Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι ΗΠΑ ευθύνονται για την εξάπλωση της ISIS

Γιατί οι ΗΠΑ ευθύνονται για την εξάπλωση της ISIS

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 Ο ρόλος του αμερικανικού Πενταγώνου στον εξοπλισμό του Ισλαμικού Κράτους. Το μυστικό ταξίδι του αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν στην Συρία και οι επαφές του με τα ηγετικά στελέχη της ISIS, που γύρισε μπούμερανγκ.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

Είναι ένα ζήτημα που πολλά -κυρίως αμερικανικά- ΜΜΕ αποσιωπούν εδώ και αρκετούς μήνες: την αποτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, εμπλοκή του αμερικανικού Πενταγώνου, και ειδικότερα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, στη συριακή κρίση που από λανθασμένους (;) χειρισμούς οδήγησε στην ίδρυση κι εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι λοιπόν το αμερικανικό Πεντάγωνο ο ανεπίσημος «πατέρας» της ISIS; Σύμφωνα με τον γνωστό Γάλλο δημοσιογράφο Τιερί Μεϊσάν, ναι.

Δίχως καμία αμφιβολία, οι μυστικές επαφές που είχε πριν δυο χρόνια ο Μακέιν στη Συρία με τους τότε ηγέτες της «ένοπλης αντιπολίτευσης» και νυν επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, χρησίμευσαν ως η απαραίτητη «μαγιά» προκειμένου να δημιουργηθεί και να γιγαντωθεί μια τρομοκρατική οργάνωση που σήμερα απειλεί όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη.

Μάλιστα, σε εκτενές άρθρο του, ο Μεϊσάν αποκαλεί τον Μακέιν ως «τον βασικό αμερικανικό σύνδεσμο μεταξύ της εγκληματικής οργάνωσης και της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας».

Μάιος 2013: Το ταξίδι του Μακέιν στη Συρία

«Τον Μάιο του 2013, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν μπήκε παράνομα στη Συρία, κοντά στο Ίντλεμπ μέσω της Τουρκίας, προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες της ‘ένοπλης αντιπολίτευσης’. Το ταξίδι αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε παρά μόνο μετά την επιστροφή του Μακέιν στην Ουάσιγκτον» γράφει ο Μεϊσάν.

Το αντικείμενο του ταξιδιού του στη Συρία είναι να συναντήσει το επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Κατά τον Μακέιν, η οργάνωση αυτή αποτελείτο αποκλειστικά από Σύρους που αγωνίζονταν για την ελευθερία απέναντι στη δικτατορία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ή έτσι τον είχαν πείσει, τέλος πάντων. Και ο στόχος του Μακέιν δεν ήταν άλλος από τον εξοπλισμό τους, με προφανή σκοπό την πτώση του Ασαντ.

Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη εκείνες τις ημέρες στη Συρία; Ποιους συνάντησε ο γερουσιαστής και με ποιους συνομίλησε;

Όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες, ο Μακέιν συνομίλησε με τον Αμπού Μοσά, υπεύθυνο Τύπου της ISIS.

Επίσης, με τον Μοχάμεντ Νουρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Μετώπου Αλ-Νόσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα της Συρίας. Ο Νουρ –που λίγο καιρό πριν είχε απαγάγει 11 Λιβανέζους- είναι ο άνθρωπος που φοράει μπλε πουκάμισο και έχει το χέρι του στο στήθος του, πίσω από τον Μακέιν.

«Ερωτηθείς σχετικά με την εγγύτητα του με απαγωγείς της Αλ-Κάιντα, ο γερουσιαστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τον Νουρ, ο οποίος αυτό-προσκαλέστηκε σε αυτή την φωτογραφία» επισημαίνει ο Μεϊσάν.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Μακέιν λέει την αλήθεια και ότι όντως εξαπατήθηκε από τον Νουρ.

Πώς είναι δυνατόν να συνομιλεί, λίγο μετά, με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού -και σημερινό ηγέτη της ISIS- τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, γνωστό κι ως Χαλίφης Ιμπραχίμ, έναν άνθρωπο που από την 4η Οκτωβρίου του 2011 είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Αυτό δεν τον γνώριζε ο Μακέιν; Αυτό το στοιχείο το αγνοούσε εις εκ των επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου;

Δεν ήξερε πως προσφερόταν αμοιβή 10 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα βοηθούσε για τη σύλληψη του;

«Και όμως ο γερουσιαστής Μακέιν δεν έδωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του για τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ούτε ενημέρωσε την Επιτροπή Αντιτρομοκρατίας του ΟΗΕ, ούτε φυσικά ζήτησε την αμοιβή» σημειώνει ο Μεϊσάν.

