Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σνόουντεν: Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης

Σνόουντεν: Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια όταν ως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τόλμησε να αποκαλύψει την μαζική καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων όλων των Αμερικανών. Ακολούθησαν πολλές αποκαλύψεις ακόμα, όπως ότι δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν αδικαιολόγητα τις δραστηριότητες ανυποψίαστων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι φοβόταν ότι ο κόσμος θα επιδείξει αδιαφορία ή κυνισμό για όλα αυτά, σήμερα εκφράζει την βαθιά ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του γιατί οι φόβοι του δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια όταν ως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τόλμησε να αποκαλύψει την μαζική καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων όλων των Αμερικανών. Ακολούθησαν πολλές αποκαλύψεις ακόμα, όπως ότι δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν αδικαιολόγητα τις δραστηριότητες ανυποψίαστων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι φοβόταν ότι ο κόσμος θα επιδείξει αδιαφορία ή κυνισμό για όλα αυτά, σήμερα εκφράζει την βαθιά ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του γιατί οι φόβοι του δεν επιβεβαιώθηκαν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Ο κόσμος λέει όχι στην επιτήρηση».

Στο άρθρο του, ο Σνόουντεν που παραμένει στην Ρωσία παραθέτει τις αλλαγές που επέφερε η αντίδραση του κόσμου στις αποκαλύψεις του -χαρακτηριστικό είναι ότι η καταγραφή των κλήσεων κρίθηκε από την Δικαιοσύνη παράνομη και διακόπηκε με εντολή Ομπάμα, αποδίδοντας αυτή και άλλες εξελίξεις ανά τον κόσμο στην δύναμη του ενημερωμένου λαού.

Ο Σνόουντεν αναφέρεται ιδιαίτερα στα διαθέσιμα πλέον τεχνολογικά μέσα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής: στα κενά ασφαλείας στις συσκευές, ακόμα και στην ίδια την γλώσσα του Διαδικτύου, σε κερκόπορτες στις υποδομές που επέτρεπαν στον παρελθόν την μαζική παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις. Αναφέρεται ακόμα στην διαφορετική στάση απέναντι σε τεχνικές όπως αυτή της κρυπτογράφησης και παρουσιάζει ως παράδειγμα την Apple η οποία ενεργοποίηση την εκ προοιμίου κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων στα iPhone, έτσι ώστε ακόμα και όταν κλαπούν η ιδιωτική ζωή παραμένει ιδιωτική.

Ωστόσο, ο Σνόουντεν επιμένει ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα: οι τεχνολογικές εταιρείες δέχονται πιέσεις από τις κυβερνήσεις να εργαστούν εις βάρος και όχι προς όφελος των πελατών τους, δισεκατομμύρια εγγραφές για την θέση κινητών τηλεφώνων υποκλέπτονται χωρίς καμία ένδειξη για την ενοχή ή την αθωότητα όσων αφορούν -το 2014, ο Σνόουντεν μας έλεγε «Εγκαταλείψτε το Dropbox, το Facebook και το Google» και πριν από λίγες ημέρες, ο Τιμ Κουκ κατά την βράβευσή του ως Freedom Champion από τον οργανισμό EPIC maw είπε «Κάποτε θα καταλάβετε με τι πληρώνετε τις δωρεάν υπηρεσίες». Η Google παραπέμπει στα myaccount.google.com και privacy.google.com «για ό,τι σας ανησυχεί», ενώ ο πατέρας του WWW λέει «Ανακτήστε την κυριότητα των δεδομένων σας».

Ο Σνόουντεν καταλήγει το άρθρο του λέγοντας ότι η ισορροπία έχει αλλάξει: δεν φοβόμαστε πλέον, αντιστεκόμαστε και εκλογικεύουμε.

Ανθή Παναγιωτάκη,
@anthi, @techingr

Διαβάστε στο tech.in.gr περισσότερα για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν και το απόρρητο:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024