Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον Ιούνιο του 2017 το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ανά την ΕΕ

Τον Ιούνιο του 2017 το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ανά την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χαιρετίζει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με τον οποίο όταν οι πολίτες ενός κράτους-μέλους ταξιδεύουν σε ένα άλλο κράτος-μέλος θα χρεώνονται το ίδιο για τις κλήσεις τους όσο και στην χώρα τους, χωρίς καμία χρέωση «περιαγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με τον οποίο όταν οι πολίτες ενός κράτους-μέλους ταξιδεύουν σε ένα άλλο κράτος-μέλος θα χρεώνονται το ίδιο για τις κλήσεις, τα SMS και την κίνηση δεδομένων τους όσο και στην χώρα τους, χωρίς καμία χρέωση «περιαγωγής».

Το αίτημα για το τέλος των χρεώσεων roaming είχε υποβληθεί πριν από δύο χρόνια, ενώ επί δέκα χρόνια η Επιτροπή επιχειρεί την σταδιακή μείωσή τους: Οι τιμές για τις φωνητικές κλήσεις και τα SMS έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2007 και οι χρεώσεις για την διακίνηση δεδομένων έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο -κατά 91% από το 2007, σημειώνει η Επιτροπή. Από τις 15 Ιουνίου 2017 μια κλήση, ένα μήνυμα ή η χρήση του Διαδικτύου δεν θα χρεώνεται υψηλότερα από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Νωρίτερα, από τον Απρίλιο του 2016 η χρέωση για το roaming θα είναι χαμηλότερη: οι πάροχοι θα μπορούν να χρεώνουν επιπλέον 0,05 ευρώ το λεπτό για κάθε κλήση, 0,02 ευρώ επιπλέον για τα SMS και 0,05 ευρώ ανά ΜΒ για την κίνηση δεδομένων, χωρίς ΦΠΑ.

Τι αποφασίστηκε για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Επιπλέον, από την τριμερή συνάντηση προέκυψε απόφαση και για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη, δηλαδή την δυνατότητα των παρόχων πρόσβασης στο Διαδίκτυο να δημιουργούν λωρίδες ταχείας και μη κυκλοφορίας στο Ίντερνετ, κάτι που θεωρείται ότι θα ανέκοπτε την πορεία νεοεισερχόμενων καινοτόμων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν για να φτάνουν γρήγορα στις οθόνες των χρηστών, από την άλλη όμως κάνει τους ISP να διαμαρτύρονται ότι οι λεγόμενοι Over the Top, δηλαδή οι υπηρεσίες απολαμβάνουν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση της υποδομής τους στην οποία δεν επενδύουν τίποτα.

Οι αποφάσεις για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής και την Ουδετερότητα του Διαδικτύου θα περάσουν σε νέους τηλεπικοινωνιακούς κανόνες το 2016. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «ο πιο αποτελεσματικός συντονισμός του φάσματος στα κράτη μέλη», ένα ακόμα αμφιλεγόμενο θέμα δεδομένου ότι αφορά και τις χρεώσεις για το φάσμα -έναν πολύτιμο εθνικό πόρο.

Πάντως, η αναμόρφωση του κανονισμού για τα δίκτυα συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς που προωθεί η επιτροπή Γιούνκερ.

Η συμφωνία για την ουδετερότητα του Διαδικτύου προβλέπει ότι οι χρήστες θα είναι ελεύθεροι να προσπελαύνουν το περιεχόμενο της επιλογής τους, δεν θα μπλοκάρονται άδικα και δεν θα επιβραδύνονται ενώ, δεν θα επιτρέπεται η παραχώρηση προτεραιότητας επί πληρωμή των ISP.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η Επιτροπή, ότι η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μιας νεοσύστατης επιχείρησης δεν θα επιβραδύνεται για να ανοίξει ο δρόμος προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Καμία υπηρεσία δεν θα κολλάει επειεδή δεν έχει πληρώσει ένα επιπλέον τίμημα στους παρόχους πρόσβασης. Δεν θα υπάρχουν θηρωροί που θα αποφασίζουν τι θα μπορείτε και τι όχι να προσπελάσετε.

«Με το ανοικτό Ίντερνετ, όλη η κίνηση θα αντιμετωπίζεται ίσα, υποκείμενη στην καθημερινή διαχείριση του δικτύου από τους ISP, και σε αυστηρούς και σαφείς εξαιρέσεις που ικανοποιούν το δημόσιο συμφέρον, όπως η ασφάλεια του δικτύου ή η καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά την διαβεβαίωση αυτή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Παράλληλα, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης θα διατηρήσουν την δυνατότητά τους να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, όπως ιντερνετική τηλεόραση και νέες καινοτόμες εφαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχονται εις βάρος της ποιότητας του ανοικτού Διαδικτύου.»

Απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις εξαιρέσεις αυτές δίνει η Επιτροπή στην διεύθυνση

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει κανόνες που διασφαλιζουν ότι «οι συνδρομητές απολαμβάνουν αυτό για το οποίο πληρώνουν». Η υπόσχεση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην διαφορά που αποδεδειγμένα υπάρχει ανάμεσα στις ονομαστικές και στις πραγματικές ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις xDSL, με τους παρόχους να απαντούν ότι η τεχνολογία επιβάλλει το «έως».

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024