Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυρμήγκια βγαίνουν στον καύσωνα με ασημί παλτό

Μυρμήγκια βγαίνουν στον καύσωνα με ασημί παλτό

Όταν η άμμος της Σαχάρας βράζει στους 70 βαθμούς Κελσίου, δεν μπορείς να κυκλοφορείς φορώντας ό,τι να 'ναι. Το ασημί μυρμήγκι, για παράδειγμα, είναι καλυμμένο με τρίχες σαν μεταλλικά νήματα που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και χαρίζουν λίγη δροσιά.

Όταν η άμμος της Σαχάρας βράζει στους 70 βαθμούς Κελσίου, δεν μπορείς να κυκλοφορείς φορώντας ό,τι να ‘ναι. Το ασημί μυρμήγκι, για παράδειγμα, είναι καλυμμένο με τρίχες σαν μεταλλικά νήματα που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και χαρίζουν λίγη δροσιά.

Το ασημί μυρμήγκι της Σαχάρας (Cataglyphis bombycina) δεν μπορεί να σουλατσάρει τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, αφού κινδυνεύει από σαύρες και άλλους θηρευτές. Προτιμά να βγαίνει από τη φωλιά το καταμεσήμερο, όταν ο κίνδυνος θερμοπληξίας αποθαρρύνει άλλους κατοίκους της ερήμου.

Το έντομο έχει αξιοθαύμαστη αντοχή στη ζέστη, αφού επιζεί σε θερμοκρασίες μέχρι 53,6 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα κι έτσι, όμως, χρειάζεται κάποιου είδους προστασία.

Το μυστικό είναι οι μικροσκοπικές, ασημί τρίχες που καλύπτουν τη ράχη και τα πλευρά του, αναφέρουν εντομολόγοι στο περιοδικό Science.

Οι τρίχες έχουν διαστάσεις συγκρίσιμες με τα μήκη κύματος του φωτός στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι τρίχες ανακλούν αυτά τα μήκη κύματος και κατεβάζουν τη θερμοκρασία σώματος κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου, έδειξαν εργαστηριακά πειράματα με ντυμένα και ξυρισμένα μυρμήγκια τοποθετημένα κάτω από καυτές λάμπες.

Ακόμα και όση ακτινοβολία απορροφάται από τα τριχίδια εκπέμπεται εκ νέου στη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της μόνωσης.

Οι τρίχες καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα εκτός από την κοιλιά, η οποία είναι λεία και ανακλαστική για να ανακλά τη θερμική ακτινοβολία της άμμου.

Χάρη στην εξαιρετική μόνωση που προσφέρει το ασημί παλτό, το μυρμήγκι μπορεί να βγαίνει στην καυτή άμμο μέχρι για δέκα λεπτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024