Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο μεγάλος εκλαϊκευτής της Νευρολογίας Όλιβερ Σακς

Πέθανε ο μεγάλος εκλαϊκευτής της Νευρολογίας Όλιβερ Σακς

Η αυτοβιογραφική ιστορία του Ξυπνήματα, μια απίστευτη ιστορία ασθενών που βρήκαν νέα ζωή έπειτα από δεκαετίες παράλυσης και σιωπής, συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές της ομώνυμης ταινίας. Ο βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στο Μανχάταν.

Η αυτοβιογραφική ιστορία του Ξυπνήματα, μια απίστευτη ιστορία ασθενών που βρήκαν νέα ζωή έπειτα από δεκαετίες παράλυσης και σιωπής, συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές της ομώνυμης ταινίας.

Ο βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στο Μανχάταν, αναφέρουν οι New York Times.

Ο Σακς έπασχε από τον σπάνιο καρκίνο του οφθαλμικού μελανώματος και λόγω της ασθένειας έχασε την όραση στο ένα μάτι. Φέτος τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι είχε εμφανίσει μεταστάσεις και περίμενε να ζήσει μόνο λίγους μήνες.

«Πριν από έναν μήνα αισθανόμουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα» έγραφε τότε ο καθηγητής Νευρολογίας. «Όμως η τύχη μου άλλαξε. Πριν από μερικές εβδομάδες έμαθα ότι πολλαπλασιάστηκαν οι μεταστάσεις στο ήπαρ μου». συνέχιζε.

Λίγο πριν γράψει το άρθρο αυτό είχε μάθει ότι ανήκε «στο 2% των κακότυχων ασθενών» στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.

Ο Όλιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο Awakenings (Ξυπνήματα) στο οποίο περιέγραφε πώς χρησιμοποίησε το φάρμακο L-Dopa για να επαναφέρει ασθενείς με «ληθαργική εγκεφαλίτιδα», οι οποίοι είχαν περάσει ακόμα και δεκαετίες σε μια παγωμένη, σιωπηλή κατάσταση.

Το βιβλίο προσαρμόστηκε το 1990 για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Ουίλιαμς και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Σε άλλα βιβλία του, όπως Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη Γυναίκα του με ένα Καπέλο, Ένας Ανθρωπολόγος στον Άρη, Μουσικοφιλία, το Νησί των Τυφλών στα Χρώματα, ασχολήθηκε με περιπτώσεις αυτισμού, κώφωσης και σπάνιων νευρολογικών συνδρόμων.

«Θέλω και ελπίζω στο χρόνο που μου απομένει να εμβαθύνω της φιλίες μου, να αποχαιρετήσω όσους αγαπώ, να γράψω περισσότερο, να ταξιδέψω αν έχω τη δύναμη, να φτάσω σε νέα επίπεδα κατανόησης και αυτογνωσίας» έγραφε τον Φεβρουάριο.

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Όλιβερ Σακς σπούδασε στο περίφημο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτού μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Το 1965 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε, έγραψε και εργάστηκε ως νευρολόγος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024