Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανοικτό» ψηφιακό περιεχόμενο για τους αρχαίους θεατρικούς χώρους

«Ανοικτό» ψηφιακό περιεχόμενο για τους αρχαίους θεατρικούς χώρους

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα διαθέσει το ψηφιακό περιεχόμενο για τους αρχαίους θεατρικούς χώρους που υπάρχει στο αρχείο του, προκειμένου αυτό να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από όλους στις ανοικτές συμμετοχικές πλατφόρμες: τη Wikimedia, τη μεγαλύτερη ανοικτή εγκυκλοπαίδεια, Βικιπαίδεια και το Open Street Map. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 με κύριο σκοπό τη συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων), υπέγραψε πλαίσιο συνεργασίας με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Μαζί θα ενισχύουν επί 36 τουλάχιστον μήνες τη διάδοση, διάχυση, έρευνα και εφαρμογή των ανοιχτών τεχνολογιών που μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία, προώθηση και επαναχρησιμοποίηση ανοιχτού περιεχομένου, δεδομένων και λογισμικού στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων. Το περιεχόμενο θα αφορά κείμενα και εικόνες για αρχαία θεατρικά οικοδομήματα, τα οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», diazoma.gr.

Το ΔΙΑΖΩΜΑ θα διαθέσει το ψηφιακό περιεχόμενο για τους αρχαίους θεατρικούς χώρους που υπάρχει στο αρχείο του, προκειμένου αυτό να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από όλους στις ανοικτές συμμετοχικές πλατφόρμες: τη Wikimedia, τη μεγαλύτερη ανοικτή εγκυκλοπαίδεια, Βικιπαίδεια και το Open Street Map.Επίσης, θα συνεισφέρει στη δημιουργία και υλοποίηση προτάσεων για ερευνητικά ή άλλα προγράμματα ευρωπαϊκά, εθνικά ή άλλα με την τεχνογνωσία της σε θέματα τεχνικά, νομικά, οργανωτικά ή άλλα. Τέλος, θα υποστηρίζει μέσα από το δίκτυο συνεργατών και τα έργα που υλοποιεί στόχους συναφείς με το παρόν πλαίσιο συνεργασίας, ιδίως την ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού, περιεχομένου, δεδομένων, προτύπων και τεχνολογιών.

Το πλαίσιο συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα, 1η Ιουλίου 2015 από τον εκπρόσωπο της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Διομήδη Σπινέλλη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛ/ΛΑΚ και τον εκπρόσωπο από το ΔΙΑΖΩΜΑ, κ. Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

Το πλαίσιο συνεργασίας αφορά μια σειρά από δραστηριότητες, αναφέρει το ΕΕΛ/ΛΑΚ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Τη διενέργεια εργαστηρίων, συνεδρίων και ημερίδων με θέμα το ανοιχτό περιεχόμενο, τα ανοιχτά δεδομένα ή και το ανοιχτό λογισμικό στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων.
  • Τη συνεργασία για την υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογών με θέμα το ανοιχτό περιεχόμενο, δεδομένα, λογισμικό ή τεχνολογίες στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων και την υλοποίηση αυτών.
  • Τη συνεργασία για δημιουργία εξειδικευμένων εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης,
  • Τη συνεργασία για την εκπαίδευση προσωπικού οργανισμών σε θέματα ανοιχτού περιεχομένου, λογισμικού, δεδομένων και τεχνολογιών.
  • Την προώθηση των δράσεων ανοιχτού περιεχομένου (MyContent) στην εκπαίδευση αλλά και εξειδικευμένων δράσεων για τον εμπλουτισμό της Wikipedia σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Τη συνεργασία για την παροχή εκπαίδευσης στην χρήση αδειών τεχνολογιών αλλά και την δημιουργία νομικών κειμένων σε σχέση με θέματα ανοιχτού περιεχομένου, δεδομένων, λογισμικού, προτύπων και τεχνολογιών.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024