«Σε καμία χώρα στον κόσμο, ανεξάρτητα από το πολιτικό της σύστημα, θα γινόταν δεκτό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να είναι σε άμεση, δημόσια και φιλική επαφή, με έναν πολύ επικίνδυνο τρομοκράτη που αναζητείται» τονίζει με νόημα ο γάλλος ερευνητικός δημοσιογράφος.

Μετά την επιστροφή από αυτό το ταξίδι, ο Μακέιν ισχυρίστηκε επισήμως ότι τα στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι «μετριοπαθή άτομα, τα οποία κάποιος μπορεί να εμπιστευθεί» (!)

Και σε εκτενή του συνέντευξη του στο Fox News, ο γερουσιαστής κατέθεσε τους λόγους που πρέπει να εξοπλιστεί η ISIS και που δεν είναι άλλοι από την πτώση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Όπως μεταδίδει σχετικό άρθρο των Los Angeles Times, στο ταξίδι του αυτό, ο Μακέιν υποσχέθηκε στους ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τον άμεσο εξοπλισμό τους με αντιαρματικά και βαρύ οπλισμό.

Όμως λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση με τον γερουσιαστή Μακέιν, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος –χρησιμοποιώντας, για τις πρώτες του στρατιωτικές ανάγκες, όπλα που του τα είχε παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση.

Και δεν είναι αυτό το χειρότερο ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε ο Μακέιν. Σε συνέντευξη του πριν ακριβώς έναν χρόνο, δηλώνει ανερυθρίαστα πως ξέρει προσωπικά και συνομιλεί επί ίσοις όροις με τους ηγέτες της ISIS και πως οι χειρισμοί του στο θέμα είναι τόσο σωστοί, ώστε όλη η υφήλιος θα πρέπει να κοιμάται ήσυχη!

«Γνωρίζω καλά αυτούς τους ανθρώπους [σ.σ: εννοεί τους ηγέτες της ISIS] κι είμαι σε συχνή επαφή μαζί τους», αναφέρει ο Μακέιν στη συνέντευξη του στο Fox News, αφήνοντας εμβρόντητο τον δημοσιογράφο του καναλιού, Σον Χάνιτι.

Όπως τονίζουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μακέιν άφησε να του ξεφύγει αυτή η ατάκα, προκαλώντας στην πορεία πολλά ερωτήματα όπως, λόγου χάρη, για ποιο λόγο κατόπιν δεν ερευνήθηκε από το Κογκρέσο η σχέση του Μακέιν με τα υψηλόβαθμα αυτά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους; Γιατί άφησαν να περάσει στο ντούκου μια τέτοια εγκληματική παραδοχή, την οποία σήμερα πληρώνει όλη η Μέση Ανατολή –και μελλοντικά ποιος ξέρει ποιος ακόμη;

Κι όπως σχολιάζει ο Σκοτ Κρέιτον, ιδρυτής του πολιτικού μπλογκ American Everyman (https://willyloman.wordpress.com), «σε ένα ευνομούμενο κράτος, ο Μακέιν θα έπρεπε να έχει ήδη συλληφθεί [για το ρόλο του στον εξοπλισμό της ISIS] με το που πατούσε το πόδι του ξανά σε αμερικανικό έδαφος, άμα τη επιστροφή του από τη Συρία. Αλλά εδώ και καιρό δεν ζούμε σε ένα τέτοιο κράτος, έτσι δεν είναι;»

«Ανέκαθεν ισχυριζόμουν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά επί του εδάφους μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του Μετώπου Αλ-Νόσρα και του Ισλαμικού Εμιράτου. Όλες αυτές οι οργανώσεις αποτελούνται από τα ίδια άτομα που αλλάζουν συνεχώς σημαία.Όταν ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, σηκώνουν τη σημαία τηςγαλλικής αποικιοκρατίας και δεν μιλούν για τίποτα άλλο παρά να ανατρέψουν το «σκυλί Μπασάρ [αλ Ασαντ]». Όταν έλεγαν ότι ανήκουν στην Αλ-Νόσρα, σηκώνουν τη σημαία της Αλ Κάιντα και δηλώνουν ότι θα εξαπλώσουν το Ισλάμ τους σε όλο το κόσμο. Τέλος, όταν λένε ότι είναι του ισλαμικού εμιράτου, σηκώνουν από δω και στο εξής τη σημαία του Χαλιφάτου και ανακοινώνουν ότι θα καθαρίσουν την περιοχή από όλους τους απίστους.Αλλά όποια και να είναι η σημαία τους, πραγματοποιούν τα ίδια έκτροπα: βιασμούς, βασανιστήρια, αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις», καταλήγει με νόημα ο Τιερί Μεϊσάν.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024