To Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε την επίσημη είσοδο του υπερυπολογιστή της Ελλάδας στην λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο. Ο ARIS επιτυγχάνει την εκτέλεση 169,7 τρισεκατομμυρίων πράξεων κινητής υποδιαστολής σύμφωνα με το benchmark Linpack -όταν η μέγιστη θεωρητική επίδοσή του ήταν 190,6TFops-, γεγονός που τον κατατάσσει στην 468η θέση της λίστας, πολύ χαμηλότερα απ’ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Εντούτοις, το εθνικό HPC θα αναβαθμιστεί και θα διπλασιάσει την υπολογιστική του ισχύ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ARIS

Πώς εξηγείται η απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις

Πριν ανακοινωθεί η σημαντικά καθυστερημένη ολοκλήρωση της εγκατάστασής του στο Μαρούσι, ο νεοβαπτισθείς ARIS υπολογιζόταν ότι θα βρισκόταν τουλάχιστον 100 θέσεις υψηλότερα αν και με, πάντα θεωρητικά, λιγότερα -180- TFlops. Η αρχική εκτίμηση για την κατάταξη του ελληνικού HPC ήταν η 360η θέση (και 180TFlops). Εντούτοις, η κατάταξή του χαμηλότερα ήταν -και παραμένει- αναμενόμενη καθώς, χώρες ανά τον κόσμο επενδύουν διαρκώς στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικής τους υποδομής.

Απευθυνθήκαμε στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας για την σχετική εξήγηση. Η απάντηση ήρθε από την κα Δ. Κωτσοκάλη (PR Coordinator, ΕΔΕΤ): «Βρισκόμαστε, όπως άλλωστε αναμενόταν, λόγω ισχυρότερων νεοεισερχομένων, στο τέλος της λίστας.  Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η θέση της κατάταξης που είχε ανακοινωθεί, αφορά σε αρχική εκτίμηση και για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται για μείωση θέσης. Οι εξελίξεις στον χώρο των υπολογιστικών υποδομών είναι ραγδαίες, και σήμερα ο υπερ-υπολογιστής ARIS είναι στη λίστα των 500 κορυφαίων πιο ισχυρών υπολογιστών παγκόσμια που αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα», σημειώνει η κα Κωτσοκάλη.

  • Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ονομαστική τιμή του αριθμού των πράξεων κινητής υποδιαστολής που μπορεί να εκτελέσει ένα HPC σύμφωνα με τον κατασκευαστή, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι υψηλότερη από την τιμή που επιτυγχάνει το υπερυπολογιστικό σύστημα κατά την διεξαγωγή των μετρήσεων από το benchmark Linpack. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην διεύθυνση http://top500.org/resources/frequently-asked-questions/

Επίκειται αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή

Σύμφωνα με το ΕΔΕΤ, ο ARIS θα είναι «σύντομα διαθέσιμος» -τον Ιούνιο γινόταν λόγος για το φθινόπωρο του 2015 (σε γενική χρήση). «Εντός ημερών αναμένεται να ανοίξει για τις πρώτες εφαρμογές, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλη την ερευνητική κοινότητα για προτάσεις εφαρμογών που θα πάρουν χρόνο εκτέλεσης στο σύστημα. Οι διαδικασίες πρόσβασης είναι διαθέσιμες εδώ:https://hpc.grnet.gr/access_policy/», μας ενημερώνει η εκπρόσωπος του ΕΔΕΤ.

Επιπλέον, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, το HPC θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί με επιπλέον υπολογιστικούς κόμβους και νέες υπολογιστικές δυνατότητες. «Η επέκταση αυτή αναμένεται να διπλασιάσει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογών που θα μπορεί να ικανοποιήσει, καθιστώντας την ισχυρό εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων και των ερευνητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της 14ης Ιουλίου 2015.

