Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Άρση της διαταγής εκκένωσης για πόλη-φάντασμα στη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Άρση της διαταγής εκκένωσης για πόλη-φάντασμα στη Φουκουσίμα

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση ήρε την εντολή εκκένωσης για τη Ναράχα, το φάντασμα μιας κωμόπολης που φιλοξενούσε 7.500 κατοίκους.

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση ήρε την εντολή εκκένωσης για τη Ναράχα, το φάντασμα μιας κωμόπολης που φιλοξενούσε 7.500 κατοίκους.

Η Ναράχα, 20 χιλιόμετρα από την εστία της καταστροφής, γίνεται έτσι ο πρώτος δήμος που καλεί τους πολίτες του να επιστρέψουν μετά το τσουνάμι που προκάλεσε τήξη του πυρήνα σε τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι τον Μάρτιο του 2011.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ήρε τη διαταγή εκκένωσης για τμήματα δύο γειτονικών πόλεων, μέχρι σήμερα όμως μόνο 100 από τις 2.600 οικογένειες που εκτοπίστηκαν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με επίσημες δημοσκοπήσεις της κυβέρνησης, το 53% των εκτοπισμένων της Ναράχα δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο να επιστρέψει στα σπίτια του ή παραμένει αναποφάσιστο. Ορισμένοι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πλέον ασφαλή, ενώ άλλοι έχουν βρει αλλού εργασία.

Περίπου 100.00 άνθρωποι στην επαρχία της Φουκουσίμα παραμένουν εκτοπισμένοι. Το Τόκιο σχεδιάζει να άρει τις διαταγές εκκένωσης για το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας έως τον Μάρτιο του 2017, σχέδιο που προκαλεί επικρίσεις ως απόπειρα να αναδειχθεί η ανάκαμψη της Φουκουσίμα ενόψει των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020.

Η κυβέρνηση του Σένζο Άμπε και η εταιρεία Tepcο, διαχειριστής του εργοστασίου, υλοποιούν σχέδιο πρωτόγνωρης έκτασης για τη μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας, αν και ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες για δεκαετίες.

Γιγάντιες ποσότητες ραδιενεργού χώματος συγκεντρώνονται σε προσωρινές εγκαταστάσεις με την προοπτική να αποθηκευτούν μόνιμα σε μια αχανή μάντρα ραδιενεργών υλικών εντός της επαρχίας της Φουκουσίμα.

Η Tokyo Electric έχει καταβάλλει γύρω στα 40 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις των κατοίκων και θα κληθεί να πληρώσει αρκετά ακόμα δισεκατομμύρια για την πλήρη διάλυση του εργοστασίου, μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει τρεις δεκαετίες.

Η εταιρεία καταβάλλει περίπου 1.000 δολάρια το μήνα σε κάθε εκτοπισμένο κάτοικο. Η χρηματοδότηση αυτή προβλέπεται να διακοπεί ένα χρόνο μετά την άρση των διαταγών εκκένωσης, ωστόσο το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης προβλέπει παράταση της χρηματοδότησης για όλους μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024