Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
iPad Pro με Pencil, Apple TV με tvOS, iPhone 6S, 6S Plus από την Apple

iPad Pro με Pencil, Apple TV με tvOS, iPhone 6S, 6S Plus από την Apple

Στην μεγάλη αίθουσα θεάτρου Bill Graham Civic Auditorium στο Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη φθινοπωρινή εκδήλωση της Apple. Ο Τιμ Κουκ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μοντέλα iPhone, ένα μεγαλύτερο iPad και τη νέα Apple TV, σύμφωνα με δυσεύρετες πληροφορίες, η εγκυρότητα των οποίων κρίνεται σήμερα, Τετάρτη λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Στην μεγάλη αίθουσα μουσικοχορευτικών παραστάσεων Bill Graham Civic Auditorium στο Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη φθινοπωρινή εκδήλωση της Apple. Ο Τιμ Κουκ αναμενόταν να ανακοινώσει νέα μοντέλα iPhone, ένα μεγαλύτερο iPad και τη νέα Apple TV, σύμφωνα με δυσεύρετες πληροφορίες, η εγκυρότητα των οποίων κρίθηκε σήμερα, Τετάρτη λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Hey Siri, give us a hint!

H δημοσιογραφική πρόσκληση παρέπεμπε στην ψηφιακή βοηθό Siri, αφού είχε στην πρόσοψή της την προτροπή «Hey Siri, give us a hint!». Από εκεί, η εκδήλωση της φετινής 9ης Σεπτεμβρίου, φέρει ανεπισήμως την ονομασία «Siri event», αν και τα βλέμματα είναι περισσότερο στραμμένα στη νέα Apple TV -που θεωρείται ότι θα φέρνει μουσική, ταινίες, σειρές και παιχνίδι πιθανότατα δίνοντας εντολές στην Siri…

Ανανεωμένο Apple Watch, Watch OS 2 στις 16 Σεπτεμβρίου

Η εκδήλωση ξεκινά στην προγραμματισμένη ώρα, με τον επικεφαλής της Apple επί σκηνής να αναφέρεται στην επιτυχία του Apple Watch, το οποίο «ήδη αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων», στην Siri και το πόσα μπορεί να διεκπεραιώσει κανείς με την φωνή του και στο Apple Pay και τις αυξανόμενες πληρωμές με iPhone.

Στην σκηνή ανεβαίνει ο Jeff Williams, ένας εκ των υψηλόβαθμων στελεχών που αναφέρεται απευθείας στον Τιμ Κουκ, ο οποίος κάνει λόγο για 10.000 Apple Watch apps που υπάρχουν στο κατάστημά του, παρά το γεγονός ότι το έξυπνο ρολόι της Apple κυκλοφόρησε μόλις τον Ιούνιο του 2015: o Facebook Messenger, το app για τις κάμερες GoPro, η εφαρμογή μετάφρασης ξένων γλωσσών iTranslate καθώς και μια εφαρμογή που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, το AirStrip, με την οποία έχουν πρόσβαση στο ιστορικό των ασθενών τους -περιστρέφοντας το digital crown στον καρπό του χεριού τους.

Στην σημερινή εκδήλωση, η Apple παρουσιάζει την συνεργασία της με την εταιρεία αξεσουάρ Hermes, η οποία θα λανσάρει το Apple Watch Hermes, προσθέτοντας έτσι περισσότερες επιλογές που θα κάνουν το Apple Watch «πιο προσωπικό». Επίσης, το Apple Watch θα κυκλοφορήσει σε δύο ακόμα αποχρώσεις: gold και rose gold καθώς και ως το ξεχωριστό Product (RED) -σε κόκκινο χρώμα. Νέα μοντέλα της έκδοσης Sport, στην ίδια τιμή διατίθενται άμεσα. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, το Apple Watch θα λάβει νέα ενημέρωση του Watch OS, το Watch OS 2.

To iPad Pro – «The biggest news in iPad since iPad»

O Phil Schiller παίρνει την σκυτάλη παρουσιάζοντας ένα εμφανώς μεγαλύτερο iPad. Το iPad Pro έχει διαγώνιο 12,9 ίντσες, όπως αναμενόταν. Το πλάτος του iPad Pro είναι όσο το ύψος του iPad Air, «κι αυτό σας επιτρέπει να τρέξετε ένα iPad app σε πλήρες μέγεθος, δίπλα σε ένα άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Schiller. Η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 2048×1536, δηλαδή έχει 5,6 εκατομμύρια pixels.

Λόγω των αυτονόητα αυξημένων απαιτήσεων, το iPad Pro θα βασιστεί σε ένα τσιπ A9X, το οποίο σύμφωνα με τον Schiller είναι 1,8 φορές ταχύτερο από το A8. Η σύγκριση αυτή μπορεί να μην λέει πολλά, ωστόσο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple, το είπε κι αλλιώς: «Το iPad Pro είναι ταχύτερο από το 80% των notebook που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες». Και συνέχισε, με ένα παράδειγμα: «To iMovie στο iPad Pro έχει τις επιδόσεις ενός desktop. Μπορείτε να επεξεργαστείτε 3 stream βίντεο στα 4Κ, ταυτόχρονα».

iPad Pro με iPad Pencil

Εκτός από μια νέα θήκη/στήριγμα/πληκτρολόγιο, ειδικά για το ευμεγέθες iPad Pro, η Apple λανσάρει το δικό της πενάκι, το iPad Pencil. To μολύβι της Apple έχει αυξημένη ευαισθησία στην πίεση και ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιεί παράλληλα με την αφή. Το iPad Pencil φορτίζεται από το iPad Pro μέσω της καλωδιακής σύνδεσης στην υποδοχή lightning.

Η Microsoft στην εκδήλωση της Apple

Προς έκπληξη των παριστάμενων, η μεγάλη οθόνη δείχνει το λογότυπο της Microsoft -την πρώτη φορά που έγινε αυτό πριν πολλά χρόνια, το κοινό δεν είχε την ίδια αντίδραση, αν και η έκπληξη παραμένει. Η Microsoft αυτή τη φορά είναι εκεί μόνο για να παρουσιάσει το Microsoft Office στο iPad Pro. H παρουσία της Microsoft στην σκηνή δεν κράτησε πολύ -περιορίστηκε στην παρουσίαση του Word, του Excel και του PowerPoint και τις δυνατότητες αξιοποίησης της νέας πένας. Επί σκηνής, η Adobe.

Ο εκπρόσωπος της Adobe δείχνει την σχεδίαση ενός εμπλουτισμένου εγγράφου, στο οποίο χρησιμοποιείται ένα νέο app, το Photoshop Fix. Στο παράδειγμα επί της μεγάλης οθόνης, το Photoshop Fix αναλαμβάνει να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σε μια φωτογραφία και να δώσει επιλογές για την βελτίωσή τους -ή την χειροτέρευσή τους, αφού το κοινό απαιτεί, φωνάζοντας, ένα ακόμα feature, το Undo.

Μετά την Adobe, η 3D4Medical, μια εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογές υγείας παρουσιάζει ένα app το οποίο χειρίζεται με το Pencil για να προσομοιώσει μια χειρουργική επέμβαση σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ανθρώπινου σώματος (Essential Anatomy), ενώ το κοινό δείχνει να ενθουσιάζεται.

Η παρουσίαση app που αξιοποιούν το Apple Pencil ολοκληρώνεται και ο Phill Schiller ανεβαίνει και πάλι στην σκηνή.

  • Το iPad Pro θα διατεθεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ σε τρία μοντέλα με χωρητικότητα 32GB, που απότομα εκτοξεύεται στα 128GB (μοντέλο μόνο WiFi) ή στα 128GB με Wifi και Cellular. To iPad Pro και θα πωλείται αντί 799, 949 και 1079 δολαρίων αντίστοιχα. Το iPad Pencil θα πωλείται ξεχωριστά αντί 100 δολαρίων όπως και η θήκη/πληκτρολόγιο -αντί 170 δολαρίων.
  • Ξέρατε ότι: Συγκριτικά, τo μικρό MacBook Pro 13 Retina με Core i5 2,7GHz, RAM 8GB και 128GB εσωτερικό χώρο, και Intel Iris Graphics 6100 με οθόνη 13,3 ιντσών IPS Retina πωλείται στην ελληνική αγορά αντί 1.599 ευρώ. To 12άρι MacBook Air 11 με πάχος 13,1 χιλιοστά, 4GB RAM, SSD 128GB και βάρος 1,35 κιλά πωλείται στα 1.099 ευρώ στην ελληνική αγορά.

iPad mini 4 «με επιδόσεις iPad Air»

Ο Phill Schiller ανακοίνωσε ότι η Apple θα λανσάρει ένα νέο iPad mini, το iPad mini 4 που «θα έχει την ισχύ ενός iPad Air, σε μικρότερη συσκευασία». Η τιμή του iPad mini 2 μειώνεται στα 269 δολάρια.

  • Ξέρετε ότι: Οι τιμές για το Apple iPad mini 3 στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 429 ευρώ (16GB).

Το μέλλον της τηλεόρασης είναι τα… apps

O Τιμ Κουκ επανήλθε στην σκηνή για να παρουσιάσει το όραμα της Apple για το μέλλον της τηλεόρασης. «Το όραμά μας για την TV είναι… τα apps», είπε ο Κουκ. Η Apple TV λοιπόν ήταν απαραίτητο να αποκτήσει ένα νέο λειτουργικό, να προσφέρει μια νέα εμπειρία και το δικό της κατάστημα εφαρμογών. Όπως αναμενόταν, ο χειρισμός της Apple TV θα γίνεται με φωνητικές εντολές προς τη Siri, του τύπου «Show me movies. Just the new ones!».

Για τον χειρισμό της Apple TV, ο τηλεθεατής θα χρησιμοποιεί ένα νέο τηλεκοντρόλ με ειδικό πλήκτρο για την ενεργοποίηση της Siri και επιφάνεια αφής, χωρίς ωστόσο πλήθος πλήκτρων: Επιφάνεια αφής, menu, οθόνη προβολής, Siri, Play και πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου.

Οι εντολές που έδωσε ο Eddy Cue για να παρουσιάσει τη νέα Apple TV ήταν οι ακόλουθες:

  • “Show me that one Modern Family episode with Edward Norton”
  • “Show me funny TV shows” -η Siri κάνει αναζήτηση από πολλαπλές πηγές, το iTunes, αλλά και υπηρεσίες streaming, όπως Netflix, Hulu, HBO, ή Showtime.
  • “Show me a spy film” -εμφανίζεται μια λίστα ταινιών κατασκοπείας
  • “Just the Bond ones” – η λίστα συρρικνώνεται
  • “Only those with Sean Connery” – οι επιλογές μειώνονται αντίστοιχα.

Εκτός από την αναζήτηση ταινιών, η Siri αναλαμβάνει να φέρει κι άλλες πληροφορίες, όπως το σκορ στο χθεσινό ματς, με ερωτήσεις σε φυσική γλώσσα, όπως “How did the SF Giants do yesterday?”, ή “Hows the weather?”

Η Apple ανακατασκευάζει εκ βάθρων την Apple TV αφού ένα νέο λειτουργικό σύστημα ρέει πλέον στο εσωτερικό της. Ονομάστηκε tvOS και ήδη οι πρώτοι developers παίζουν μαζί του -αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι Hulu (υπηρεσία μετάδοσης ταινιών με τεχνολογία ροής), εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών όπως η Ubisoft και η Activision, καθώς και η Disney.

Παιχνίδια στο tvOS με χειριστήριο που θυμίζει Wii Remote

Η Apple έδειξε πως το νέο λειτουργικό επιτρέπει την αξιοποίηση της νέας Apple TV και ως παιχνιδομηχανή: ο ένας παίκτης χρησιμοποιούσε το τηλεκοντρόλ της Apple TV και ο άλλος, ένα iPhone και έπαιξαν μαζί το δημοφιλές crossroads.

Το τρόπο χειρισμού του Wii θύμισε το demo ενός άλλου παιχνιδιού, του BeatSports της εταιρείας Harmonix, στο οποίο ο παίκτης αποκρούει μπαλίτσες που του ρίχνει ένα ρομπότ κουνώντας το Apple TV Remote.

Τέλος, η Apple TV θα έχει κατάστημα εφαρμογών και οι developers θα μπορούν να αναπτύξουν apps τα οποία θα διαθέτουν ως «universal purchase», δηλαδή ο χρήστης θα μπορεί να τα αγοράζει για το iPhone, το iPad και την Apple TV του, μονομιάς. H Apple ανακοίνωσε επίσης ότι εργάζεται για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στον χρήστη να παίζει ένα παιχνίδι στο τηλέφωνό του και επιστρέφοντας να συνεχίζει το παιχνίδι του στην μεγάλη οθόνη.

iPhone 6S και 6S Plus με 3D Touch ως… δεξί κλικ

«Μοιάζουν ίδια, έχουμε όμως αλλάξει τα πάντα. Αυτά είναι τα πιο ισχυρά smartphone στον κόσμο», είπε ο Τιμ Κουκ, κατά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των iPhone 6S και iPhone 6S Plus.

Η ανανέωση ξεκινά από το εξωτερικό φινίρισμα με την προσθήκη του rose gold. Το iPhone 6S έχει οθόνη 4,7 ιντσών Retina και το 6S Plus οθόνη 5,5 ιντσών Retina.

Με τα μοντέλα αυτά, η Apple λανσάρει την τεχνολογία Force Touch στα iPhone που βαπτίστηκε 3D Touch και φέρει την υπογραφή του αναγνωρισμένου σχεδιαστή της Apple, Τζόναθαν Άιβι. H τεχνολογία 3D επιτρέπει την διαρκή μέτρηση της απόστασης που χωρίζει την οθόνη από σειρά αισθητήρων από κάτω της, για να ενεργοποιήσει επιλογές: πιέζοντας το εικονίδιο ενός app μπορεί να εμφανίσει σειρά επιλογών, χωρίς να χρειαστεί το άνοιγμα της εφαρμογής. Έτσι, για παράδειγμα πιέζοντας απαλά την αναγραφόμενη στην οθόνη διεύθυνση, μπορεί να εμφανιστεί ένας χάρτης με την σχετική θέση της, ή πιέζοντας στο app για την κάμερα να γίνει η επιλογή Take Selfie. Πιέζοντας απαλά στο εισερχόμενο e-mail, εμφανίζεται μια προεπισκόπηση και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση, το e-mail εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη.

Τα νέα iPhone 6S και 6S Plus θα βασιστούν στον διάδοχο του Α8, Α9 (Α9Χ στο iPad Pro), το οποίο έχει ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις στην σχεδίαση γραφικών -η Apple αναφέρθηκε σε αύξηση των επιδόσεων της GPU κατά 90%. Επίσης, έγινε επίδειξη της αξιοποίησης του 3D Touch και σε παιχνίδια -για παράδειγμα, για την εστίαση σε έναν εχθρό στο παιχνίδι και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης για να τον φέρει ακόμα πιο κοντά.

Τα νέα μοντέλα θα έχουν επίσης έναν συνεπεξεργαστή κίνησης, ονόματι Μ9, βελτιωμένο TouchID, δηλαδή ταχύτερη αναγνώριση δακτυλικου αποτυπώματος και η κάμερα iSight θα αποτυπώνει περισσότερα Mpixel –12Μpixel σε αμφότερα τα νέα μοντέλα, όπως είχε νωρίτερα διαρρεύσει. Η Apple έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις βελτιώσεις που έγιναν στην κάμερα των νέων iPhone, επιδεικνύοντας λήψεις από επαγγελματίες φωτογράφους.

Η Apple επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία ότι τα νέα μοντέλα iPhone μπορούν να κάνουν λήψη βίντεο με αληθοφανή εικόνα, ανάλυσης , χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο ρυθμός καρέ.

Η κάμερα Facetime στο μπροστινό μέρος των 6S/6S Plus επίσης έχει αυξημένο αριθμό Mpixel, 5Mpixel από 1,2Mpixel στα προγενέστερα μοντέλα. H σημαντική ωστόσο διαφορά στη κάμερα των selfies των iPhone είναι το φημολογούμενο νέο flash, το οποίο αξιοποιεί ουσιαστικά την οθόνη. Η τεχνολογία της Apple αναλαμβάνει να διακρίνει τα χρώματα στον χώρο της λήψης ώστε να προσαρμόσει το φλας, φωτίζοντας έως και τρεις φορές περισσότερο την οθόνη κατά την λήψη.

Σε ότι αφορά τις λήψεις, το iOS αποκτά Live Photos, σειρά διαδοχικών λήψεων που θα μοιάζουν να αποκτούν ζωή αναπαραγόμενες η μια μετά την άλλη. Τα animation είναι μια σειρά λήψεων στα 12Mpixel. Το iOS 9 θα αναλαμβάνει την αυτόματη λήψη 1,5 δευτερόλεπτο από την στιγμή που ο χρήστης επιλέγει να φωτογραφίσει και οι Live Photos θα προβάλλονται σε Mac με El Capitan.

  • Διακρίνοντας ένα περιθώριο να κερδίσει τους κατόχους Android, η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει ένα app για την μεταφορά φωτογραφιών και μηνυμάτων σε iPhone.

Τα iPhone 6S και 6S Plus θα διατεθούν στις τιμές που διατίθενται σήμερα τα iPhone 6 και 6 Plus αντίστοιχα.

  • Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα πρόγραμμα «αναβάθμισης iPhone», με μηνιαίο κόστος 32 δολάρια, με το οποίο ο κάτοχος iPhone θα μπορεί να αποκτήσει το νεότερο μοντέλο, χωρίς δέσμευση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας -unlocked- με ασφάλιση AppleCare.

Οι προπαραγγελίες των νέων μοντέλων τουλάχιστον στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου και 6S/6S Plus θα κυκλοφορήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015.

  • Στις 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του iOS 9.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα της τιμολογιακή πολιτική για τη διάθεση χώρου φιλοξενίας στο iCloud. Σύμφωνα με αυτή, για 50GB ο χρήστης καλείται να καταβάλλει 0,99 δολάρια το μήνα, για 200GB 2,99 δολάρια και για 1TB, 9,99 δολάρια μηνιαία.

Η ενδιαφέρουσα βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Τιμ Κουκ να ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Apple Watch, της Apple TV, των iPhone 6S/6S Plus με αποτέλεσμα το μισό ακροατήριο -στελέχη της Apple- να σηκώνεται όρθιο, πριν αρχίσουν να χορεύουν στους ρυθμούς των One Republic και του Counting Stars.

Ανθή Παναγιωτάκη, @techingr

      In.gr Τεχνολογία

      Sports in

      LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

      LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Τετάρτη 24 Απριλίου 2024