Στο θέμα αυτό, η κα Δ.Κωτσοκάλη διευκρινίζει (επισημάνσεις από το tech.in.gr) πως «Στόχος της ΕΔΕΤ είναι να πρωτοπορεί στον χώρο των ηλεκτρονικών υποδομών. Προς στην κατεύθυνση αυτή αναβαθμίζει τις υποδομές που προσφέρει στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.  Έτσι το σύστημα θα αναβαθμιστεί με επιπλέον υπολογιστικούς κόμβους καθώς και με νέες υπολογιστικές δυνατότητες, όπως επιταχυντές βασισμένους σε GPUs (Graphics Processing Units) και υποσυστήματα Intel Xeon Phi.

Το κόστος της αναβάθμισης και επέκτασης του ARIS

Ο επέκταση αυτή, με προϋπολογισμό 2,2 εκ ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εντάσσεται στο έργο «PRACE-GR – Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», Άξονας Προτεραιότητας «03 – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).»

Η επέκταση γίνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης  νεφοϋπολογιστικών υποδομών του ΕΔΕΤ (cloud computing). Συγκεκριμένα, αποτελεί υποέργο στην πράξη:
http://www.digitalplan.gov.gr/portal/resource/PAROHH-PSHFIAKWN-YPHRESIWN-MESW-THS-DHMIOYRGIAS-ENERGEIAKA-APODOTIKOY-KENTROY-DEDOMENWN (με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 8.601.298 €). Στο κόστος μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη του κέντρου δεδομένων το οποίο φιλοξενεί το σύστημα ARIS, αποσαφηνίζει το ΕΔΕΤ.

Ο κος B. Φλώρος (Project Manager – Research Infrastructures) σημειώνει πως «η προμήθεια και εγκατάσταση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ / ΠΕΠ “Αττική” (όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς) ενώ η επέκταση από το ΕΣΠΑ / ΕΠ “Ψηφιακή Σύγκλιση”. Σκοπός της επέκτασης είναι να διευρυνθεί το φάσμα εφαρμογών που θα μπορεί να ικανοποιεί το υπάρχον σύστημα.»

Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και καθηγητής στο ΕΜΠ, κος Π.Τσανάκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αυτή τη φορά, δεν ξοδέψαμε 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το τίποτα, όπως συνέβη με ανάλογες επενδύσεις στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, είπε μιλώντας στο 7ο συνέδριο Connected World, ο εθνικός υπερυπολογιστής θα εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες.

ΕΔΕΤ: «Τα συνολικά εθνικά ωφελήματα, πολύ πιο σημαντικά του κόστους της επένδυσης»

Ο εθνικός υπερυπολογιστής θα αξιοποιηθεί από ερευνητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, για την υλοποίηση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και την υποστήριξη των χρηστών.

Όπως εξηγεί η κα Κωτσοκάλη, «Η ζήτηση για υπερυπολογιστικές υπηρεσίες από την πλευρά των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα είναι πολύ μεγάλη και ασφαλώς ξεπερνά τις τρέχουσες δυνατότητες του νέου συστήματος. Για αυτό το λόγο έχουμε μεριμνήσει τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερυπολογιστών PRACE, όσο και για την προοδευτική αναβάθμιση της δυναμικότητας του συστήματος ARIS.

Ενδυναμώνουμε έτσι την ελληνική ερευνητική κοινότητα, με την προσφορά κρίσιμων εργαλείων έρευνας και ανάπτυξης, και προσφέρουμε κίνητρα στους Έλληνες ερευνητές να παραμείνουν στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου, με στρατηγικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Είμαστε βέβαιοι ότι τα συνολικά εθνικά ωφελήματα είναι πολύ πιο σημαντικά από το κόστος της επένδυσης», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΔΕΤ.

  • Ανανέωση: Το άρθρο αυτό ανανεώθηκε για να προστεθεί η απάντηση από τους εκπροσώπους του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, σχετικά με την διαφορά της αρχικής εκτίμησης και της τελικής κατάταξης του εθνικού HPC στο Top500, την αναβάθμιση του HPC, τους σκοπούς, το κόστος και την πηγή της χρηματοδότησής του.
Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία