Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Ομπάμα - εταιρειών για την κρυπτογράφηση δεδομένων

Κόντρα Ομπάμα – εταιρειών για την κρυπτογράφηση δεδομένων

Κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Google και η Apple προειδοποιούν εκ νέου τον Λευκό Οίκο να μην επιβάλει πολιτικές που θα έδιναν στην κυβέρνηση πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα πολιτών.

Κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Google και η Apple προειδοποιούν εκ νέου τον Λευκό Οίκο να μην επιβάλει πολιτικές που θα έδιναν στην κυβέρνηση πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα πολιτών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, δύο βιομηχανικοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τις μεγάλες εταιρείες του χώρου απέστειλαν νέα επιστολή στην κυβέρνηση Ομπάμα, εκφράζοντας με «σκληρή γλώσσα» την αντίθεσή τους σε «οποιεσδήποτε πολιτικές ή μέτρα τα οποία θα υποβάθμιζαν την κρυπτογράφηση ως διαθέσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο».

Το αίτημα έρχεται από το Information Technology Industry Council και το Software and Information Industry Association, βιομηχανικούς συνδέσμους που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες όπως η Facebook, η ΙΒΜ και η Microsoft.

Η επιστολή, η δεύτερη που αποστέλλεται στον Λευκό Οίκο από αμερικανικές επιχειρήσεις, είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά μάχη για την πρόσβαση της κυβέρνησης στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τη βιομηχανία να βρει μεθόδους που θα επέτρεπαν στις διωκτικές αρχές να παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση προκειμένου να διερευνούν υποθέσεις τρομοκρατίας ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να αποδυναμώνεται η κρυπτογράφηση σε βαθμό που μπορεί να παραβιαστεί από κυβερνοεγκληματίες.

Μέχρι στιγμής, όμως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζει το Reuters, ο γραμματέας του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ έκανε λόγο για «ακανθώδη πρόκληση πολιτικής» που απασχολεί την κυβέρνηση. Αναγνώρισε μεν τις προσπάθειες της βιομηχανίας να προστατεύσει τις πολιτικές ελευθερίες, πρόσθεσε όμως ότι οι εταιρείες «δεν θα ήθελαν να βρεθούν στη θέση να χρησιμοποιείται η τεχνολογία τους με τρόπο που βοηθά ή ενθαρρύνει σχέδια βίαιων ενεργειών».

Εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, η επιστολή είχε επίσης παραλήπτες στον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον και την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιτς.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις τονίζουν στην επιστολή της ότι η κρυπτογράφηση εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επομένως ενθαρρύνει την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου.

«Επομένως, σας ζητούμε να μην επιδιώξετε πολιτικές ή προτάσεις που θα υποχρέωναν ή θα ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις να αποδυναμώσουν αυτές τις τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης της κρυπτογράφησης και της ανάπτυξης μεθόδων παράκαμψης της κρυπτογράφησης».

Το αμερικανικό πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης του Διαδικτύου ήρθε στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο η έκτασή του δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος είχε πρόσβαση στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών NSA.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024