Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο ρόλος της Samsung Electronics Ελλάς στo INNOVATHENS

Τo Innovathens συμπλήρωσε κιόλας έναν χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του. Η Samsung Electronics Ελλάς είχε ανακοινώσει από τις 5 Μαϊου 2014 την συνεργασία της με την Τεχνόπολη και τους έξι συνδέσμους καινοτόμων επιχειρήσεων που σχηματίζουν το Athens Σynergies. Με αφορμή την επέτειο, ο Marketing Director της Samsung Electronics Ελλάς, κος Μιχάλης Μόσχος, μιλά στο tech.in.gr για την συμβολή της εταιρείας στον Κόμβο Καινοτομίας.

Τo Innovathens συμπλήρωσε κιόλας έναν χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του. Η Samsung Electronics Ελλάς είχε ανακοινώσει από τις 5 Μαϊου 2014 την συνεργασία της με την Τεχνόπολη και τους έξι συνδέσμους καινοτόμων επιχειρήσεων που σχηματίζουν το Athens Σynergies. Με αφορμή την επέτειο, ο Marketing Director της Samsung Electronics Ελλάς, κος Μιχάλης Μόσχος, μιλά στο tech.in.gr για την συμβολή της εταιρείας στον Κόμβο Καινοτομίας.

  • Η συνεργασία της Samsung με το Innovathens είχε χαρακτηριστεί ως «στρατηγική», δια στόματος του προέδρου της εταιρείας, Choongsoon Lee. Γνωρίζουμε ότι η Samsung Electronics Hellas ανέλαβε να εξοπλίσει το InnovAthens «με τα πλέον καινοτόμα και σύγχρονα προϊόντα τεχνολογίας». Σε ποια ευρύτερη, και ενδεχομένως διεθνή, πρωτοβουλία της Samsung περιλαμβάνεται αυτή η ενέργεια και τι σημαίνει για το μέλλον του Innovathens;

Μιχάλης ΜόσχοςΗ συνεργασία μας με το INNOVATHENS χαρακτηρίστηκε «στρατηγική», γιατί η συμμετοχή της εταιρείας δεν είχε να κάνει μόνο με την παροχή καινοτόμου εξοπλισμού στον χώρο, όπως διαδραστικοί πίνακες, Smart TVs, tablets και smartphones, ψηφιακές οθόνες. Η Samsung συμμετείχε επίσης στη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ενεργειών του INNOVATHENS, που στόχο είχε να μετατραπεί ο χώρος σε έναν κόμβο καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και επιμόρφωσης των νέων ανθρώπων της πόλης μας.

Το INNOVATHENS δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου των Αθηναίων και τη συνεργασία των Samsung και Athens Synergies, 6 συνδέσμων επιχειρήσεων που εκπροσωπούν πάνω από 300 εταιρίες από πεδία εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει σχεδιάσει επίσης το Samsung Lab, όπου υλοποιεί μέσω συνεργασιών της με εκπαιδευτικούς και άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς μια σειρά από επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να παρέχουν δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τη συνεργασία μας με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον ένα αριθμός σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε με την ενεργή συμμετοχή του δυναμικού της Samsung. Ο σύγχρονος εξοπλισμός μας διατίθεται όχι μόνο για τη διεκπεραίωση των προγραμμάτων του Samsung Lab, αλλά και για τη διεξαγωγή όλων των προγραμμάτων και εκδηλώσεων του κόμβου.

Η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με το INNOVATHENS εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Samsung Tech Institutes, που στοχεύει στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων και την ομαλή μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά η προσαρμογή, η δημιουργία και υλοποίηση της πρωτοβουλίας σε κάθε χώρα διαφέρει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το INNOVATHENS δέχτηκε περισσότερους από 14.500 επισκέπτες, ενώ 900 νέοι πιστοποιήθηκαν από το Samsung Lab. Για την ενέργεια αυτή η Samsung διακρίθηκε στα φετινά ETHOS Sustainability Awards, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμος Δράση Κοινωνικής Συνεισφοράς 2015» για το Samsung Lab στο INNOVATHENS.

Η Samsung Electronics τρέχει πολλά προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας όπως το Smart School (και στην Ελλάδα, στα Παιδικά Χωριά SOS), Solve for Tomorrow, NaNoom Village, Samsung Care Drive, Samsung Tech Institute.

  • Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες που διακρίνατε στην ελληνική αγορά, με βάση τις οποίες καταρτίζετε την λίστα των δράσεών σας στο Innovathens; Περιλαμβάνεται σε αυτές η ανάγκη για εκπαίδευση στην πληροφορική και συγκεκριμένα στον προγραμματισμό, όπως συμβαίνει σε 23 Samsung Tech Institutes;

Η ανάγκη που διακρίναμε και μπορούσαμε να συνεισφέρουμε ήταν η ανεργία. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το παράδοξο μεταξύ του υψηλού επιπέδου ανεργίας των νέων και των 825.000 εκτιμώμενων θέσεων εργασίας ως το 2020 στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Για την κάλυψη του κενού δεξιοτήτων, οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλουν να συνεργαστούν, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για τους νέους ανθρώπους και να υποστηριχτεί η μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν και τα δικά μας προγράμματα ΕΚΕ. Προσπαθούν να δώσουν τα κατάλληλα εφόδια και την επιμόρφωση εκείνη στους νέους, που θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Την πρώτη χρονιά το πρόγραμμα δράσεων του Κόμβου περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σειρά από workshops, που αφορούσαν σε προϊόντα και τεχνολογίες της Samsung –όπως το Samsung TV Apps Lab, εκπαίδευση στην ανάπτυξη εφαρμογών για Smart TVs και το Samsung Service Lab για την επισκευή κινητών της εταιρείας.

  • Διακρίνετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευόμενων σε τεχνολογίες της Samsung στο Innovathens από τις ανάγκες που ενδεχομένως σας μεταφέρουν άλλες επιχειρήσεις; Περιλαμβάνεται στον στόχο του Innovathens για «δικτύωση», η ενέργεια να φέρετε σε επαφή τους πιστοποιημένους πλέον τεχνικούς σας με τις επιχειρήσεις που τους χρειάζονται;

Σαφέστατα υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, που καταφέραμε να στήσουμε αυτό το δίκτυο ενημέρωσης, τρεις νέοι, απόφοιτοι του Samsung Mobile Service Lab, εργάζονται για πιστοποιημένους συνεργάτες μας και επισκευάζουν Android smartphones. Επιπλέον, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Innovation and Design Thinking in Mobile Application and Services», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ΣΕΚΕΕ, 14 ομάδες εργάστηκαν σε ιδέες για την ανάπτυξη mobile start-ups και είχαν την ευκαιρία να τις παρουσιάσουν τόσο σε προσκεκλημένους από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και σε στελέχη επιχειρήσεων. Αρκετές από αυτές τις ιδέες διακρίθηκαν για την καινοτομία τους ενώ ταυτόχρονα, μία από αυτές τις ιδέες είχε την ευκαιρία να κερδίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ACE In του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

  • Την επόμενη χρονιά, θα δούμε εργαστήρια που θα αφορούν στο περίφημο Internet of Things, όπου η Samsung χαρακτηρίζεται ηγέτης; (Ψηφιακή Υγεία, Έξυπνα Σπίτια);

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων εμπλουτίζεται συνεχώς. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται τόσο από την ίδια τη Samsung, όσο και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και εταιρείες, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση σε ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Το πρόγραμμα του έτους 2015- 2106 βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα ακολουθήσει ένα εξίσου πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με πολλές διαφορετικές εκπαιδευτικές ενότητες.

Για τη συνέχεια, η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει νέες συνεργασίες με την εταιρεία κατάρτισης και consulting, Leader School, καθώς και την εταιρεία διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, People for Business, εμπλουτίζοντας τους κύκλους σεμιναρίων για θέματα online marketing και δεξιότητες HR.

  • Είναι φανερό ότι η Samsung Electronics Ελλάς εμμένει στην απόφασή της να στηρίξει τον Κόμβο. Τι προσφέρει στην εταιρεία η συμμετοχή της στο εγχείρημα αυτό και τι μπορείτε να προσκομίσετε στη διαμόρφωση του προγράμματος των δράσεών του από την εμπειρία ανάλογων ενεργειών στο εξωτερικό;

Η συμμετοχή μας στο INNOVATHENS γίνεται ουσιαστικά στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής δράσης της εταιρείας, όπου, ως υπεύθυνος και ενεργός πολίτης, προσφέρει στην ελληνική κοινωνία πρόσβαση σε δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση. Σκοπός είναι να εμπλουτιστεί το αντικείμενο πανεπιστημιακών/ τεχνολογικών σπουδών, με θεματικές ενότητες όπως το Smart TV & mobile application development, και ιδιαίτερα σε μια τόσο απαιτητική εποχή, όπως αυτή που διανύουμε.

Ο στόχος μας ήταν εξαρχής η παροχή ευκαιριών επιμόρφωσης, κυρίως προς στους νέους και τους ανέργους, προσφέροντάς τους κατάρτιση που θα τους βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Η επιθυμία μας ήταν να τους δώσουμε πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και σε γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, βελτιώνοντας τις προοπτικές τους για το μέλλον. Στο σχεδιασμό των δράσεων σημαντικό ρόλο είχε και θα συνεχίσει να έχει η πλούσια διεθνής εμπειρία της εταιρείας, η οποία αξιοποιείται πάντα σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.

Μετά από ένα χρόνο, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι το όραμά μας για την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων γίνεται πραγματικότητα.

  • Θα προτείνατε σε άλλες, πολυεθνικές και μη, επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο σχήμα;

Το INNOVATHENS έχει δώσει τη δυνατότητα ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας σε πολλούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες να συνεργαστούν με τον κόμβο. Στόχος μας για το νέο εκπαιδευτικό έτος είναι να εμπλουτίσουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας, για να μπορέσουμε να παρέχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα δράσεων.

Ένας από τους δεδηλωμένους στόχους της δημιουργίας του Innovathens ήταν να υπάρξει «η δικτύωση που έλειπε τόσα χρόνια από κάθε προσπάθεια για τη διάδοση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

  • Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την επαφή σας με τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες, δημιουργούς startup; Ποια είναι τα προβλήματα που σας μεταφέρουν για την μετουσίωση των καινοτόμων ιδεών τους σε επιχειρήσεις;

Είναι γεγονός ότι τα start ups έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα των συγκυριών που επικράτησαν, καθώς πολλοί άνθρωποι είτε αναγκάστηκαν είτε αποφάσισαν να αφήσουν την εργασία τους, δίνοντας βήμα στη δημιουργικότητα για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους ιδεών. Η ευρηματικότητα και το πάθος στους νέους ανθρώπους υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί μία ιδέα σε βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η καθοδήγηση, η κατάρτιση καθώς επίσης και οι αξιόλογοι συνεργάτες αποτελούν βασικές ανάγκες που καλείται να καλύψει κάθε νέα προσπάθεια σε συνδυασμό πάντα με ένα αρχικό κεφάλαιο.

Με το INNOVATHENS μοιραζόμαστε κοινό όραμα και στοχεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση: να προωθήσουμε την καινοτομία και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, δημιουργώντας ευκαιρίες για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και προοπτικές εύρεσης εργασίας.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024