολαύσετε ένα αστρικό υπερθέαμα στη Βραδιά του Ερευνητή στις 25 Σεπτεμβρίου! Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μ. είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας μας & ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία των φορέων νέων που δραστηριοποιούνται στο Κρυονέρι αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του αστεροσκοπείου σαν χώρου επιστημονικής έρευνας, αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024