Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ρώσος καλλιτέχνης που έπεισε τον ανακριτή του να αλλάξει πλευρά

Ο ρώσος καλλιτέχνης που έπεισε τον ανακριτή του να αλλάξει πλευρά

Αφού συνελήφθη με την κατηγορία του βανδαλισμού, ο ρώσος καλλιτέχνης Πιότρ Παβλένσκι, γνωστός για τις σοκαριστικές του περφόρμανς, βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή. Τα επιχειρήματα του καλλιτέχνη ήταν τόσο πειστικά ότι ο ανακριτής του πείστηκε να παραιτηθεί και να αλλάξει πλευρά.

Αφού συνελήφθη με την κατηγορία του βανδαλισμού, ο ρώσος καλλιτέχνης Πιότρ Παβλένσκι βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή. Τα επιχειρήματα του καλλιτέχνη ήταν τόσο πειστικά ότι ο ανακριτής του πείστηκε να παραιτηθεί και να αλλάξει πλευρά.

Όπως αναφέρουν οι Moscow Times, όταν ο ανακριτής Πάβελ Γιάσμαν κλήθηκε να μιλήσει με τον Παβλένσκι, δεν ήξερε ότι οι συζητήσεις τους θα του άλλαζαν τη ζωή του.

Μετά από αρκετούς μήνες ανακρίσεων, ο Γιάσμαν αποφάσισε να παραιτηθεί από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας (το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI) και να ενταχθεί στην ομάδα υποστηρικτών του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι γνωστός για τις σοκαριστικές του περφόρμανς.

Ο Παβλένσκι έχει τυλιχτεί με σύρμα, έχει ράψει το στόμα του και έχει καρφώσει τους όρχεις του στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του βανδαλισμού ιστορικής γέφυρας στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Ο Παβλένσκι έκαψε λάστιχα για να μιμηθεί τις σκηνές στους δρόμους του Κιέβου όταν εκδιώχθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στη διάρκεια των ανακρίσεων οι Γιάσμαν και Παβλένσκι μιλούσαν για τα όρια της τέχνης. Στην αρχή, ο ανακριτής είναι σαρκαστικός: λέει ότι όλοι μπορούν να κάνουν το είδος της τέχνης που κάνει ο Παβλένσκι και ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να είναι «καλλιτέχνης της δικαιοσύνης» -όπως λέει κοροϊδευτικά.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, η στάση του αρχίζει να αλλάζει και αποκαλύπτει ότι αναγκάζεται να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, επειδή του το επιβάλουν οι ανώτεροί του.

«Πιότρ, ήδη με τσάκισαν (οι ανώτεροί μου), επειδή η υπόθεσή σου δεν έχει ακόμα παραπεμφθεί στο δικαστήριο» φέρεται να λέει ο Γιάσμαν, σύμφωνα με τα κείμενα της συνομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική ιστοσελίδα Snob.

«Επομένως, συμφωνείς ότι είσαι απλά ένα εργαλείο. Η κυβέρνηση απλά σας μετατρέπει σε εργαλεία» του λέει ο Παβλένσκι και ο Γιάσμαν συμφωνεί.

Ο Γιάσμαν, ο οποίος θέλει να υπερασπιστεί τον ρώσο καλλιτέχνη στο δικαστήριο, δηλώνει: «Πιστεύω ότι η δουλειά του έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αλλάξουν την κοσμοθεωρία τους».

Για τον καλλιτέχνη η μεταστροφή του Γιάσμαν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. «Πίστευα ότι απλά ήθελε να με κάνει να αισθανθώ άνετα και να με κάνει να τον εμπιστευτώ στη διάρκεια των ανακρίσεων» είπε.

Η δίκη του Παβλένσκι θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024