Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε πλατείες και... παραλίες

Δωρεάν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε πλατείες και… παραλίες

Ελισάβετ Σταμοπούλου Νέα τάση επισκέπτεται τον κόσμο του βιβλίου στηριζόμενη στην προσφορά και την αλληλεγγύη. Η τάση αυτή ακούει στο όνομα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που μπορεί να στηθεί σε κάθε γωνιά, πλατεία και δρόμο ακόμη και σε…παραλία. Χαρίζει δωρεάν ανάγνωση σε κατοίκους χωρίς να απαιτείται χρηματικό ποσό, εκείνο που χρειάζεται όμως είναι παλιά βιβλία που […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Νέα τάση επισκέπτεται τον κόσμο του βιβλίου στηριζόμενη στην προσφορά και την αλληλεγγύη. Η τάση αυτή ακούει στο όνομα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που μπορεί να στηθεί σε κάθε γωνιά, πλατεία και δρόμο ακόμη και σε…παραλία. Χαρίζει δωρεάν ανάγνωση σε κατοίκους χωρίς να απαιτείται χρηματικό ποσό, εκείνο που χρειάζεται όμως είναι παλιά βιβλία που μπορεί να προσφέρει κανείς.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Δήμο Γλυφάδας είναι γεγονός στην 5η παραλία της περιοχής, που εγκαινιάστηκε στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα που έρχεται να προστεθεί στον μικρό κατάλογο του www.vivliothiki.org , της πρωτοβουλίας των ανταλλακτικών βιβλιοθηκών που επιχειρεί να προσεγγίσει εναλλακτικά την έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης.

Τη βιβλιοθήκη έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες Ελευθέριος Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου.
Η κατασκευή ακολουθεί σύγχρονες επιταγές, στα πρότυπα όμως μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της.

Δεν απαιτείται συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο, αλλά η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα και για ολόκληρο το 24ωρο. Η συλλογή βιβλίων, δε, εναλλάσσεται καθημερινά, με την κάθε προσφορά έντυπου υλικού να είναι δεκτή.

Στόχος του προγράμματος η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και η υπεύθυνη διαχείριση του υλικού της βιβλιοθήκης από τους χρήστες της. Ο δημόσιος χώρος επαναπροσδιορίζεται, με την εκπαιδευτική επιμόρφωση να θεμελιώνει τη γωνιά αυτή του πολιτισμού.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Γλυφάδα καταφθάνει μετά τη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της πλατείας Δεξαμενής στο Κολωνάκι και των Χανίων.

Είναι αυτόνομη ενεργειακά αξιοποιώντας εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στην οροφή της για να φωτίζεται, ενώ διαθέτει και οθόνη αφής με χρηστικές πληροφορίες για την ανταλλαγή βιβλίων.

Πλήθος κόσμου παρευρέθη στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, με τον δήμαρχό της Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου να δηλώνει: «Αυτό το εγχείρημα στηρίχθηκε κυρίως στο μεράκι ορισμένων ανθρώπων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Καλώ όλους να προστατεύσουμε τη βιβλιοθήκη και να ανταλλάζουμε βιβλία όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Να σημειωθεί πως η δεύτερη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο δήμο Γλυφάδας αναμένεται να τοποθετηθεί το Σεπτέμβριο στο εμπορικό κέντρο του Δήμου

entertainment.in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024