Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Είναι αυτό το καλύτερο σπίτι του κόσμου για το 2015;

Είναι αυτό το καλύτερο σπίτι του κόσμου για το 2015;

Το Φέιλαντ Χάουζ ανακηρύχθηκε από το αρχιτεκτονικό περιοδικό Architectural Review ως «το καλύτερο νεόδμητο σπίτι στην υφήλιο.

Το γνωστό περιοδικό αρχιτεκτονικής Architectural Review απένειμε και φέτος τα βραβεία του για τα καλύτερα νέα σπίτια του κόσμου.

Για το 2015 λοιπόν, το βραβείο The Architectural Review House Awards απονεμήθηκε στο Φέιλαντ Χάουζ, ένα σπίτι-κομψοτέχνημα που βρίσκεται στην περιοχή Χένλι-ον-Τέιμς της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Το Φέιλαντ Χάουζ, που κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ, σχεδιάστηκε από τον διάσημο βρετανό αρχιτέκτονα Σερ Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για λογαριασμό του κτηματομεσίτη Μάικ Σπινκ και της συζύγου του, Μαρία.

Διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, ένα υπέρ-λουξ μπάνιο και ένα τεράστιο καθιστικό με θεά τους λόφους του Τσίλτερν και την ευρύτερη κοιλάδα της κομητείας του Οξφορντσιρ.

Εντυπωσιακή είναι και η εσωτερική του αυλή, ένας χώρος κάτι μεταξύ πάτιο και αιθρίου.

Έντεκα μεγάλες κολόνες συγκρατούν την επίπεδη οροφή του, κάνοντας το, όπως λένε, να μοιάζει περισσότερο με ένα βιομηχανικό συγκρότημα ή ένα πολεμικό καταφύγιο, παρά με μια οικία.

Ωστόσο, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως το κτίριο είναι ένα θαύμα του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, χαρακτηρίζοντας το ως «μια πιο ριζοσπαστική εκδοχή του παραδοσιακού αγγλικού αγροτόσπιτου».

«Οι κριτές του διαγωνισμού έπρεπε να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία σπιτιών απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Στόχος τους ήταν να βρουν μια οικία που δεν είναι απλώς καλοσχεδιασμένη, αλλά και άκρως ανατρεπτική. Και κατέληξαν στο Φέιλαντ Χάουζ», είπε η Κριστίν Μάρεϊ, αρχισυντάκτρια του περιοδικού.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να σχεδιάσεις και να κατασκευάσεις ένα σπίτι που να μην είναι πομπώδες ή να βγάζει έναν αέρα ματαιότητας και νεοπλουτισμού», κατέληξε με τη σειρά του εις εκ των κριτών, ο αρχιτέκτονας Ανταμ Καρούζο.


Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024