Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αρκούδες ανακάμπτουν, δείχνουν οι τρίχες στους στύλους της ΔΕΗ

Οι αρκούδες ανακάμπτουν, δείχνουν οι τρίχες στους στύλους της ΔΕΗ

Οι ερευνητές του Αρκτούρου εξέτασαν τρίχες πιασμένες σε στύλους της ΔΕΗ, στους οποίους τρελαίνονται να ξύνονται οι αρκούδες. Και οι γενετικές αναλύσεις οδηγούν σε μια αναπάντεχα θετική διαπίστωση: ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα αυξάνεται.

Οι ερευνητές του Αρκτούρου εξέτασαν τρίχες πιασμένες σε στύλους της ΔΕΗ, στους οποίους τρελαίνονται να ξύνονται οι αρκούδες. Και οι γενετικές αναλύσεις οδηγούν σε μια αναπάντεχα θετική διαπίστωση: ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα αυξάνεται.

Η έρευνα της οργάνωσης κατέγραψε συνολικά 360 αρκούδες στην περιοχή της Πίνδου, συγκριτικά με 250 άτομα στην προηγούμενη εκτίμηση του Αρκτούρου πριν από περίπου 15 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα υπολογίζει τώρα ότι ο συνολικός πληθυσμός του είδους σε όλη την Ελλάδα είναι τουλάχιστον 450 άτομα.

Οι εκτιμήσεις του Αρκτούρου είναι οι μόνες διαθέσιμες για το μέγεθος του πληθυσμού, αναφέρει στο in.gr ο Δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ερευνητής του Αρκτούρου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής.

Οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να είναι απόλυτα ακριβής, δεδομένου μάλιστα ότι η προηγούμενη εκτίμηση είχε βασιστεί στη λιγότερο ακριβή μέθοδο της καταμέτρησης αποτυπωμάτων στο έδαφος, διευκρίνισε ο Δρ Καραμανλίδης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στην έγκριτη επιθεώρηση Journal of Nature Conservation.

Είναι ωστόσο σαφές ότι οι αρκούδες αυξάνονται, και αυτό αποδίδεται σε μια ποικιλία λόγων: «Πρώτα από όλα είναι οι προσπάθειες του Αρκτούρου εδώ και 25 χρόνια» λέει ο Δρ Καραμανλίδης. «Είναι επίσης η νομοθεσία για την προστασία του Αρκτούρου και η ευαισθητοποίηση του κόσμου» προσθέτει.

Επισημαίνει ακόμα πως «ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε μεγάλο ρόλο είναι ότι ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τις ορεινές περιοχές, αφήνοντας στις αρκούδες ελεύθερο χώρο και επαρκή τροφή».

Αρκετές αρκούδες πρέπει να έχουν σωθεί και χάρη στην ολοκλήρωση του προστατευτικού φράχτη της Εγνατίας Οδού, ένα απλό μέτρο για το οποίο ο Αρκτούρος και άλλες οργανώσεις πίεζαν για χρόνια.

Η νέα καταμέτρηση βασίστηκε σε τριχοπαγίδες, μικρά, ακίνδυνα συρματοπλέγματα που τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ και παγιδεύουν τρίχες των αρκούδων που καταφθάνουν για να ξύσουν την πλάτη τους.

Το γενετικό υλικό που συλλέγεται αποστέλλεται στο εξωτερικό και στη συνέχεια δημιουργείται η ταυτότητα κάθε αρκούδας που καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας, που περιλαμβάνει πλέον 360 άτομα.

Η καινοτόμος γενετική μελέτη δεν είναι η μόνη που δημοσιεύει ο Αρκτούρος φέτος. Μια άλλη μελέτη κατέγραφε ένα σπάνιο περιστατικό κανιβαλισμού σε αρκούδες, ενώ η δεύτερη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Wildlife Management, παρακολούθησε περιπτώσεις ορφανών αρκούδων και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες επανένταξης φέρνουν αποτέλεσμα.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024