Σύντομα, όλοι θα μπορούν να παραγγείλουν μια πλήρη, τυπωμένη έκδοση της Wikipedia. Οι αγοραστές, πάντως, θα χρειαστούν μισό εκατομμύρια δολάρια και μια μεγάλη, πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη.

Η έντυπη Wikipedia, ένα πόνημα που καταλαμβάνει 7.600 τόμους των 700 σελίδων ο καθένας, ήταν ιδέα του Μάικλ Μάντιμπεργκ, ενός καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πέρασε τρία χρόνια αναπτύσσοντας το λογισμικό που σαρώνει τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και φορμάρει το περιεχόμενό της σε εκτυπώσιμη μορφή.

Σήμερα Πέμπτη, ο Μάντιμπεργκ θα βρεθεί στην γκαλερί Denny του Μανχάταν για να εγκαινιάσει την έκθεσή του «From Aaaa! To ΖΖΖap!». Εκεί, θα πατήσει ένα κουμπί για να ανεβάσει τα 11 gigabyte της εγκυκλοπαίδειας στην υπηρεσία εκτύπωσης κατά παραγγελία Lulu.com.

Το ανέβασμα των συμπιεσμένων αρχείων θα απαιτήσει 11 με 14 μέρες, λέει ο καλλιτέχνης στους New York Times.

Κάθε τόμος θα είναι διαθέσιμος για αγορά στο Lulu.com στην τιμή των 80 δολαρίων. Ο δικτυακός τόπος θα εμφανίζει επίσης την επιλογή «Αγορά τώρα» για την πλήρη εγκυκλοπαίδεια. Το κόστος των 500.000 δολαρίων υπερβαίνει τη χωρητικότητα του καλαθιού αγορών, ο Μάντιμπεργκ όπως επέμεινε στην εμφάνιση του κουμπιού για συμβολικούς λόγους.

Οι πρώτοι 91 τόμοι της εγκυκλοπαίδειας είναι ο πίνακας περιεχομένων με τα 11,5 εκατομμύρια λήμματα της Wikipedia.

Ακολουθούν 500 τόμοι με λήμματα που ξεκινούν με τυπογραφικά σύμβολα: το πρώτο είναι το λήμμα για το θαυμαστικό «!», το δεύτερο είναι η σημείωση «!!» για τις εξαιρετικές κινήσεις στο σκάκι, και τρίτο έρχεται το «!!!», ένα συγκρότημα νεο-πανκ από την Καλιφόρνια που συνήθως προφέρεται «Τσικ τσικ τσικ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr